Ξέφυγε πάνω από το 13% το «πραγματικό» έλλειμμα!

Για λόγους κατοχύρωσης της (όποιας…) αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής, μετά τις τεράστιες αναθεωρήσεις των τελευταίων μηνών, το οικονομικό επιτελείο θα επιμείνει στις επαφές που αρχίζουν με τα στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας να διατηρηθεί σταθερό στο 12,7% το οριστικό έλλειμμα για το 2009, με ελαφρύ «μακιγιάρισμα» των στατιστικών στοιχείων. Πάντως, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, καθώς η Eurostat επιδεικνύει πλέον μεγάλη σχολαστικότητα έναντι της Ελλάδας μετά τα αλλεπάλληλα στατιστικά… ρεζιλίκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διόγκωση του ελλείμματος οφείλεται κατά πρώτο στην απροσδόκητη υστέρηση των εσόδων, η οποία συνδέεται με την καθίζηση στην αγορά, αλλά και με τη μεγάλη έξαρση της φοροδιαφυγής. Ο εισπρακτικός μηχανισμός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έκανε «κοιλιά» μετά τις εκλογές, εν μέρει και εξαιτίας της αργής διαδικασίας αναδιάρθρωσής του.
Στη διαπραγμάτευση με τους κοινοτικούς για το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τελικά θα εφαρμοσθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία κορυφής που έκλεισε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για παράταση της διαδικασίας δημοσιονομικής προσαρμογής ως το τέλος του 2013. Άλλωστε, όπως τόνισε και ο κ. Γ. Παπανδρέου αυτήν την εβδομάδα, το ΠΣΑ θα καταρτιστεί σε συνεργασία με την Κομισιόν, κατά τρόπον ώστε να έχει εκ των προτέρων εξασφαλισθεί η θετική εισήγηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών του Φεβρουαρίου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να «ανάψει πράσινο» η Κομισιόν είναι πάντως η πλήρης καταγραφή των μέτρων που θα εφαρμοσθούν κατά τη διάρκεια της τετραετίας, συνοδευόμενη από αναλυτική και αξιόπιστη καταγραφή των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων τους. Στο «παιχνίδι» του ελέγχου αξιοπιστίας των μέτρων της κυβέρνησης έχει μπει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γι’ αυτό και την Τετάρτη ο κ. Γ. Προβόπουλος συναντήθηκε κατόπιν δικού του αιτήματος με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, ώστε να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα σχέδια διοικητικής μεταρρύθμισης και τα αναμενόμενα οικονομικά τους αποτελέσματα, καθώς ο πρωθυπουργός δείχνει να «ποντάρει» πολλά σε αυτές τις αλλαγές για την έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει αποφασίσει να προσφέρει στους κοινοτικούς και την ΕΚΤ ένα σημαντικό «καρότο», καθιερώνοντας διά νόμου από το 2010 τους λεγόμενους «δημοσιονομικούς κανόνες», που είναι ιδιαίτερα προσφιλείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα διαρκούς παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με πρόνοια για την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων κάθε φορά που θα εμφανίζονται αποκλίσεις από τους στόχους.
Η Κομισιόν δεν κρύβει ότι στη διαπραγμάτευση αυτή θα προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, καθώς η Ελλάδα έχει γίνει η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που περνά στα πιο «σκληρά» στάδια επιτήρησης, η οποία παραπέμπει σχεδόν σε καθεστώς οικονομικής «κηδεμονίας».
Στην έκθεσή της του τελευταίου τριμήνου του 2009 για την ευρωπαϊκή οικονομία η Επιτροπή τονίζει ότι «όπως φάνηκε από τις ισχυρές, πρόσφατες αντιδράσεις των αγορών, η δημοσιονομική βιωσιμότητα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο. Η εμπειρία της Ελλάδας είναι μια πηγή σοβαρής ανησυχίας. Υπό το φως της διόγκωσης του ελλείμματος, η Κομισιόν θα προχωρήσει στις αρχές του χρόνου στη διατύπωση συστάσεων για τον τρόπο διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος».


Σχολιάστε εδώ