Τα ζήτησαν από τον Αϊ Βασίλη και τους τα φέρνει ο Αρχιεπίσκοπος!

Η έμπνευση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και του διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου κ. Ζαμπέλη να συγχωνεύσουν τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» με την αναπτυξιακή εταιρεία ΣΥΜΕΑΝ δεν είναι καινούργια. Όπως είχαμε αποκαλύψει και πριν από αρκετούς μήνες, το αρχικό σχέδιο ήταν να δημιουργηθεί μια ανώνυμη εταιρεία που θα διαχειριζόταν όλα τα κοινοτικά και εθνικά κονδύλια και φυσικά την εκκλησιαστική περιουσία χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο και τις απαραίτητες εγκρίσεις της Συνόδου. Οι μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε όμως στο εσωτερικό της ιεραρχίας η πρόταση για τη δημιουργία της «Εκκλησία ΑΕ» ανάγκασε την ομάδα των τεχνοκρατών της Συνόδου να καταθέσει μια νέα, λιγότερο φιλόδοξη πρόταση, η οποία αυτήν τη φορά θα περιλάμβανε τη συγχώνευση της «Αλληλεγγύης» με την αναπτυξιακή εταιρεία της Εκκλησίας (την πρώην ΣΥΜΕΑΝ) σε μια νέα εταιρεία με την ονομασία ΑΦΦΕΣ (ΜΚΟ Αλληλεγγύης, Φιλανθρωπίας και Αειφόρου Ανάπτυξης).

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και ο διευθυντής της ΕΚΥΟ, όπως ακούγεται στους διαδρόμους της Συνόδου, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να ξεφύγει ο έλεγχος των δύο αυτών εταιρειών, που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τεράστια κονδύλια τα επόμενα τρία χρόνια. Διαπιστώνοντας επιπλέον ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει οικοδομήσει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση και υπάρχει η διαβεβαίωση από πολλούς υπουργούς ότι θα ενισχύσουν τα αναπτυξιακά και φιλανθρωπικά προγράμματα της Εκκλησίας, επιθυμούν διακαώς να διατηρήσουν στενή εποπτεία σε κάθε ευρώ που θα μπαίνει και θα βγαίνει από τα εκκλησιαστικά ταμεία. Η ιδέα αυτή δεν φαίνεται να ενθουσιάζει ούτε τους ιεράρχες ούτε και τους ανθρώπους που διαχειρίζονται αυτήν τη στιγμή τους συγκεκριμένους οργανισμούς.

Αντιδρούν στην κηδεμονία

Στο εσωτερικό της ιεραρχίας αλλά και στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με αυτήν την κηδεμονία των πάντων από την πλευρά του Ιωαννίνων και του διευθυντή της ΕΚΥΟ. Ήδη ο διευθυντής της πρώην ΣΥΜΕΑΝ κ. Λιάκος αποφάσισε να αποχωρήσει, αφού δεν άντεχε να λειτουργεί, όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές, υπό τον ασφυκτικό κλοιό και την κηδεμονία του κ. Ζαμπέλη. Αντιστοίχως, στην ιεραρχία και την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ακούγεται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια γι’ αυτήν την πρόταση, που επί της ουσίας καθιστά όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα «μαριονέτες», που θα ελέγχονται και θα ακολουθούν άνωθεν εντολές της ΕΚΥΟ και κυρίως του Ιωαννίνων και του στενού του συνεργάτη. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΕΚΥΟ έχουν αρχίσει να αποδομούν το προφίλ του νυν διευθυντή της «Αλληλεγγύης» για να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την οργάνωση, που σιγά σιγά αρχίζει να ξαναφτιάχνει το προφίλ της και να δημιουργεί μνημόνια συνεργασίας, να καταθέτει προγράμματα κ.λπ.

Πάντως, σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Συνόδου, ο νέος οργανισμός «θα διαχειρίζεται ευρωπαϊκούς (ΕΣΠΑ), εθνικούς (ΥΔΑΣ), εκκλησιαστικούς (Μητροπόλεις) και ιδιωτικούς (χορηγίες) πόρους». Όμως ήδη οι Μητροπολίτες εκφράζουν τις ενστάσεις τους, καθώς δεν επιθυμούν να διαχειρίζονται τους πόρους που προορίζονται για τις περιφέρειές τους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δική τους γνώμη. «Εάν ο Αρχιεπίσκοπος το επιθυμεί, ας αφήσει την ΕΚΥΟ να υλοποιήσει τα προγράμματα για την Αρχιεπισκοπή. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε λόγο στα έργα που θα γίνουν στις Μητροπόλεις μας και να γίνονται όλα μέσω της Συνόδου και μιας ομάδας λαϊκών», επισημαίνει Μητροπολίτης της ηπειρωτικής χώρας.

Ακόμη όμως και κυβερνητικές πηγές έχουν ενστάσεις για το εάν μπορεί να ηγείται της διαχείρισης των εκκλησιαστικών κονδυλίων πρόσωπο που αμείβεται από μεγάλη ιδιωτική τράπεζα, καθώς, όπως λένε, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι όλα τα προγράμματα που θα υλοποιούνται από τη Σύνοδο και τις Μητροπόλεις θα εξετάζονται από επιτροπές στις οποίες θα μετέχουν και εκπρόσωποι από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, δηλαδή τα κονδύλια θα τα διαχειρίζονται από κοινού άνθρωποι της Εκκλησίας αλλά και της Πολιτείας.

Επιπροσθέτως, στο περιβάλλον της Εκκλησίας υπάρχουν Μητροπολίτες που έχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη «δυσώδη» όπως τη χαρακτηρίζουν αγοραπωλησία των ακινήτων-φιλέτων στη Βουλιαγμένη και διατηρούν έντονες επιφυλάξεις στο να αποκτήσει «παντοδυναμία» η ομάδα των golden boys του Αρχιεπισκόπου που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία έχει προκαλέσει και την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Ο κ. Ιερώνυμος πάντως, όπως συζητείται στους διαδρόμους της Συνόδου, θα υλοποιήσει την επιθυμία των δύο στενών του συνεργατών και θα προχωρήσει στη σύσταση της νέας εταιρείας το πιθανότερο μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Ιανουαρίου.


Σχολιάστε εδώ