Ο Αϊ-Βασίλης της Coca-Cola

Κύριε Διευθυντά,
Ο Αϊ-Βασίλης που βλέπαμε παντού αυτές τις ημέρες είναι μαϊμού. Δεν αναγνωρίζεται από τη χριστιανική Εκκλησία. Το πραγματικό του όνομα είναι Santa Clause και με τη μορφή που υπάρχει σήμερα τον επέβαλε η Coca-Cola, για την προώθηση των προϊόντων της.
Η ιστορία ξεκινάει από τα ευεργετικά πνεύματα των γερμανικών δασών – είναι αυτοί οι καλοσυνάτοι νάνοι που συναντούμε στη Χιονάτη. Αλλά υπήρχε κι ένας ανταγωνιστής από τη Μικρά Ασία ήδη από τον 4ο αιώνα.
Ήταν ο Άγιος Νικόλαος, προστάτης των παιδιών και των ναυτικών, που λατρεύτηκε σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Ρωσία, στη Σικελία και από τον Ελληνισμό. Ψήλωσαν λοιπόν τον νάνο Τόμτεν, το στοιχειό του δάσους, του έδωσαν τις αρετές του Αϊ-Νικόλα, του έβαλαν πλούσια γένια και τον ονόμασαν Άγιο Κλάους. Η Coca-Cola του έδωσε το χρώμα της και μας παρέδωσε αυτή την κιτς φιγούρα.
Αυτό το κατασκεύασμα δεν γνωρίζει όμως ότι αυτήν τη χριστουγεννιάτικη Πρωτοχρονιά θα πεθάνουν 50.000 παιδιά. Και αυτός ο αριθμός είναι καθημερινός. Παιδιά πεθαίνουν από πείνα και αρρώστιες εύκολα ιάσιμες. Με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2010 ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 1,5 δισεκατομμύριο. 40 εκατομμύρια Αφρικανοί λιμοκτονούν.
Για να κρατηθεί ζωντανός ένας άνθρωπος στην Αφρική, χρειάζεται ένα εικοσάλεπτο ευρώ ή ένα τσιγάρο. Και όμως θα πεθάνουν πάλι.
Δυσάρεστο σε μέρες γιορτινές να μετράμε πόσο έχει ψευτίσει η ζωή μας. Γιορτάζουμε δήθεν χριστιανικά. Γιατί στην ουσία ειδωλολατρικά γιορτάζουμε. Παχύδερμα γίναμε. Και ενώ γύρω μας υπάρχει φτώχεια, πείνα, αρρώστια και στην Αθήνα οι άστεγοι ανήλθαν σε 12.000, κάποιοι ταξιδεύουν στα σαλέ της Ελβετίας.
Είναι μεγάλος κίνδυνος να περάσεις τα Χριστούγεννα χωρίς να υποψιαστείς το πρώτο συνθετικό της λέξης και πολύ περισσότερο χωρίς να κυοφορήσεις μέσα σου το δεύτερο. Η πανήγυρη ούτε σε Χριστό παραπέμπει ούτε σε καμιά γέννα οδηγεί. Ο Χριστός «κρούει» την πόρτα σ’ όποιον έχει ανοιχτά αυτιά και μάτια ή καλύτερα σ’ όποιον δεν ξεκουφάθηκε από το «Άγια Νύχτα» και δεν θαμπώθηκε από τα λαμπιόνια του δρόμου.

Βασίλης Γιαννάκοβας
Αθήνα


Σχολιάστε εδώ