XΡΗΜΑτιστήριο

Πονάει πόδι… κόβει κεφάλι; Με το να χορηγείς δάνεια σε όλους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, όχι μόνο δεν λύνεις τα προβλήματα του ελληνικού «επιχειρείν», αλλά αντίθετα μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ, προκαλώντας νέες μελλοντικές τρύπες. Περί του Ταμείου Εγγυοδοσίας ο λόγος.

>Κάθε πέρσι και καλύτερα! Αν το 2008 ήταν η χρονιά της Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας σηματοδότησε το κραχ του 21ου αιώνα, το 2009 ήταν η χρονιά στην οποία φάνηκαν οι πραγματικές επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, με τις συνεχείς υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος, την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών της Dubai World, το πολεμικό κλίμα για το πράσινο νόμισμα, την πυραμίδα του Μάντοφ στη Wall Street, τη διάσωση του ασφαλιστικού κολοσσού AIG με χρήματα των φορολογουμένων, τον επίλογο της βαριάς αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ και την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη.

> Μέσα από το μοντέλο της «δήθεν» κοινωνικής διαβούλευσης άνοιξε το παράθυρο των επιβαρύνσεων… ενάντια στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ! Μια ενδεχόμενη σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου και κάλυψη του υπολοίπου με αποδείξεις αναμένεται να πλήξει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς οι συγκεκριμένες ομάδες, ελλείψει χρημάτων, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μαζεύουν τόσο πολλές.

> Προσέχουμε για να έχουμε! Ως αμυντικές μετοχές θεωρούμε αυτές που παραμένουν σχετικά σταθερές στη διάρκεια των διαφόρων φάσεων του επιχειρηματικού κύκλου! Στην ύφεση τείνουν να αποδώσουν καλύτερα από την αγορά συνολικά, ενώ αντίθετα υπολείπονται στην οικονομική άνοδο.

> Οι περισσότερες εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες (για να μην πούμε όλες!) αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, ανάλογα αφενός με την έκθεσή τους σε παραγγελίες νεόκτιστων πλοίων και αφετέρου με το ύψος των δανειακών τους υποχρεώσεων.

> Επί δικαίους και αδίκους! Τα αίτια της κρίσης εστιάζονται 1) στην υψηλή μόχλευση του τραπεζικού συστήματος, 2) στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής που επέτρεψε τη μετατροπή προϊόντων χαμηλού σε υψηλού επενδυτικού ρίσκου, 3) στη χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και 4) στην προσπάθεια του όλου συστήματος να μετατρέψει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του πληθυσμού σε ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας.

> Ο βασιλιάς είναι γυμνός! Ο αυξημένος δανεισμός των ελληνικών ομίλων μέσα από την αγορά χονδρικής, οι υποαξίες στο χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων και η πρόθεση της ΕΚΤ να περιορίσει τον δανεισμό με εγγύηση τους κρατικούς τίτλους, αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

> Άλλο ενήμερες οφειλές και άλλο καθυστερημένα δάνεια! Τα συνολικά χρέη των ελληνικών ξενοδοχείων προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ με το κύριο βάρος αυτών να πέφτει στις πλάτες των Alpha Bank και Πειραιώς και να ακολουθούν από κοντά Eurobank και Εμπορική.

>Το περιβάλλον είναι δημόσιο αγαθό, ενώ το τέλος είναι φόρος… κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης! Τα υπέρογκα ποσά για τα υποτιθέμενα «πράσινα τέλη» προσβάλλουν ευθέως το Σύνταγμα που προβλέπει ότι οι έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

> Το όλο θέμα αποτελεί «καυτή πατάτα», καθώς δεν μπορεί από την «επανάσταση των ιδεών του σοσιαλισμού» να περάσουμε στο «management των αριθμών» του καπιταλισμού! Βασικό σημείο αιχμής μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης είναι οι «γαλάζιες» διοικήσεις των διαφόρων κρατικά εποπτευόμενων υπηρεσιών, οργανισμών, εταιρειών που όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αντικατασταθεί, αλλά αντίθετα μπλοκάρουν αποφάσεις, προκαλούν καθυστερήσεις και προχωρούν σε ανεξέλεγκτες σπατάλες.

>Οι καιροί δεν περιμένουν… τον άνθρωπο! Η φημολογούμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναμένεται να μειώσει ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα, που έχει ούτως ή άλλως καταγράψει πτώση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και το οποίο θα συρρικνωθεί περαιτέρω από τη φορολογική αφαίμαξη.

> Πιο φτηνά φέτος το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και τα δώρα! Οι τιμές στην αγορά είναι πεσμένες σε σχέση με πέρσι σε ό,τι αφορά τα κτηνοτροφικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όταν σε φρούτα και λαχανικά καταγράφεται μια μικρή άνοδος και στην ένδυση, υπόδηση, αγορά ηλεκτρικών συσκευών οι τιμές παραμένουν καθηλωμένες.

>Δεν μπορεί να διαδραματίζονται μείζονα ενεργειακά θέματα για τη χώρα και η κυβέρνηση να αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται με τον αυτόματο πιλότο! Ποιος ο λόγος της ξαφνικής αποχώρησης της Duke Energy από την ΕΠΑ Αττικής; Ποια η επίπτωση στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της ATEbank ως δανείστριας τράπεζας θυγατρικής της πρώτης με εγγύηση μετοχών της δεύτερης;

> Μονόδρομος οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων! Η ανίσχυρη οικονομία, οι αδύναμες χρηματαγορές, τα χαμηλά επιτόκια-ρεκόρ και οι ζημίες στον κλάδο των αυτοκινήτων επιβάρυναν τα οικονομικά μεγέθη των ασφαλιστικών εταιρειών.

> Στα παραμάγαζα της καλοπέρασης που έχουν στηθεί εδώ και χρόνια σε κάποιες από τις ημικρατικές εταιρείες έχουν βρει καταφύγιο αρκετοί από τους ευνοούμενους της πράσινης ελίτ! Τι και αν ο νέος πρόεδρος της Δωδώνη ΑΕ είχε διατελέσει βουλευτής Ζακύνθου επί ΠΑΣΟΚ, τι και αν ανήκει στον κύκλο του πρωθυπουργού, τι και αν η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε δεσμευτεί προσωπικά για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, εντούτοις η εν λόγω γαλακτοβιομηχανία όχι μόνο δεν επιτέλεσε το κοινωνικό της έργο αλλά αντίθετα άρχισε να συμπλέει με το καρτέλ γάλακτος, δίνοντας τιμές που δεν καλύπτουν ούτε καν την παραγωγή.

> Από τον κλάδο της ένδυσης… σ’ αυτόν του real estate! Μακρύς και δύσβατος είναι ο δρόμος της Τεξαπρέτ, που λόγω οικονομικής κρίσης και μειωμένης ζήτησης βάζει λουκέτο στο εργοστάσιό της, στρεφόμενη πλέον στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

> Ουδέν καλόν αμιγές κακού! Μειονέκτημα του sale and lease back στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θεωρείται το ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση χρέους, αλλά θα επιβαρύνει μελλοντικά τα ελλείμματα, μέσω των ενοικίων που θα καταβάλλονται.

> Άρες μάρες κουκουνάρες! Τι νόημα θα είχε η δημιουργία μιας «ημικρατικής» εταιρείας συμμετοχών, που θα έμπαινε στο χρηματιστήριο «απαρτιζόμενη» από ένα καλάθι επιχειρήσεων του Δημοσίου, πολλές εκ των οποίων θα ήταν ήδη εισηγμένες;

> Τι σημαίνει carry trade; Είναι η στρατηγική τού να δανείζεσαι σε νόµισµα χαµηλού επιτοκίου και να τοποθετείς τη ρευστότητα αυτή σε νόµισµα ή αξίες υψηλότερων αποδόσεων. Αυτά που χρησιµοποιούνται για τη χρηµατοδότηση κατά κανόνα εξασθενούν, ενώ εκείνα που προσελκύουν τη ρευστότητα είναι συνήθως των χωρών που αύξησαν το κόστος χρήµατος.

> Στον βωμό της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας και της απίστευτης χρηματοοικονομικής μόχλευσης, κάποιοι δεν λένε να βάλουν ακόμη μυαλό! Η αναφορά μας στην «απίστευτη» απόφαση του ΧΑ να δώσει άδεια χρήσης του δείκτη GT30 για την έκδοση δομημένου προϊόντος που μπορεί να γίνει αποδεκτό προς εισαγωγή στο ΧΑ παρέχοντας στον κάτοχό του το δικαίωμα να αγοράσει ή να πουλήσει συγκεκριμένη ποσότητα του υποκείμενου τίτλου σε προκαθορισμένη τιμή.

>Με συνταγή εκσυγχρονιστών… πωλούνται όπως είναι επιπλωμένα! Ο λόγος για τα «φιλέτα» του Δημοσίου, ήτοι των ελλήνων πολιτών, που η διαχειρίστρια εταιρεία, βλέπε «σοσιαλιστρική» κυβέρνηση, αποφάσισε να «αποκρατικοποιήσει», μεταξύ των οποίων ΑΤΕ, Τ.Τ., Αττικής, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ.

> Όλα τα ωραία έχουν κι ένα τέλος! Μεγάλη είναι η πτώση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, αφενός γιατί οι ιδιοκτήτες λόγω οικονομικών δυσχερειών θέλουν να πουλήσουν και αφετέρου γιατί ο περιορισμένος αριθμός αγοραστών είτε δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, είτε διατηρεί στάση αναμονής.

> Ελλάς Ελλήνων Τραπεζιτών! Δεν ξέρουμε πόσο ορθή είναι η απόφαση των κ. Ταμβακάκη – Ράπανου να στηρίξουν στρατηγικά τη Finansbank, αυτό πάντως που γνωρίζουμε είναι ότι η αύξηση των καταθέσεων σε ντόπιο νόμισμα έγινε σε μια περίοδο που 1) η Moodyʼs προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook αξιολόγησής της 2) η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της έχει επηρεαστεί από την οικονομική συγκυρία και 3) ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα.

> «Η αλήθεια είναι μία, δεν επιδέχεται κανενός είδους παραπλανητική απεικόνιση, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να την αντικρίσουμε στα μάτια»! Αλήθεια, κ. Παπανδρέου, τι μέλλει γενέσθαι με το πάγιο αίτημα της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες;

Εκτός κι αν ο χειμώνας έχει «χρώμα» και αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την εκάστοτε διακυβέρνηση.

> Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι! Στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης πράσινης ανάπτυξης, κατατίθενται κάποια περίεργα σχέδια αναδιάρθρωσης προβληματικών εταιρειών, που εξασφαλίζουν όλως περιέργως την τραπεζική χρηματοδότηση με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκπονηθεί μελέτη που να εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της επενδυτικής αυτής πρωτοβουλίας.

> Κατά τα άλλα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης των τιμολογίων! Μπορεί το 2009 να αναδεικνύεται σε δυσμενές έτος για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, όμως αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την κερδοφορία της ΔΕΗ, καθώς η παραγωγή της προήλθε κυρίως από τη χρήση των υδροηλεκτρικών φραγμάτων και του φυσικού αερίου.

> Ψάχνουν από κάπου να πιαστούν! Από τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης «θέλουν να λένε» ότι εξαρτάται εν πολλοίς και η διάρκεια παραμονής του ΔΣ της ΕΧΑΕ, καθώς τα ποσοστά των «κρατικών» εταιρειών, βλέπε ΑΤΕbank, Ταμείο Παρακαταθηκών κ.λπ., δεν αγγίζουν τη βασική συμμετοχή, ήτοι 5%, άρα…

> Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις! Μπορεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να προβλέπει ακόμη και τη χρηματική ικανοποίηση όσων επιβαρύνονται από τους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων, όμως υπάρχουν ορισμένες τράπεζες που μεταφέρουν ήδη αυτές τις χρεώσεις, μονομερώς και χωρίς καμία προειδοποίηση, σε άλλου είδους συναλλαγές, όπως στο e-banking, στα ATM κ.λπ.

> Προσέχουν για να έχουν! Σε περίπτωση μετατροπής ή συγχώνευσης επιχειρήσεων, η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται στη νέα επιχείρηση, ενώ στη διάσπαση ανώνυμης εταιρείας γίνεται στο όνομα των επωφελούμενων επιχειρήσεων με βάση το ποσό της καθαρής θέσης της πρώτης που αναλογεί στις δεύτερες.

> Σημαντικές και διαχρονικές… οι ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς! Με αφορμή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τη ζημιογόνο εξαγορά της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ από την COSMOTE και ειδικά την αναφορά που γίνεται για την «απουσία ελέγχων… από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα…», θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους «γιαλαντζί σοσιαλιστές με τις πριγκιπικές ρίζες» πως αντί να «ξεμπροστιάσουν» τα μέλη της εν λόγω αρχής, τα έχουν ακόμη στις θέσεις τους και «τα καλύπτουν».

> Έχει χάσει ρόλο, αρχές, ορίζοντες και δρόμους! Η «εμμονή» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διατήρηση της υψηλής τιμής του ευρώ είναι πολύ πιθανόν να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους κάποιων υποψήφιων κρατών μελών της Ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό γιατί, υπό αυτήν την οικονομική κατάσταση, δεν θα μπορούν να τυπώνουν πλέον δικό τους χρήμα ή να προχωράνε από μόνες τους σε υποτίμηση του νομίσματός τους έτσι ώστε να καταστήσουν τις εξαγωγές τους πιο ανταγωνιστικές και να διαφύγουν την ύφεση.

> Με αφορμή την ολοκλήρωση ενός περίπου μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης της ATEbank ρωτάμε ποια εταιρεία του ομίλου είχε αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης των καταστημάτων και των γραφείων της ATEbank Romania…

> Η «πίτα» των προμηθειών δεν είναι πλέον μεγάλη κι έτσι η είσοδος νέων παικτών μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο μοίρασμα της τράπουλας! Με πρόσχημα τον εξορθολογισμό του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας, το οικονομικό επιτελείο «αποφάσισε και διέταξε» να βάλει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα, να τοποθετήσει δηλαδή ιδιώτες να παρακολουθούν ορισμένους από τους συνεργάτες τους, να πληρώσει ελεγκτικολογιστικές εταιρείες να κυνηγούν τους οφειλέτες, τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

> Ελέω της επικείμενης εφαρμογής του πόθεν έσχες κάποιοι έχουν αρχίσει ήδη να καλύπτουν τα νώτα τους! Αυξάνονται και πληθύνονται οι αιτήσεις δικηγόρων, γιατρών και άλλων επαγγελματιών προς τις τράπεζες, προκειμένου να ζητήσουν δάνεια με εγγύηση τις προσωπικές τους καταθέσεις.


Σχολιάστε εδώ