Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είθισται να κάνουμε όλοι μιαν αποτίμηση της χρονιάς που τελείωσε. Μιαν αποτίμηση που σε κάθε περίπτωση φέτος έμελλε να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες -τουλάχιστον από τις δύο προηγούμενες- αφού σε απόλυτους αριθμούς το 2009 θα καταγραφεί ως χρονιά με θετική απόδοση για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
δ Ήταν πάντως μια χρονιά «γεμάτη». Είδαμε σχεδόν τα πάντα! Από αλλαγές κυβέρνησης και οικονομικής πολιτικής, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών μέχρι στιγμής, έως… βομβιστικές επιθέσεις κατά του κτιρίου του Χρηματιστηρίου!
δ Και διαδοχικές υποτιμήσεις της ελληνικής οικονομίας αντιπαρήλθε η αγορά μας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αντιδρά θετικά στην τελευταία υποτίμηση (!), και δραστικές ανακατατάξεις στις ισορροπίες εντός του ταμπλό είδαμε, ακόμα και αλλαγές σε επίπεδο σύνθεσης δεικτών. Από όλα αυτά βέβαια λίγο
έως καθόλου ωφελημένοι βγήκαν οι μικρομεσαίοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και πάλι αυτό είναι μέσα στους κανόνες του «παιχνιδιού».
δ Το ζητούμενο φυσικά είναι τι μέλλει γενέσθαι. Και εδώ η χρονιά μοιάζει με όλες τις άλλες. Δηλαδή, οι περισσότεροι εμφανίζονται από αρκετά έως πολύ αισιόδοξοι και προσβλέπουν σε βελτίωση της αγοράς μέσα στο 2010. Μάλιστα, πριν καν ξεκινήσει η τελευταία εργάσιμη εβδομάδα του 2009, μια μεγάλη εγχώρια
εταιρεία, η Εθνική – Π&Κ, προχώρησε σε εκτιμήσεις περί ανόδου του FTSE 20 κατά περίπου 20% στους επόμενους 12 μήνες.
δ Υπάρχουν και αυτοί που συναρτούν την όποια εικόνα του ΧΑ με τα αποτελέσματα των κυβερνητικών προσπαθειών να «πείσουν» τους εταίρους και τους πιστωτές μας για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας, αλλά και με πιο «πρακτικά» ζητήματα, όπως το τι θα κάνει το οικονομικό επιτελείο με τις περιβόητες υποθέσεις των αποκρατικοποιήσεων και των «νέων σχημάτων» (π.χ. συγχωνεύσεις κρατικών τραπεζών,
ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.λπ.).
δ Από όλα αυτά ένα είναι βέβαιο. Ούτε το 2010 θα μας κάνει να πλήξουμε. Μάλιστα σε αρκετούς φαντάζει ως ένα έτος με ακόμα πιο σημαντικές εξελίξεις από αυτές του 2009, ίσως και με μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals. Κάτι που, αν μη τι άλλο, χρειάζεται η αγορά μας και για πρακτικούς αλλά και για… ψυχολογικούς λόγους!
δ Όσο για τους… στατιστικολόγους, και γι’ αυτούς οι αριθμοί αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Μην ξεχνάμε πως η χρονιά που έφυγε ήταν η πρώτη με… θετικό πρόσημο την τελευταία τριετία, ενώ και οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν το 2009 με κέρδη, σχεδόν στο ήμισυ των συνολικών απωλειών των προηγούμενων δύο ετών. Επομένως -θεωρητικά πάντα- έχουν «δρόμο» μπροστά τους.
δ Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι προοπτικές για τις ευρωαγορές την επόμενη χρονιά, σωστότερα την επόμενη διετία, εμφανίζονται θετικές.
δ Και για να μην αφήνουμε εκτός τα του οίκου μας, απλώς αναλογιστείτε ότι σε απόλυτους αριθμούς τα συνολικά κεφάλαια που εισέρρευσαν το 2009 στην αγορά μας σε σχέση με όσα «έφυγαν» τους προηγούμενους 18 μήνες δεν είναι καν τα μισά! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Αποθετηρίου, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2009 είχαν εισρεύσει στο ΧΑ περίπου 1,3 δισ. ευρώ, όταν ΜΟΝΟ το 2008 είχαν «βγει» από τη χρηματαγορά μας περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Και με τα νούμερα δηλαδή μια κάποια αισιοδοξία δικαιολογείται…


Σχολιάστε εδώ