ΑΛΛΑΓΕΣ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Ο Γιάννος Λιβανός, όπως τον φωνάζουν όσοι τον γνωρίζουν, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Πολιτών Peaceflag και ένας από τους πρωτεργάτες της πρώτης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα το 2007, μετά την πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας (θυμίζουμε ότι οι πρωτεργάτες έγιναν δεκτοί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και από το 2008 ήταν γραμματέας του τομέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που δεν μας λέει το βιογραφικό είναι ότι αποτελεί ένα από τα στελέχη του «νέου ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ», με σπουδές και ενασχόληση σε ΜΚΟ, με περιβαλλοντική ευαισθησία και γνωριμίες σε σχετικούς κύκλους. Γι’ αυτούς τους λόγους έχει αναγνωρισθεί από τον ΓΑΠ και αποτέλεσε, μαζί με τον Σπύρο Κουβέλη (νυν υφυπουργό Εξωτερικών), την Τίνα Μπιρμπίλη (νυν υπουργό Περιβάλλοντος), τον Γιάννη Μανιάτη (νυν υφυπουργό Περιβάλλοντος), την ισχυρή ομάδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα περιβάλλοντος. Αν συνυπολογίσουμε ότι, μέχρι τώρα, από τον τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ έγιναν γενικοί γραμματείς δύο ακόμη μέλη, ο Ηλίας Μπεριάτος και η Κατερίνα Διαμαντοπούλου, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σάρωσε η ομάδα στις κρατικές θέσεις! Και να υποθέσουμε ότι το κόμμα δεν θα έχει πλέον ομάδα να ασχολείται με το περιβάλλον! Πάντως ορισμένες πληροφορίες επιμένουν ότι δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τη θέση του ΓΓΝΓ, αλλά τρίτη ή τέταρτη, όμως μόνο σε αυτήν συμφώνησαν το υπουργείο Παιδείας και το Μέγαρο Μαξίμου (Πάγκαλος – Παμπούκης – Θέος). Ίσως μάλιστα στη συμφωνία για την επιλογή να έχει παίξει ρόλο και η φημολογία που υπάρχει για κάθοδο της Άννας Διαμαντοποπούλου στον Δήμο Αθηναίων. Θα επανέλθουμε επ’ αυτού…
Άμεσες προκλήσεις για τον νέο γενικό
Ο Γιάννης Λιβανός έχει να αντιμετωπίσει διάφορες, άμεσες και πιεστικές, προκλήσεις. Έχει ωστόσο το πλεονέκτημα να ανήκει σ’ ένα υπουργείο που είδε τις πιστώσεις του να αυξάνονται, αλλά μετά τον έλεγχο των Βρυξελλών κύκλοι του ΥΠΕΠΘ αναρωτιούνται αν έρχεται και η σειρά τους για περικοπές. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως «τρέχουν» στρατηγικές που εστιάζουν στη χρηματοδότηση της παιδείας και της νεολαίας, οπότε οι ελεγκτές εκ Βρυξελλών δεν θα «πειράξουν» τόσο αυτόν τον τομέα.
Ωστόσο ο νέος γενικός, πέρα από τη χρηματοδότηση, πρέπει να ασχοληθεί με ουσιαστικά ζητήματα πολιτικής και διοίκησης, τα οποία ορισμένοι πληροφορημένοι φίλοι της στήλης μάς λένε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν θα του τα υποδείξουν τόσο σύντομα. Ένα από αυτά είναι ο συμφωνημένος σε ευρωπαϊκό επίπεδο δομημένος διάλογος στο νέο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον χώρο της νεολαίας για τα έτη 2010-11, που αφορά την απασχόληση των νέων. Τα θέματα που θα εξεταστούν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην πρόσβαση και εξέλιξη στην αγορά εργασίας, καθώς και οι προοπτικές που μπορεί να έχουν. Οι τρεις επερχόμενες προεδρίες της ΕΕ (τρόικα) για το 2010 και 2011 (Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία) βασίζονται για το θέμα αυτό σε εθνικές διαβουλεύσεις που πρέπει άμεσα να οργανωθούν από εθνικές ομάδες εργασίας, στις οποίες συμμετέχουν τα αρμόδια για τη νεολαία υπουργεία, αλλά τα κράτη μέλη πρέπει να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Εθνικά Συμβούλια Νεολαίας. Εκεί θα συμμετέχουν τοπικά και περιφερειακά συμβούλια νέων, οργανώσεις νεολαίας, νέοι επιστήμονες και ερευνητές, αλλά και διάφοροι νέοι πολίτες. Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη διαβούλευση, θα καταγραφούν τα συμπεράσματα και μέχρι τον Μάρτη η χώρα μας πρέπει να τα έχει στείλει στην ισπανική προεδρία. Μαζί με αυτό το άμεσο έργο, ο νέος γενικός πρέπει να φροντίσει για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011 αλλά και του Παγκόσμιου Έτους Νεολαίας (Αύγουστος 2010 – Αύγουστος 2011).
Πολιτικές προκλήσεις στη Νέα Γενιά
Παρότι φαίνεται η Νέα Γενιά να μην αποτελεί αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης, πίσω από τις κουρτίνες συζητούνται θέματα. Σας έχουμε ήδη πει ότι γίνεται συζήτηση για την ύπαρξη εθνικής πολιτικής για τη νεολαία. Η νέα ηγεσία της Αχαρνών θα κληθεί τουλάχιστον να βοηθήσει στη δημιουργία -επιτέλους- εθνικής πολιτικής για τη νεολαία (ελπίζουμε οριζόντιας και διατομεακής), στη θεσμοθέτηση οργανωμένου διαλόγου με τους νέους και στη θεσμική αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, ενώ πρέπει να προχωρήσει και τη συζήτηση για το δικαίωμα ψήφου στα 16. Η κυβέρνηση θα βγάλει στο προσκήνιο τα θέματα αυτά όταν την εξυπηρετεί πολιτικά, αλλά η προεργασία έχει ξεκινήσει – και πιθανότατα να μην το ξέρουν στην Αχαρνών… Ένα ακόμη πολιτικό ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί και να υλοποιήσει η ΓΓΝΓ είναι η ενδυνάμωση των Τοπικών Συμβουλίων Νέων, η αναδιαμόρφωση του θεσμού σύμφωνα με τον νέο κώδικα ΟΤΑ, η νέα συγκρότηση των ΤΟΣΥΝ στους νέους καποδιστριακούς δήμους, αλλά και η δημιουργία περιφερειακών συμβουλίων νεολαίας αντί για νομαρχιακά (ή παράλληλα με αυτά).
Διοικητικές προκλήσεις
Η ΓΓΝΓ δεν θεωρείται δύσκολη γραμματεία. Ίσα ίσα που για πολλούς είναι «μαγαζί γωνία» με μικρό κόστος. Ωστόσο η ιστορία δείχνει ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Μπορεί το έργο της να μην είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα, διαχειριστικά και οργανωτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι για σχεδόν 15 χρόνια κανείς γενικός γραμματέας που πέρασε από την Αχαρνών δεν είχε κομματική ή κυβερνητική εξέλιξη, με την εξαίρεση ίσως του προπροηγούμενου, του Παντελή Σκλια, ο οποίος όμως είχε το πλεονέκτημα της ακαδημαϊκής καριέρας. Ο νέος γενικός λοιπόν έχει να αντιμετωπίσει, πέρα από έναν μικρό προϋπολογισμό, ένα παρωχημένο οργανόγραμμα που χρειάζεται προεδρικό διάταγμα και υπογραφές τριών υπουργών για να αλλάξει. Έχει να μοιράσει ρόλους στα διευθυντικά και άλλα στελέχη της ΓΓΝΓ, καθώς οι θέσεις συμβούλων είναι μάλλον περιορισμένες, ενώ πρέπει να ελιχθεί ανάμεσα στα πολλά και πιεστικά πράσινα στελέχη της Αχαρνών. Επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει τα πολλά κενά που δημιουργήθηκαν από αποχωρήσεις συμβασιούχων και stagiaires, αλλά και από πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις κυρίως γυναικών υπαλλήλων. Οφείλει επίσης να φέρει (επιτέλους) τη ΓΓΝΓ στη νέα ηλεκτρονική εποχή, με άμεσες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους νέους. Τέλος πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε «επεκτατικούς» διευθυντές και να ανταποκριθεί σε παιχνίδια επιρροής και εξουσίας στο μεγάλο παλάτι (εδώ γελάνε…) της Αχαρνών.
Ίσως όλα αυτά να ακούγονται φυσιολογικά σε έναν έμπειρο πολιτικό, αλλά ένας νέος δικηγόρος με εμπειρία από ΜΚΟ και μικρή κομματική παρουσία ίσως δυσκολευθεί λιγάκι. Του ευχόμαστε πάντως καλή δουλειά και κουράγιο και αναμένουμε την πλήρωση θέσεων συμβούλων με ηλεκτρονική προκήρυξη!
Πολιτική νεολαίας από «σπόντα»;
Σας γράφουμε συχνά για το ζήτημα της πολιτικής για τη νεολαία. Αναμένουμε κάποια στιγμή την εκδήλωση πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο είδαμε πριν από λίγες ημέρες μια πρώτη κίνηση που μπορεί να σηματοδοτεί εξελίξεις. Η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Εθνικού Συστήματος Αξιολόγησης και Πιστοποίησης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, για την πιστοποίηση και της άτυπης και μη τυπικής μάθησης. Ένας από τους κύριους χώρους όπου αυτές οι δύο μορφές παρέχονται είναι οι οργανώσεις νεολαίας αλλά και πολλές ΜΚΟ. Ελπίζουμε να γίνει σοβαρή δουλειά στην προετοιμασία αυτού του
Εθνικού Σχεδίου. Εμείς θα παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε…

***

«Εκπαιδευτική»
διαπίστευση μπλογκ
Ως καινοτομία παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας την απόφασή του να «διαπιστεύσει» μπλογκ ως παραλήπτες της ενημέρωσης που κάνει στον Τύπο. Δεν ξέρουμε από πότε η εγγραφή μπλόγερ σε λίστες επικοινωνίας του υπουργείου ονομάζεται «διαπίστευση», αλλά δεν επιμένουμε για να μη μας πείτε τυπολάτρες. Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή η διαδικασία γίνεται στην κατεύθυνση της ουσιαστικής και ειλικρινούς αξιοποίησης του διαδικτύου και των μέσων που αναπτύσσονται σε αυτό και ζητείται η συμμετοχή και συμβολή των ιστολογίων (μπλογκ) στην πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών ως προς τα θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές του. Με αυτόν τον τρόπο, το (γνωστό από την απάντησή του στην εφημερίδα μας) ανώνυμο γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας ελπίζει να «βελτιωθεί η ποιότητα της πληροφόρησης των διαδικτυακών μέσων, να αναβαθμιστεί η πρόσβασή τους στη δημόσια πληροφορία και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή και ο ρόλος τους στην ενημέρωση των πολιτών και στον συνεχή δημόσιο διάλογο».
Όμως και αυτή η κίνηση του υπουργείου έχει δημιουργήσει τις πρώτες αντιδράσεις. Κάποιοι έμπειροι διαδικτυακοί κειμενογράφοι καταθέτουν τα ερωτήματά τους (και άλλοι τις κατηγορίες τους…) για το ότι η «διαπίστευση» έχει σκοπό να νομιμοποιήσει τον στρατό των «πράσινων μπλογκ», να τον επεκτείνει και να δημιουργήσει έρεισμα σε ορισμένα «πεινασμένα» (για ειδήσεις πάντα…) ιστολόγια. Κάποιοι άλλοι παρατηρούν ότι όσοι είπαν πως ήδη «διαπιστεύθηκαν» (τρέχει σχεδόν μία εβδομάδα η διαδικασία) μάλλον φιλικά διάκεινται προς την κυβέρνηση. Αντίθετα, κάποιοι φίλοι της στήλης, που δεν ανήκουν στον πράσινο κύκλο, ακόμη περιμένουν από το υπουργείο Παιδείας να τους εγγράψει στη λίστα ενημέρωσης ή έστω να τους απαντήσει. Πάντως η λειτουργία τού (πολυμελούς, όπως γράψαμε) γραφείου Τύπου του υπουργείου μάλλον χωλαίνει στο διαδίκτυο, καθώς οι ανακοινώσεις του, τα δελτία Τύπου και οι επιστολές είτε δεν ανεβαίνουν καθόλου στην ιστοσελίδα του υπουργείου είτε καθυστερούν χαρακτηριστικά. Και να φανταστείτε ότι «καίγονται» στην κυβέρνηση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση! Νομοθετούν μάλιστα για να μην ισχύει καμία κρατική απόφαση αν δεν αναρτηθεί στο διαδίκτυο! Και στο υπουργείο Παιδείας ούτε αποφάσεις αλλά ούτε καν ανακοινώσεις δεν αναρτούν! Πώς τα δέχεται όλα αυτά ο «γκουρού» των ηλεκτρονικών και ανοιχτών διαδικασιών, υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος; Τουλάχιστον ο υφυπουργός, παρά το ίσως ιδιόρρυθμο ύφος του, έφτιαξε και ειδική ιστοσελίδα…

Για ένα όνομα…
Θα μας πείτε επιτέλους εκεί στο Μαρούσι πώς θα λέμε με συντομογραφία το νέο υπουργείο; Ο τίτλος ολόκληρος, ξέρετε, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου βολικός: υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων… Ούτε τα αρχικά του βολεύουν: ΥΠΔΒΜΘ ή ΥΠαΔιΒιΜαΘ… Γλωσσοδέτης σκέτος! Αφήστε που μας μπερδεύετε κιόλας, καθώς η νέα ιστοσελίδα του υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου στο opengov.gr ξεκινά με το πρόθεμα ypepth που αναφέρεται στην (καθιερωμένη) συντομογραφία της προηγούμενης ονομασίας, η οποία περιείχε τον κακό όρο «εθνικής»…

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται ΙΙ
Σας γράψαμε την περασμένη εβδομάδα για τον διορισμό της Αίγλης Μπαλαμάτση στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΤ. Δεν προλάβαμε, λόγω εορτών, την είδηση του διορισμού του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ, όπου συμμετέχει έτερο γνωστό νεαρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο Παναγιώτης Βρυώνης διορίστηκε λοιπόν μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του
ΟΠΑΠ. Ο Παναγιώτης Βρυώνης είναι από τους «γκουρού» του διαδικτύου στην Ελλάδα και λόγω αυτής του της ενασχόλησης γνωρίστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου και προσελήφθη ως υπάλληλος στο ΠΑΣΟΚ. Είχε μεγάλη συμμετοχή σε όλη την ηλεκτρονική στρατηγική και τακτική του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, έργο για το οποίο συνεργάστηκε στενά και με τον (υπουργό πλέον) Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος τον πρότεινε για τον ΟΠΑΠ. Ο υπουργός μάλιστα ανακοίνωσε ότι προτείνει στους συμμετέχοντες στο ΔΣ να μη λαμβάνουν αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό βέβαια μπορεί εύκολα να αλλάξει στην πορεία ή ακόμη και να παραμεριστεί με κάποιες αποφάσεις περί μπόνους…
Η αλήθεια είναι ότι, με βάση το βιογραφικό του, ο Παναγιώτης Βρυώνης θεωρείται πολύ αξιόλογο στέλεχος. Ωστόσο υπάρχουν ήδη επικρίσεις που επικεντρώνονται στο ότι ένας κομματικός υπάλληλος του ΠΑΣΟΚ (επίσημη σχέση εργασίας) αναλαμβάνει θέση στο ΔΣ μιας από τις μεγαλύτερες κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις της χώρας. Και βάσιμα τίθεται το ερώτημα τι σχέση έχουν τα τυχερά παιχνίδα του
ΟΠΑΠ με τη διαδικτυακή επικοινωνία, πέρα ίσως από το θέμα του διαδικτυακού τζόγου που πολεμά ο
ΟΠΑΠ. Όπως επίσης τίθεται το ερώτημα αν κάποιος άλλος 37χρονος που δεν έχει γνωριμία με τον υπουργό και τον πρωθυπουργό, θα βρισκόταν ποτέ στο ΔΣ του ΟΠΑΠ…

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται ΙΙΙ
Σας είπαμε λοιπόν για Αίγλη Μπαλαμάτση και Παναγιώτη Βρυώνη. Σας γράψαμε και τα στελέχη που υπηρετούν ήδη στο υπουργείο Παιδείας. Έχουμε άλλωστε, ως γνωστόν, μια αδυναμία στα νεαρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας του – ιδίως στην επαγγελματική τους αποκατάσταση σε κρατικές θέσεις. Είχε προηγηθεί, όπως θα γνωρίζετε, ο διορισμός ως περιφερειάρχου της νεαρής υποψήφιας στην Α΄ Αθήνας Κατερίνας Διαμαντοπούλου. Είδαμε όμως ότι και άλλο όμορφο και νεαρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας τακτοποιήθηκε αναλόγως. Η Αθηνά Μαλαγαρδή, νέα δικηγόρος, ανέλαβε καθήκοντα νομικής συμβούλου στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού. Είναι προφανές ότι ο Παύλος Γερουλάνος εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους…

Και ο συνδικαλισμός αποδίδει
Ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα η υπουργός Παιδείας τα ονόματα των νέων ανώτατων στελεχών της εκπαίδευσης. Μας δημιούργησε όμως μια ειλικρινή απορία: Όλοι οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης είναι συνδικαλιστικά στελέχη; Βλέπουμε ότι όσοι αναλαμβάνουν καθήκοντα είναι εκλεγμένοι δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, διορισμένοι σε επιτροπές, αιρετοί εκπρόσωποι σε ΠΥΣΠΕ, εκλεγμένα μέλη διοικήσεων ΕΛΜΕ κ.λπ. Κανένα στέλεχος χωρίς επιλογή από πολιτικούς ή με εκλογή σε κάποιο όργανο δεν ήταν κατάλληλο για διοίκηση; Από ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας δεν υπάρχει ούτε ένας εκπαιδευτικός με διοικητική εμπειρία που να μην έχει θητεύσει σε συνδικαλιστικά ή πολιτικά όργανα;

Εβδομάδα εξελίξεων στην ΟΝΝΕΔ
Άμεσες εξελίξεις προβλέπονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο θέμα της εκλογής προέδρου, οργάνων και διενέργειας συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ. Οι συζητήσεις έχουν γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους και, σύμφωνα με συμμετέχοντες, τα θέματα από πλευράς στελεχών προς την ηγεσία έχουν τεθεί και έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις. Απομένει η απόφαση της ηγεσίας, η οποία βέβαια έχει να συνυπολογίσει και άλλα θέματα ως προς τον χρόνο, όπως την πολιτική στιγμή, το οικονομικό και οργανωτικό βάρος των διαδικασιών της ΟΝΝΕΔ, τον προγραμματισμό του κόμματος (κυρίως το συνέδριο της ΝΔ) και ορισμένα ακόμη ζητήματα. Δεν αποκλείεται στην πρώτη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου της ΝΔ με τη νέα του σύνθεση, υπό την προεδρία του
Αντώνη Σαμαρά, τη Δευτέρα, να συζητηθεί και η διαδικασία της ΟΝΝΕΔ και να κληθούν όλοι οι τομείς του κόμματος να βοηθήσουν. Από όσα ακούμε, δεν υπάρχει -τουλάχιστον ολοκληρωμένη- συγκεκριμένη άλλη πρόταση πλην της επανάληψης του μοντέλου του κόμματος για εκλογή προέδρου από τη βάση, με την προσθήκη του προσυνεδριακού διαλόγου. Μας λένε ότι σίγουρα θα γίνουν προσυνέδρια (ή αλλιώς προσυνεδριακές συνδιασκέψεις), τουλάχιστον πέντε με έξι στον αριθμό, προκειμένου οι υποψήφιοι να εκθέσουν τις απόψεις τους και να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν την οργάνωση. Εξετάστηκαν βέβαια και οι πιο παραδοσιακές απόψεις εκλογής και διενέργειας συνεδρίου, οι οποίες είχαν και αρκετούς υποστηρικτές, αλλά σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά θα είναι για εκλογή προέδρου από τη βάση. Αν και κρατάμε μια μικρή επιφύλαξη διότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, την απόφαση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα τη λάβει ο ίδιος. Δέχεται μάλιστα εισηγήσεις να την ανακοινώσει ο ίδιος και να της δώσει μεγάλο επικοινωνιακό βάρος, αλλά υπάρχουν δεύτερες σκέψεις καθώς φοβούνται τυχόν επεισόδια μεταξύ νεολαίων στην προεκλογική περίοδο. Αυξημένο ρόλο στις συζητήσεις έχει παίξει κυρίως ο διευθυντής του Γραφείου του
Αντώνη Σαμαρά Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αλλά και ορισμένοι στενοί συνεργάτες του νέου προέδρου της ΝΔ, ενώ ευδοκιμεί όπως πάντα το σπορ των «μπαμπάδων» της ΟΝΝΕΔ, κυρίως βουλευτών και τώρα τομεαρχών που θέλουν να αποκτήσουν δύναμη στη γαλάζια νεολαία.

Κίνηση
«προεδρικών»
Σύμφωνα με πληροφορίες, εν όψει των εξελίξεων, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στην πάλαι ποτέ ομάδα Παπανικολάου. Μέχρι τώρα μαθαίναμε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ δεν είχε ανακατευτεί καθόλου στο θέμα της διαδοχής του. Τώρα, ενώ προσπαθεί να κρατήσει αυτό το προφίλ, φαίνεται ότι ρίχνει το βάρος στο ζήτημα της ύπαρξης υποψηφιότητας κοινής αποδοχής από όσους τον στήριξαν στο παρελθόν. Έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις, και μάλιστα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες φαίνεται να ήταν αυτή με τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Χρήστο Κουρούση, ο οποίος είναι ο «στρατηγός του παρασκηνίου», αλλά ταυτίσθηκε στη διαδικασία εκλογής αρχηγού της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπακογιάννη. Μένει να δούμε αν η δραστηριοποίηση των τελευταίων ημερών θα οδηγήσει σε κάποια κοινή υποψηφιότητα που θα υποστηρίζεται από τις ομάδες Ζωγανά, Χατζή, Βολουδάκη, Τσίγκα, Παπαδομιχελάκη, Σμυρλή. Απ’ όσα ακούσαμε αυτήν την εβδομάδα, φαίνονται μοιρασμένες οι πιθανότητες…

Κίνηση Νέων
Από την πλευρά της Κίνησης Νέων (Παπαμιμίκος, Ράζος, Τοκάκης, Αρβανιτάκης, Πάνου, Ιωαννίδης κ.λπ.) συνεχίζεται η έντονη δραστηριοποίηση σε συναντήσεις με κύκλους της ΟΝΝΕΔ αλλά και παράγοντες του κόμματος. Η πρόθεσή τους να κατεβάσουν υποψήφιο είναι κατηγορηματική και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει επισήμως, δηλώνει όμως ξεκάθαρα ότι όσοι μοιράζονται τις σκέψεις του ζητούν ανοιχτές διαδικασίες, με εκλογή προέδρου (και οργάνων) από τη βάση. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, αυτό είναι απαραίτητο διότι η κοινωνία δεν αποδέχεται πια κλειστά κυκλώματα, η ΝΔ προχώρησε και η ΟΝΝΕΔ οφείλει να βρίσκεται τουλάχιστον δύο βήματα μπροστά από το κόμμα και χρειάζεται να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Από την πλευρά της Κίνησης Νέων μάς λένε ότι στην περίοδο εκλογής οργάνων της γαλάζιας νεολαίας πρέπει τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ να μιλήσουν για πολιτικά,
ιδεολογικά και οργανωτικά ζητήματα και υπόσχονται ότι θα το κάνουν. Και προσθέτουν, μιμούμενοι το αντίστοιχο που είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς στην αρχή της εκστρατείας του, ότι θα είναι παρόντες σε κάθε μορφή διαδικασίας, «ανοιχτή, κλειστή ή μισάνοιχτη»!

Βαρυσήμαντη
παρέμβαση!
Πάντως το καλύτερο από όλα στις επερχόμενες διαδικασίες της ΟΝΝΕΔ είναι ότι έχει παρέμβει, με βαρυσήμαντη επιστολή του, ο πατρινός Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος ζήτησε να γίνουν και στην ΟΝΝΕΔ εκλογές από τη βάση. Αυτήν τη φορά δεν ανακοίνωσε βέβαια ότι θα στηθούν κάλπες ούτως ή άλλως στην Πάτρα, όπως έκανε στη διαδικασία του κόμματος… Μάλλον όμως μυρίστηκε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει ανοιχτή διαδικασία και δεν χρειάζονται τέτοιες κορώνες. Απλώς βγήκε νωρίς και το είπε… Αχ, καημένη γαλάζια νεολαία, τι έχεις τραβήξει κι εσύ από τους γαλάζιους «μπαμπάδες», βουλευτές, πολιτευτές και άλλους! Βρίσκουν όμως και τα κάνουν!

Επαναστατική
αισιοδοξία
Στις 7, 8 και 9 Μαΐου του 2010 θα πραγματοποιηθεί το 10ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ. Σύνθημα του Συνεδρίου θα είναι «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου. Η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας». Το ΚΣ της ΚΝΕ κατέληξε επίσης στις Θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου για την εσωοργανωτική συζήτηση και τον δημόσιο διάλογο, οι οποίες δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του «Οδηγητή», που κυκλοφορεί από χθες. Σύμφωνα με τους συντρόφους, η ΚΝΕ βαδίζει προς το 10ο Συνέδριό της με επαναστατική αισιοδοξία. Η αισιοδοξία τους πηγάζει, όπως μας λένε, από τα θετικά βήματα που πραγματοποίησαν και την ανοδική πορεία της οργάνωσης στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 9ο Συνέδριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ανώτατου οργάνου, στο διάστημα αυτό η ΚΝΕ ισχυροποιήθηκε, ωρίμασε ακόμη περισσότερο ιδεολογικά και πολιτικά, ενίσχυσε τα επαναστατικά – κομμουνιστικά χαρακτηριστικά της. Έτσι, στοχεύουν στο 10ο Συνέδριο να βάλουν στο επίκεντρο του προβληματισμού τους τους τρόπους με τους οποίους η ΚΝΕ θα μπορέσει να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να μάχεται στο πλευρό του ΚΚΕ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, «για την προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό». Το Κεντρικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ να μελετήσουν τις Θέσεις για το 10ο Συνέδριο και να πάρουν ενεργό μέρος στην προσυνεδριακή εσωοργανωτική διαδικασία και στον δημόσιο διάλογο. Η ΚΝΕ θα κάνει αυτές τις ημέρες, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες, μεγάλη εξόρμηση για το μοίρασμα του «Οδηγητή» αλλά και την προβολή των θέσεων του ΚΣ ώστε να φτάσουν τα κείμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες, ευρύτερα στους χώρους νεολαίας, ή τουλάχιστον σε όλους όσοι βρέθηκαν μαζί τους στους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια. Η ΚΝΕ απευθύνεται σε ολόκληρη τη νεολαία της χώρας μας, αλλά ειδικότερα στους νέους εργάτες και εργάτριες, στους νέους και στις νέες που ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, και επιθυμεί να συζητήσει μαζί τους, να ακούσει τις απόψεις τους, την κριτική και τις παρατηρήσεις τους. Εμείς, από την πλευρά μας, ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ΚΝΕ στον δρόμο προς το Συνέδριο και υποσχόμαστε ότι θα μελετήσουμε τα κείμενα και θα σας ενημερώσουμε…

***

Τα αυτονόητα
Βρε καλά μας γαλάζια παιδιά, καλές είναι οι ανοιχτές διαδικασίες, αλλά μήπως πριν βγείτε στις ρούγες για προεκλογικές εκστρατείες θα έπρεπε τουλάχιστον να αλλάξετε την ιστοσελίδα της οργάνωσης, στο κομμάτι τουλάχιστον που αφορά το εν ενεργεία Εκτελεστικό Γραφείο; Διότι έχετε να ανανεώσετε το συγκεκριμένο κομμάτι κάτι μήνες και περιέχει «λάθη και ανακρίβειες». Θέλει να πληροφορηθεί ο πρωτοετής ΟΝΝΕΔίτης φοιτητής τον γραμματέα της ΔΑΠ, άλλον βλέπει και άλλος του λένε ότι είναι. Η πλάκα είναι ότι ο νυν γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ πέρασε και από υπεύθυνος Τύπου της ΟΝΝΕΔ, οπότε λογικά θα έπρεπε να είχε καλύτερη γνώση των θεμάτων της επικοινωνίας…

***

Φήμες…
Σημειώστε από τώρα ότι στην πορεία για τα Ύμια θα δείτε πολλούς και πολλά. Και σε πολιτικό και σε οργανωτικό και σε αριθμητικό επίπεδο. Θα γίνει θέμα, όπως μας λένε. Προς γνώση και συμμόρφωση. Και μη νομίζετε ότι θα επέμβει η Αστυνομία. Είναι δύσκολο να υπάρξει τόση αντίθεση, ιδιαίτερα μεταξύ ορισμένων συναδέλφων. Εκτός και αν…


Σχολιάστε εδώ