Πόσα και ποια κεφάλαια έχουν μετακινηθεί προς τη Λευκωσία
ΠΟΣΑ ύψους 25 περίπου εκατομμυρίων ευρώ έχουν «φύγει» το τελευταίο διάστημα από ελληνικές τράπεζες προς τραπεζικούς οργανισμούς της Λευκωσίας, πέραν άλλων αγνώστου ύψους κεφαλαίων που μετακινήθηκαν σε off shore εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και στις οποίες δεν μπορεί ν’ ασκηθεί άμεσος φορολογικός έλεγχος, όσον αφορά φυσικά πρόσωπα. Αυτό επιβεβαίωσαν στο «ΠΑΡΟΝ» τραπεζικοί παράγοντες της Λευκωσίας, οι οποίοι προσέθεταν ότι:
= «Δεν είναι μεν η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα. Ποτέ όμως σ’ αυτή την έκταση, τόσο μαζικά και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα». Και αυτό ασφαλώς σχετίζεται με τους αυτονόητους φόβους μεγαλοκαταθετών για αύξηση της φορολόγησης των τόκων και των εξαγγελιών για υποχρεωτική καταγραφή στο πόθεν έσχες των καταθέσεων.
Κι ενώ οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι ανέφεραν ότι και από άλλες χώρες της ΕΕ υπάρχει «διαρροή» καταθέσεων σε τράπεζες της Κύπρου, πληροφορίες επισημαίνουν ότι:
=Ανησυχώντας προφανώς, η Αθήνα έχει εμμέσως ζητήσει από τις αρμόδιες κυπριακές αρχές την αυστηρή εφαρμογή του σχετικού Κοινοτικού κανονισμού, για πλήρη ενημέρωση των οικείων Αρχών, χωρών μελών της ΕΕ όσον αφορά καταθέσεις υπηκόων τους, ως προς τη φορολόγηση των τόκων.
Όσον αφορά τις off shore εταιρείες ελλαδικών συμφερόντων (και κυρίως μεικτών ελλαδοκυπριακών) κανένας δεν γνωρίζει επακριβώς τι ακριβώς συμβαίνει. Αλλά κύκλοι της Λευκωσίας μιλούν για κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι δεν μπορεί ν’ ασκηθεί ο συνήθης έλεγχος και να καταλογισθούν προθέσεις και σκοποί.
Να σημειωθεί επίσης ότι -κι αυτό είναι πολύ σημαντικό- μέρος κεφαλαίων που μετακινήθηκαν προς τη Λευκωσία τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί ουσιαστικά επαναπατρισμό μικρού όγκου των εδώ κυπριακών καταθέσεων, από την ανησυχία που έχει δημιουργήσει η (από επίσημα χείλη) αναφορά περί πτώχευσης! Όπως και περί αύξησης φορολογίας των τόκων, που σήμερα ανέρχεται στο «κατ’ αποκοπήν» 10%.