«Ημέρες του 1985» στην ελληνική πολιτική και την οικονομία!

Με τη συνδρομή, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνταχθεί οριστικά το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Στην απόφαση αυτή κατέληξε οριστικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο απόρριψης του σχετικού κειμένου. Έτσι, στο (νέο) Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα υπάρχει συν-υπογραφή και των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων, όπερ σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα σκληρά μέτρα θα αντανακλούν πρωτίστως τις μόνιμες τα τελευταία τριάντα χρόνια προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας.
Έτσι, λοιπόν, πήγαν περίπατο και όλες σχεδόν οι «πατριωτικές» δηλώσεις του κ. Παπανδρέου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 11 Δεκεμβρίου του 2009. Υπενθυμίζουμε μερικές:
• «Τα προβλήματα που υπάρχουν, και είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που βρήκε η κυβέρνηση όταν ανέλαβε καθήκοντα, δεν αλλάζουν την πολιτική της, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνει την ορθότητα των βασικών της επιλογών».
• Διέψευσε ότι «επίκειται λήψη μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα» και μίλησε «για πανικόβλητες αναλύσεις στις οποίες γίνεται λόγος για μέτρα τα οποία η κυβέρνηση ούτε σχεδίασε ούτε πρόκειται να πάρει».
• «Όλα τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και τα οποία θα είναι σκληρά αλλά και δίκαια δεν θα στοχεύουν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, γιατί ούτε οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ευθύνονται για την κρίση ούτε με τέτοια μέτρα μπορεί να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Τα μέτρα αυτά θα πονέσουν εκείνους που πρέπει να πονέσουν και όχι τη φτωχολογιά και τον κοσμάκη».
• Απέρριψε κατηγορηματικά τη λήψη μέτρων ανάλογων με εκείνα που πήρε η Ιρλανδία γιατί, όπως τόνισε, «τα προβλήματα των δύο χωρών είναι διαφορετικά και θα ήταν λάθος να ληφθούν ίδια μέτρα για διαφορετικά προβλήματα».
• Επέμεινε στην εφαρμογή του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας «όλα τα άλλα που λέγονται ή γράφονται ως φιλολογία η οποία πρέπει να τελειώνει».
• «Δεν ζητάμε να μας χαρίσουν δώρα ούτε από τους εταίρους μας να μας σώσουν. Η Ελλάδα δεν θα έπειθε τους εταίρους της αν δεν αναγνώριζε το πρόβλημα και αν δεν είχε προτάσεις, οι οποίες μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση», ενώ χαρακτήρισε ιδεοληψία τη λήψη περιοριστικών μέτρων, «μια ιδεοληψία από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε».
• «Η κυβέρνηση προχωρεί όσο πιο γρήγορα μπορεί στη λήψη των αποφάσεών της, ώστε να κανονίζουμε εμείς το μέλλον μας και όχι οι δανειστές μας».
Αμ δε! Διότι όλες αυτές οι νέες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θυμίζουν ημέρες του 1985, όταν ο τότε αείμνηστος πρωθυπουργός και πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Ανδρέας Παπανδρέου, υπέκυψε στις πιέσεις της τότε ΕΟΚ και αναγκάστηκε να ανακοινώσει στις 13 Οκτωβρίου του 1985 (μετά τις προεκλογικές υποσχέσεις «Για ακόμα καλύτερες μέρες»!) το πιο σκληρό πακέτο μέτρων όλων των εποχών! Και, όπως προκύπτει από τη γνωστή επιστολή – καταπέλτη του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ προς τον τότε πρωθυπουργό αείμνηστο Ξενοφώντα Ζολώτα (ημερομηνία 19 Μαρτίου 1990), το σκληρό αυτό πακέτο μέτρων (όπως προφανώς κι αυτό που ετοιμάζεται σήμερα) ανακοινώθηκε ύστερα από την άρνηση της ΕΟΚ να δώσει τη δεύτερη δόση δανείου που είχε πάρει η χώρα μας για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της!
Στην επιστολή αυτή τονίζονταν μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καθ’ όλο το διάστημα από την είσοδο της χώρας σας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και μετά, η Κοινότητα κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να διευκολύνει την ενσωμάτωση της Ελλάδας και να τη βοηθήσει να φτάσει στο επίπεδο των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών. Η αλληλεγγύη αυτή εκφράστηκε με σημαντικές περιφερειακές και διαρθρωτικές βοήθειες -όπως συνέβη και με άλλες χώρες σε ανάλογες περιπτώσεις- αλλά και με τη μορφή μεσοπρόθεσμου δανείου χρηματοδοτικής αρωγής που χορηγήθηκε το 1985 και 1986 για να βοηθήσει την Ελλάδα να εξέλθει από μια δυσκολότατη κατάσταση στην εποχή εκείνη…
Η κατάσταση αυτή επιβάλλει τη λήψη, χωρίς καθυστέρηση, δραστικών μέτρων και την εκπόνηση και εφαρμογή πολυετούς προγράμματος ανόρθωσης της οικονομίας το ταχύτερο δυνατό. Αν δεν γίνει αυτό η χώρα σας διατρέχει δύο σοβαρούς κινδύνους: Από τη μια πλευρά το μέγεθος και η αύξηση του δημοσίου χρέους και του εξωτερικού χρέους της χώρας σας κινδυνεύουν να βλάψουν τη φερεγγυότητα της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά η σοβαρή διαφορά που διαπιστώνεται ανάμεσα στην οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας κι εκείνη των άλλων χωρών της Κοινότητας κινδυνεύει να υπονομεύσει μόνιμα την πορεία της χώρας σας προς την Ενιαία Αγορά, την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την ευρωπαϊκή ενοποίηση…»
Κι επειδή ο σημερινός πρωθυπουργός μιλάει, όπως και στις παραπάνω δηλώσεις του, για έλλειψη αξιοπιστίας, που προκάλεσε μόνο η … προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παραθέτουμε από την ίδια επιστολή και το ακόλουθο απόσπασμα:
«Όσο για την Επιτροπή, θα βρισκόταν στη δύσκολη θέση να έχει συμμετάσχει και συνδέσει την ίδια την αξιοπιστία της σε απόφαση δανείου του οποίου οι όροι δεν τηρήθηκαν από τον οφειλέτη».


Σχολιάστε εδώ