Ψάχνουν να βρουν τη… συνοχή τους!

«Δεν περνάμε και τα καλύτερά μας», ήταν η απάντηση κορυφαίου συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου για τα τελευταία, προς το παρόν τουλάχιστον, φαινόμενα έλλειψης συντονισμού που παρατηρούνται στην κυβέρνηση.

«Η έλλειψη συνοχής μάς κοστίζει, και πρέπει να το δούμε όσο είναι καιρός», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, που κάθε πρωί περνά την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου και μαζί με τους άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» εξετάζουν κάθε φορά και μια διαφορετική περίπτωση που φέρνει την κυβέρνηση σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Τους τρεις μήνες που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε βδομάδα χωρίς πονοκεφάλους για το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Πότε ο Λοβέρδος διέρρεε ότι θα παραιτηθεί για το θέμα της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στον ΟΛΠ που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Ανωμερίτης, πότε η Βάσω Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής διαφωνούσε με την ασκούμενη πολιτική, πότε η Λούκα έλεγε τα δικά της και πότε ο μπαμπούλας της κυβέρνησης Πάγκαλος… τρομοκρατούσε τους υπουργούς μαζί με τον Παμπούκη. Το αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να εμφανίζεται χωρίς συνοχή, με συνεχείς διαφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς, μερικοί από τους οποίους -δίκαια ή άδικα-

έγιναν «ρόμπα» με τη φάρσα που τους έκανε το «Πρώτο Θέμα», άσχετα αν από πολλούς της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται δόλια. Ο Παπανδρέου μίλησε αυστηρά για τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη εφημερίδα επέλεξε να κάνει φάρσα σε μέλη της κυβέρνησης με το δήθεν δώρο ένα laptop. Από την άλλη, πολλοί λένε ότι θα έπρεπε οι υπουργοί που εκτέθηκαν να πρόσεχαν περισσότερο τους συνεργάτες που επιλέγουν για να μην αναγκάζονται να δικαιολογούν τις πράξεις τους. Στο Μαξίμου υπάρχει η αίσθηση ότι το χτύπημα της συγκεκριμένης εφημερίδας ήταν κάτω από τη μέση και, σύμφωνα με τον Παμπούκη, «όλοι οι υπουργοί είναι στα κάγκελα. Χρειάζονται κανόνες στα Μέσα Ενημέρωσης και όχι παιχνίδια». Από τη μια η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να δείχνει εμπράκτως ότι σέβεται τις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών, που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, από την άλλη όμως οι υπουργοί δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους και χάνονται στην… απεραντοσύνη της εξουσίας και στις δαιδαλώδεις λειτουργίες του κράτους, ενώ όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα αρχίζουν να διαχωρίζουν τη θέση τους από τις κεντρικές επιλογές του Μαξίμου.

«Κάναμε σε τρεις μήνες όσα δεν

είχαν γίνει σε διακόσια χρόνια»!

Ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους υπεραμύνθηκε της τακτικής που ακολουθεί και τόνισε ότι σε ένα κράτος όπως αυτό που ζούμε χρειάζεται να μπουν κανόνες και να γίνει αξιολόγηση των πάντων. Επομένως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αν χρειαζόταν να περιμένουμε και έναν χρόνο για τη στελέχωση του κράτους, ώστε να βρούμε τους καλύτερους και όχι τους αρεστούς, θα το κάναμε. Ο Παπανδρέου στη συνάντηση με τους πολιτικούς συντάκτες χαρακτήρισε πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα τις αλλαγές του κράτους στις οποίες προχώρησε.

«Όσα έγιναν σε τρεις μήνες δεν είχαν γίνει σε διακόσια χρόνια, είπε χαρακτηριστικά. «Ήρθαμε στο Μαξίμου και μπήκαμε σ’ ένα άδειο κέλυφος. Σαν να πήγαινες σε μια ξένη χώρα και να σου έλεγαν “έλα να κυβερνήσεις”. Δεν υπήρχε τίποτα».

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας, δεν δίστασε να πει ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν βλέπει σημάδια ανάκαμψης σε διεθνές επίπεδο, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την Ελλάδα, καθώς το Σχέδιο Σταθερότητας που προτείνει η χώρα μας στην Κομισιόν είναι ελπιδοφόρο.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν θέλησε να διευκρινίσει τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Σχέδιο Σταθερότητας που θα κατατεθεί, αλλά τόνισε ότι θα είναι πιο δίκαια. «Όσοι έχουν εισοδήματα θα πληρώσουν αυτά που πρέπει», δήλωσε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, αν και ακόμη -όπως τόνισε- δεν έχει δεχθεί ανάλογη εισήγηση από το οικονομικό επιτελείο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις ευχές για το νέο έτος προς τους δημοσιογράφους, ρωτήθηκε για πολλά από τα θέματα που απασχολούν σήμερα την κυβέρνηση και δεν συμμερίστηκε την αγωνία για το ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να δυσανασχετεί. Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται ότι με την ψήφο των μεταναστών που θα παίρνουν ελληνική ιθαγένεια θα αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα, είπε ότι «δεν αλλοιώνεται, αλλά αλλάζει. Και έχει το δικαίωμα μια κυβέρνηση να απευθύνεται σ’ αυτούς και να διεκδικεί την ψήφο τους»!

Για το θέμα των τελών κυκλοφορίας, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έγινε λάθος και υποσχέθηκε ότι θα διορθωθεί, γιατί η κυβέρνηση ακούει τους πολίτες. Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έβγαζε διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το τι θα ισχύει από του χρόνου για όσους κλήθηκαν φέτος να πληρώσουν αυξημένα τέλη.

Ζητούν τη δημιουργία «τρόικας»

Παρά την επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης για τα γενέθλια των 100 ημερών, τα φαινόμενα των διαφωνιών δεν σταματούν και δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρέπει να «απενεχοποιηθεί η διαφωνία των υπουργών». Σύμφωνα με συμβούλους του Παπανδρέου, τα φαινόμενα της δυσλειτουργίας δεν πρόκειται να εκλείψουν όσο ο πρωθυπουργός δεν παίρνει πρωτοβουλία για ένα ειδικό κέντρο που θα συντονίζει τους υπουργούς. Έχει γίνει μάλιστα εισήγηση για την ανάγκη δημιουργίας μιας επιτροπής με στελέχη υψηλόβαθμα που θα συντονίζουν την κυβέρνηση και θα βάζουν σε μια σειρά τις προτεραιότητες σύμφωνα με τις πολιτικές που χαράσσονται από το Μαξίμου. Παλαιότερα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε βρει τη λεγόμενη «τρόικα», που αποτελούνταν από κορυφαία στελέχη που έπαιρναν τηλέφωνο τους υπουργούς και έλυναν προβλήματα εν τη γενέσει τους, πριν ακόμη δημοσιοποιηθούν. Είχε και έναν Λιβάνη. Κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και τώρα, εξηγούν με έντονο προβληματισμό στο «Π», περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί. Όσο ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται με την καθημερινότητα της κυβέρνησης τόσο τα φαινόμενα αυτά θα εντείνονται. Πρέπει επομένως να γίνει κάτι γιατί διαφορετικά θα συνεχιστεί η ίδια εικόνα και είναι κρίμα να χάσουμε πολύτιμο χρόνο, τονίζουν.

Ευθύνες στον Παπανδρέου

για τον τρόπο που λειτουργεί

Στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτες του Παπανδρέου που έχουν συνολικά την ευθύνη για τη λειτουργία της κυβέρνησης, παρότι βλέπουν τα προβλήματα, αποφεύγουν να μιλήσουν απευθείας στον ίδιον για το τι πρέπει να γίνει ώστε να εξαλειφθούν τα αρνητικά σημάδια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει αρχίσει να αμφισβητεί τις δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης. Θεωρούν ότι ο Παπανδρέου λειτουργεί με έναν χαλαρό τρόπο και αντιμετωπίζει όλα τα πράγματα με συνεχείς συζητήσεις για το τι πρέπει να γίνει, χωρίς όμως ποτέ αυτές οι συζητήσεις να καταλήγουν σε αποφάσεις, και επειδή δεν μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που κυβερνά ο ίδιος, αφήνουν τις καταστάσεις κι όπου πάει. Ο πρωθυπουργός ξέρει τις αδυναμίες που υπάρχουν στη λειτουργία της κυβέρνησης, δίνει οδηγίες στους συνεργάτες του για το τι πρέπει να γίνει, ο ίδιος όμως δεν ασχολείται, με αποτέλεσμα να μη γίνεται τίποτα απολύτως. Όσοι τον ξέρουν πάντως λένε ότι έτσι είναι ο Γιώργος, «όταν όμως έρθει η στιγμή να πάρει αποφάσεις, τότε δεν τον κρατά τίποτα, θα φέρει τα πάνω κάτω», και ότι αυτός είναι ο Γιώργος.

Αγανακτούν οι υπουργοί,

γκρινιάζουν οι υφυπουργοί

Πολλοί από τους υπουργούς αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα στις σχέσεις τους με τους υφυπουργούς τους ή τους γενικούς γραμματείς, όμως άλλα περίμεναν και άλλα συνάντησαν. Η έλλειψη αρμοδιοτήτων πολλών ακόμη υφυπουργών δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο της κυβέρνησης, με την ασυνεννοησία που υπάρχει, και αποδίδουν τις καθυστερήσεις αυτές στο Μαξίμου. Πολλά ΦΕΚ δεν έχουν ακόμη υπογραφεί για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των υφυπουργών γιατί παραμένουν στα συρτάρια του Μαξίμου.

Στους Οργανισμούς που εποπτεύουν τα υπουργεία οι διοικήσεις δεν έχουν αλλάξει, οι υπάλληλοι δεν πληρώνονται εξαιτίας της μη τοποθέτησης προέδρων και ΔΣ, οι αποφάσεις που αφορούν απορρόφηση κονδυλίων για σημαντικά έργα καθυστερούν, γενικώς επικρατεί κυκεώνας. Μέχρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δεν έχει πάρει ακόμη συγκεκριμένες αρμοδιότητες παρά μόνο στα λόγια!

Επίσης το ίδιο πρόβλημα έχει και η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, που περιμένει την επίσημη ανακοίνωση των αρμοδιοτήτων που έχει συμφωνήσει με την Άννα Διαμαντοπούλου.

Μόνο που τις καθυστερήσεις αυτές δεν τις συμμερίζεται ο πρωθυπουργός, που πιστεύει πως η κυβέρνησή του κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που βρήκε.

«Μαύρη Βίβλος»

για τα πεπραγμένα της ΝΔ

Την άλλη εβδομάδα συμπληρώνονται εκατό ημέρες από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Εκατό ημέρες που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην κυβέρνηση και, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, θα υπήρχε συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό ημερών, μέλη του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ετοιμάζονται να εκδώσουν μια μαύρη λίστα (άλλη μια τέτοια είχε βγάλει και η κυβέρνηση Σημίτη) με τις πιο ακραίες επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Έχουν εντοπίσει πολλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης ακόμα και κατασπατάλησης.

Για παράδειγμα, όπως λένε, ένας από τους υπουργούς της ΝΔ είχε παραχωρήσει οχήματα του υπουργείου του στον δήμο της περιφέρειας όπου εκλέγεται βουλευτής. Έχει δοθεί εντολή σε κάθε υπουργό να στείλει στο Μαξίμου τις πέντε πιο ακραίες περιπτώσεις που έχει εντοπίσει στο υπουργείο του, για να δείξουν τη διαφορά από τη σημερινή κυβέρνηση…


Σχολιάστε εδώ