Αναίμακτη θυσία από βουλευτές και υπαλλήλους

Έτσι, αντί για το καλό παράδειγμα, την ώρα που μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να υποβληθούν σε θυσίες, οι βουλευτές θα θυσιάσουν το 15% από τις πρόσθετες αμοιβές που εισπράττουν για κάθε συμμετοχή σε αμειβόμενη Επιτροπή. Θα διατηρηθούν επίσης ο 15ος και ο 16ος μισθός που παίρνουν οι υπάλληλοι κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο της ολομέλειας της Βουλής με τη μορφή επιδόματος, το οποίο στο εξής απλώς θα φορολογείται (!), ενώ υπό συζήτηση είναι η φορολόγηση του υπερωριακού επιδόματος που παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι της Βουλής.
Αυτά τουλάχιστον, παράλληλα με τη διατήρηση της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 5% και το 2010, περιλαμβάνουν οι εισηγήσεις του προέδρου της Βουλής προς τον υπουργό Οικονομικών. Τολμηρότεροι σχεδιασμοί για δραστικότερες περικοπές προσέκρουσαν στη γενικευμένη αντίδραση των βουλευτών και όπως λέγεται στις απειλές των υπαλλήλων ότι θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις. Αρκεί να επισκεφθούν την αμειβόμενη Επιτροπή και να υπογράψουν για να εισπράξουν οι βουλευτές που είναι μέλη της την πρόσθετη αμοιβή. Κάθε υπογραφή ισοδυναμεί με 300 ευρώ μεικτά (γύρω στα 275 καθαρά), ποσό που με τη νέα ρύθμιση θα μειωθεί ελαφρά. Ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής, που εμφανίστηκε μειωμένος φέτος κατά 1,75%, αντιστοιχεί στο 3,79 τοις χιλίοις του προϋπολογισμού του κράτους, και ειδικότερα το κονδύλι της βουλευτικής αποζημίωσης στο 1,12 τοις χιλίοις. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι για το 2010 το ποσό που υπολογίζεται για τις βουλευτικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 27.035.100 ευρώ, ενώ το ποσό για τη συμμετοχή στα θερινά τμήματα και τις Επιτροπές στα 5.503.500 ευρώ.
Παράλληλα με τα κεκτημένα των βουλευτών διατηρούνται και αυτά των υπαλλήλων της Βουλής. Παρά το γεγονός ότι έχουν το προνόμιο να είναι οι μοναδικοί υπάλληλοι που λαμβάνουν δύο επιπλέον μισθούς με το άνοιγμα και το κλείσιμο της ολομέλειας το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, εθιμικά από το 1929 επί Ελευθερίου Βενιζέλου, με τη μορφή αφορολόγητων επιδομάτων, που κόπηκαν μόνο επί χούντας όταν καταργήθηκε η Βουλή, φαίνεται ότι το προνόμιο θα διατηρηθεί και ότι απλώς θα συμβεί το αυτονόητο, που δεν συμβαίνει επί σειρά δεκαετιών, δηλαδή η φορολόγηση των επιδομάτων. Η καταβολή των επιπλέον μισθών δικαιολογείτο ως οικονομική ενίσχυση στους υπαλλήλους επειδή δεν έπαιρναν τα επιπλέον επιδόματα των συναδέλφων τους στο Δημόσιο και επειδή τα ωράρια λειτουργίας της Βουλής επιβάλλουν, σε ορισμένες πάντως περιπτώσεις, υπερωριακή απασχόληση μέχρι και πέραν του μεσονυχτίου. Όμως στην πορεία προστέθηκε και ξεχωριστό «υπερωριακό επίδομα». Ο κ. Πετσάλνικος εκτιμά ότι τα επιδόματα αυτά θα πρέπει να έχουν την ίδια τύχη με εκείνα των υπαλλήλων των υπουργείων, η δε φορολόγησή τους θα γίνει σε συνάρτηση με τις μισθολογικές κλίμακες. Σύμφωνα ωστόσο με τον προϋπολογισμό της Βουλής, το κονδύλι για τους πλέον των 1.200 υπαλλήλων της Βουλής φτάνει τα 28,6 εκατ. ευρώ (στα 3 εκατ. ευρώ ορίζεται για τους υπαλλήλους με σύμβαση ορισμένου χρόνου), ενώ τα επιδόματα ανέρχονται στα 5,7 εκατ. ευρώ.

Θα πληρώνονται και για τις Εξεταστικές

Παρ’ όλα αυτά οι βουλευτές αναμένεται να ενισχύσουν το εισόδημά τους κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, όσοι τουλάχιστον θα οριστούν μέλη των Εξεταστικών Επιτροπών που πρόκειται να στηθούν για να διερευνήσουν πέντε επίμαχες υποθέσεις και πιθανώς μια έκτη, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι πέραν των υποθέσεων που αφορούν το χρηματιστήριο, τα ομόλογα, τη Siemens, τον Γερμανό και το Βατοπέδι θα προστεθούν και οι υποκλοπές! Με δεδομένο τον φόρτο της δουλειάς, οι βουλευτές που θα τοποθετηθούν στις Επιτροπές για την εξέταση των σκανδάλων θα είναι πολλοί, γεγονός που σημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να μην είναι αμειβόμενη και μάλιστα με το προκαθορισμένο ποσό των 300 ευρώ για κάθε συνεδρίαση η συμμετοχή τους σε αυτές, καθώς οι πολύωρες συνεδριάσεις θα τους κρατήσουν μακριά για ένα διάστημα από τις παράλληλες επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Αναμένεται πάντως οι βουλευτές να δείξουν ιδιαίτερη προθυμία για να συμμετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές και όχι μόνο για την περίπτωση που θα υπάρχει το οικονομικό κίνητρο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην Επιτροπή για το Βατοπέδι από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και νέοι βουλευτές, εξελίχθηκαν και ανταμείφθηκαν με υπουργικές θέσεις.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία για τη συγκρότηση των πέντε προς το παρόν Εξεταστικών Επιτροπών θα γίνουν στην ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα συγκροτηθούν και θα λειτουργήσουν οι Επιτροπές, κατά πάσα πιθανότητα ανά δύο, με στόχο να ολοκληρώσουν το έργο τους με αυτούς τους εξαντλητικούς ρυθμούς ως το τέλος του Μαΐου, ώστε η κυβέρνηση να πάει στα θερινά τμήματα και στην επόμενη Σύνοδο έχοντας κλείσει τους φακέλους των σκανδάλων των παρελθόντων ετών.


Σχολιάστε εδώ