Μετράνε αντίστροφα…

Στο υπουργείο Οικονομίας μετρούν αντίστροφα για τη σύνταξη του Προγράμματος Σταθερότητας που η χώρα μας θα καταθέσει στις Βρυξέλλες μέσα στον Ιανουάριο. Πρόγραμμα καθοριστικής σημασίας καθώς από τις προβλέψεις (μέτρα) που θα περιέχει θα εξαρτηθεί τόσο η στάση της Κομισιόν, όσο και η αντίδραση των αγορών και ξένων οίκων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φθάσει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά (κατ’ άλλους να… επιβλέψει) τις διαδικασίες (εργασίες) κατάρτισης του Προγράμματος. Στις Βρυξέλλες θα εξετάσουν το τελικό κείμενο και βάσει αυτού θα αποφασίσουν για τα χρονικά περιθώρια που θα δοθούν στην Ελλάδα (μέχρι το 2012 ή το 2013) ώστε να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα του ελλείμματος. Πάντως τα κάλαντα στην κυβέρνηση έσπευσε να… ψάλλει πρόωρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε δηλώσεις του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ σημείωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν στην άμεση ρύθμιση των ελλειμμάτων τους μέχρι το 2011, ορισμένες δε μέσα στο 2010, προσθέτοντας ότι μόνο έτσι η οικονομία θα ανακτήσει την αναγκαία εμπιστοσύνη. Στην κυβέρνηση αναμένουν με αγωνία την υποδοχή που θα έχουν τα ελληνικά ομόλογα από τις ξένες τράπεζες τις πρώτες ημέρες του 2010 και σίγουρα μετά τη δημοσιοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Επιφυλάξεις

ΜΕΧΡΙ τις 15 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση για την αναμόρφωση του Φορολογικού. Στις προτάσεις που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Ενιαία, προοδευτική φορολογική κλίμακα, αποδείξεις από δαπάνες για έκπτωση φόρου, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, φορολόγηση ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες (of shore) εταιρείες, καθιέρωση «πόθεν έσχες» για όλους κ.ά. Μέχρι στιγμής οι πολίτες που παίρνουν μέρος τοποθετούνται θετικά ως προς τις αποδείξεις δαπανών και το «πόθεν έσχες», ενώ επιφυλάξεις διατυπώνονται για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ως προς το όριο που θα τεθεί για την αντικειμενική

αξία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το σχετικό (φορολογικό) νομοσχέδιο να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ είναι πολύ πιθανό σ’ αυτό να περιληφθούν και μέτρα που δεν έχουν μπει στη δημόσια διαβούλευση.

Στο μεταξύ διογκώνεται το κύμα των αντιδράσεων για τα νέα τέλη κυκλοφορίας, καθώς εκατοντάδες ιδιοκτήτες ΙΧ κάνουν λόγο για «χαράτσι» και άνιση μεταχείριση όσων κατέχουν όχημα παλαιότερης τεχνολογίας και λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν. Συνεπώς χιλιάδες ιδιοκτήτες προσέρχονται στις εφορίες και καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη. Παράλληλα, η καταναλωτική οργάνωση ΙΝΚΑ κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πέραν των αυξημένων τελών, οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα επιβαρυνθούν και με την αύξηση των ασφαλίστρων που έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν οι εταιρείες από τις αρχές του 2010.

Τριβές

ΣΕ πολιτικό επίπεδο, σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσουν οι Εξεταστικές Επιτροπές για μια σειρά υποθέσεων που ταλαιπώρησαν τον δημόσιο βίο της χώρας την τελευταία δεκαετία. Στη Ρηγίλλης προτίθενται να συμφωνήσουν με τη πρόταση της κυβέρνησης για τη διερεύνηση των σκανδάλων του Χρηματιστηρίου, της Ζήμενς, των Ομολόγων και του Γερμανού, αλλά πιθανότατα θα διαφωνήσουν με Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Κι αυτό με το επιχείρημα ότι για την τελευταία υπόθεση συστάθηκε Επιτροπή η οποία έκανε τις σχετικές έρευνες, από τις οποίες δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε πολιτικό, τουλάχιστον, επίπεδο. Παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας κάνουν ήδη λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ από την κυβέρνηση κατηγορούν τη Ρηγίλλης ότι αρνείται την Εξεταστική για το Βατοπέδι επειδή θέλει να συγκαλύψει ευθύνες του περιβάλλοντος του Κ. Καραμανλή κατά την τελευταία περίοδο της πρωθυπουργίας του.

Η τρομοκρατία είναι εδώ! Με προκήρυξή τους στο διαδίκτυο οι οργανώσεις Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς και Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφ. Συγγρού, από την οποία προκλήθηκαν σημαντικές υλικές (μόνο) ζημιές. Στην προκήρυξή τους εκφράζουν την «αλληλεγγύη» τους προς τους «ληστές με τα μαύρα», τον Γ. Δημητράκη που βρίσκεται στις φυλακές και άλλους τρεις που καταζητούνται και έχουν επικηρυχθεί. Οι τέσσερις είχαν πάρει μέρος στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας (επί της οδού Σόλωνος) τον Ιανουάριο του 2006. Ακόμη, προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν να χτυπούν επιλεγμένους στόχους, επιδιώκοντας να μην υπάρχουν θύματα.

Ένταση

ΣΚΗΝΙΚΟ έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στήνει η Άγκυρα και συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τρεις τούρκοι πολίτες έκαναν κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας! Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι έδιναν σε έλληνα διπλωμάτη του Προξενείου της Σμύρνης στοιχεία για στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις παράλιες περιοχές της γειτονικής χώρας. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαψεύδουν κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες και αποδίδουν την ανακίνηση της υπόθεσης στην προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει κλίμα πόλωσης μετά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσουν και τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά ανήμερα των Χριστουγέννων.


Σχολιάστε εδώ