Ο Ψυχάρης φτιάχνει τη διαδοχή του
Επεσήμαιναν μάλιστα ότι από την οικογένεια Ψυχάρη μετέχουν στον ΔΟΛ τρεις, ενώ από την οικογένεια Λαμπράκη, του ιδρυτή του ΔΟΛ κανένας (!), υπογραμμίζοντας ότι θα περίμενε κανείς κάποια ευαισθησία από τον διάδοχο του αποθανόντος.
Πλήρης ομίχλη καλύπτει αυτήν τη στιγμή τις επόμενες κινήσεις στις άλλες εταιρείες του ομίλου, όπως το πρακτορείο διανομής ΑΡΓΟΣ, καθώς και τις συμπράξεις με τον Μπόμπολα.
Στο Ίδρυμα Λαμπράκη είναι βέβαιο ότι ο ως τώρα αντιπρόεδρος Σταύρος Ψυχάρης θα καταλάβει την κενή θέση του προέδρου.
Τι θα κάνει ο Ρέστης
Άγνωστο παραμένει ποιες θα είναι οι κινήσεις του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη μετά το γύρισμα σελίδας στον ΔΟΛ, όπου, ως γνωστόν, κατέχει ένα σοβαρό ποσοστό μετοχών και συγκεκριμένα 17,573%, μετέχει δε ως μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ του ομίλου.
Θα έχει λόγο ή απλώς θα περιμένει να έρθει η ώρα του, με δεδομένη την οικονομική ισχύ του, που του επιτρέπει να αυξήσει το ποσοστό του και ενδεχομένως την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του ΔΟΛ; Είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν στη συνέχεια…
Φαίνεται πάντως ότι είναι πολύ καλές μέχρι άριστες οι σχέσεις Ρέστη – Ψυχάρη, που σημαίνει ότι η παντοκρατορία του Σταύρου δεν αμφισβητείται.
Το μεγάλο αγκάθι
Τώρα μετά την… εγκαθίδρυσή του στον θρόνο του Λαμπράκη είναι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων που πρέπει να πάρει ο κ. Ψυχάρης για να αλλάξει η καθοδική πορεία των δύο κύριων πυλώνων του Συγκροτήματος, που είναι τα «Νέα» και το «Βήμα».
Το πρώτο μεγάλο αγκάθι είναι το «Βήμα» και κυρίως το ημερήσιο φύλλο, που έφθασε να πουλάει πανελλαδικά 4.390 φύλλα (κυκλοφορία 16/12).
Ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν υπέρ της αναστολής της ημερήσιας έκδοσης, αλλά ο Λαμπράκης διαφωνούσε.
Τώρα μπορεί να κάνει αυτό που θέλει. Λέγεται ότι μετά την προεδρική εκλογή, τον Μάρτιο, θα προχωρήσει σε διακοπή του καθημερινού φύλλου, με σχεδιασμό να ξανακυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, ανανεωμένο και με ενίσχυση συντακτών από άλλες εφημερίδες.
Ενοποίηση διευθύνσεων
σε «Βήμα» και «Νέα»
Μια απλή κίνηση που έχει στα σχέδιά του ο Ψυχάρης είναι η ενοποίηση διευθύνσεων των «Νέων» και του «Βήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θέλει τόσο να αλλάξει τις ισορροπίες εντός Οργανισμού όσο και να καταργήσει την «αντιπαλότητα» μεταξύ των δύο εφημερίδων.
Η ενοποίηση των διευθύνσεων δεν σημαίνει την κατάργηση των διευθυντών, αλλά τη συγκρότηση μιας μεγάλης ομάδας στην οποία θα έχουν όλοι τον ρόλο τους.
Διευρυμένα καθήκοντα στο «Βήμα» φαίνεται πως θα έχει ο Χρήστος Μεμής, ενδεχομένως με την υποστήριξη του Αντώνη Καρακούση, και με ειδικό ρόλο θα είναι ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Η δεύτερη κίνηση του Σταύρου Ψυχάρη σχετίζεται με τον ανταγωνισμό. Ο πρόεδρος του ΔΟΛ είναι οπαδός της επιθετικής πολιτικής και τώρα, μετά τον θάνατο του Χρ. Λαμπράκη, έχοντας την ευθύνη του ΔΟΛ, θέλει να την εφαρμόσει.
Υπάρχουν δυο τρία σενάρια προς άμεση εφαρμογή και το ποιο θα υλοποιηθεί μπορεί να είναι και αποτέλεσμα των συζητήσεων που θα γίνουν με τους άλλους εκδότες.
Στις εκκρεμότητες του Οργανισμού περιλαμβάνεται και η αλλαγή του καθεστώτος αμοιβής των «συμβασιούχων» του ΔΟΛ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Η πορεία Ψυχάρη
προς την ηγεσία
Το αφιέρωμα της περασμένης Κυριακής στο «Βήμα» για τον Χρήστο Λαμπράκη καταδεικνύει πως ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο άνθρωπος που εκφράζει τη συνέχεια και τη νέα εποχή για τον ΔΟΛ.
«Αύριο η Ιστορία θα αποτιμήσει τη συμβολή του Χρήστου Λαμπράκη στην καθιέρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος που τώρα όλοι απολαμβάνουμε», έγραφε ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ και κατέληγε: «Σήμερα είμαστε όλοι εδώ, στις θέσεις μας, για να συνεχίσουμε την πορεία μας στον δρόμο του Λαμπράκη».
Ο Τρύφων Κουταλίδης, νομικός σύμβουλος του Χρ. Λαμπράκη και μέλος του ΔΣ του ΔΟΛ και του Ιδρύματος Λαμπράκη, σημείωνε μεταξύ άλλων πως αυτό που βλέπουμε σήμερα, η ομαλή μετάβαση, είναι μια «απόδειξη του αλτρουισμού του»
Και εξηγούσε ποιο ήταν το «τελευταίο παράδειγμα»: «Χρόνια πριν και χωρίς λόγο, σχολαστικά μελέτησε και οργάνωσε τη διαδοχή του στον ΔΟΛ. Στόχος του, ένας και μοναδικός:
οι σε αυτόν εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και άλλοι να μείνουν υπό τη διοίκηση ενός μέλους της οικογενείας του, ενός δημοσιογράφου, αποκλείοντας έτσι άλλους που δεν είχαν σχέση με τη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ».
Είναι μια πολύ προσεκτική διατύπωση που προσδιορίζει τους όρους συνεργασίας του ΔΟΛ με επιχειρηματίες που επενδύουν στον Οργανισμό.
Ο Σταύρος Ψυχάρης στο άρθρο του με τίτλο «Όλα ξεκίνησαν με ένα ”καλημέρα σας”» για τη σχέση του με τον Χρ. Λαμπράκη έδωσε ορισμένα ψήγματα ιστορίας για τη δική του διαδρομή εντός του Οργανισμού: «Με εισήγηση και επιμονή του ιδίου (σ.σ.: του Λ. Καραπαναγιώτη) στον στενό του φίλο Χρ. Λαμπράκη ο εκλιπών μού ανέθεσε το 1983 τη διεύθυνση του ”Βήματος της Κυριακής” και το 2001 τη γενική δημοσιογραφική διεύθυνση του ΔΟΛ (πάλι με εισήγηση και επιμονή του Καραπαναγιώτη).
Λίγο καιρό αργότερα και ενώ ο Λαμπράκης είχε υποστεί την πρώτη καρδιακή προσβολή, ο Καραπαναγιώτης επέμενε στο να πάρω τη θέση του Λαμπράκη αμέσως και ενόσω ζει!
”Δεν έχει την ίδια αξία να αναλάβει τη γενική διεύθυνση ο Σταύρος ενόσω ζούμε εγώ και κυρίως εσύ, με το να την αναλάβει εξανάγκης λόγω θανάτου!”.
Έτσι το 2002 μού εξεχώρησε όλες τις αρμοδιότητές του κρατώντας μόνο την πολιτική εποπτεία και ευθύνη».
Η επόμενη πράξη έγινε το 2005, όταν μεταβιβάστηκε το 25% του ΔΟΛ στον Σταύρο Ψυχάρη και το υπόλοιπο 25% στο Ίδρυμα Λαμπράκη, που κατείχαν ο ίδιος και οι δύο αδελφές του. Τότε το «ΠΑΡΟΝ» και οι «Τυπολογίες» (7.8.2005) αποκάλυψαν αυτό που θα συνέβαινε σήμερα με τίτλο «Η σκυτάλη στον Σταύρο Ψυχάρη!».
Γράφαμε τα εξής: «Αλλαγές κορυφής συντελούνται αυτή την περίοδο στον ΔΟΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρήστος Λαμπράκης έλαβε την απόφαση να παραδώσει τη σκυτάλη του μεγαλύτερου Οργανισμού της χώρας που ξεκίνησε το 1922 από το ”Ελεύθερον Βήμα” του Δημήτρη Λαμπράκη.
Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε πλήρη μυστικότητα και ενδέχεται ως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με την πληροφόρηση του ”Π”, να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Οι εξελίξεις αυτές, αν επαληθευτούν, θα επανακαθορίσουν τους όρους του παιχνιδιού της πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα».
Τα οικονομικά της 10ετίας
Με ζημίες ο ΔΟΛ
Ζημιογόνος είναι ο Όμιλος ΔΟΛ τα τελευταία χρόνια, ζημιογόνος και η εταιρεία το 2008 και, όπως φαίνεται, και το 2009 η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει. Με βάση τα στοιχεία από τα τελευταία 10 χρόνια και 9 μήνες (1999 – 9μηνο 2009) προκύπτει πως ο ΔΟΛ μπαίνοντας στο χρηματιστήριο το 1998 δεν ακολούθησε την οικονομική πορεία που οραματίζονταν τα στελέχη του.
Η πρώτη περίοδος χαρακτηρίζεται από την πολιτική των αλλεπάλληλων εξαγορών μεσαίων εκδοτικών επιχειρήσεων, τα απίστευτα κεφάλαια που επένδυσε στο internet στις αρχές της δεκαετίας και στην αγορά των ιδίων μετοχών, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να περάσει σε ζημίες (29 εκατ. ευρώ το 2001), όπως και η μητρική εταιρεία (17 εκατ. ευρώ το ίδιο έτος).
Η περίοδος αυτή, η μάλλον τραυματική για τον ΔΟΛ, ολοκληρώνεται με την ανάληψη της διοικητικής ευθύνης από τον Σταύρο Ψυχάρη.
Ο Όμιλος από το 2005 μέχρι και το 9μηνο του 2009 παραμένει ζημιογόνος, και το 2008 μάλιστα οι ζημίες έφτασαν τα 8 εκατ. ευρώ. Το ίδιο έτος οι ζημίες της μητρικής εταιρείας ανήλθαν στα 5,9 εκατ. ευρώ.