Εκλογικός νόμος και «Καποδίστριας 2», ακόμα δύο καυτά μέτωπα για την κυβέρνηση

Το κύριο πάντως ζήτημα που προκαλεί μουρμούρα και τριβές σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ είναι το ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει και ολοκληρωθεί η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Πολλά μάλιστα στελέχη επισημαίνουν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε «όλη η κυβέρνηση θα κάνει μεγάλη κοιλιά με σοβαρές συνέπειες».
Η γκρίνια πήρε ιδιαίτερες διαστάσεις αυτές τις μέρες, καθώς πολλοί εκτιμούσαν και ήλπιζαν πως θα είχαν τουλάχιστον ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις γενικών και ειδικών γραμματέων στα υπουργεία και θα είχαν τουλάχιστον οριστεί, έστω και λίγοι, διοικητές σε ΔΕΚΟ και άλλους δημόσιους οργανισμούς που μένουν ακόμα παράλυτοι λόγω έλλειψης διοίκησης.
Στο μεταξύ αναδύονται δύο ακόμα καυτά μέτωπα για την κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ετοιμάζεται να θεσπίσει τον «Καποδίστρια 2» και τον νέο εκλογικό νόμο.
Και για τα δύο αυτά θέματα υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Για το πρώτο κυρίως σε επίπεδο αυτοδιοικητικών στελεχών, για το δεύτερο μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την κατάργηση του σταυρού, ενώ όσοι εκλέγονται σε υψηλή θέση στις μεγάλες περιφέρειες δεν συμφωνούν και με τη θέσπιση των μονοεδρικών, διότι θα υποστούν απώλεια προσωπικής εκλογικής ισχύος.
Πρόσθετο πρόβλημα για τον «Καποδίστρια 2» και γενικότερα τη νέα δομή του κράτους, πέραν των τοπικών αντιδράσεων, είναι ότι παράλληλα με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων θα πρέπει να εξευρεθούν και πόροι οι οποίοι θα αποδοθούν στους νέους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το μεγάλο εκλογικό στοίχημα πάντως για τον Γιώργο Παπανδρέου το 2010 είναι τα ποσοστά που θα καταγράψει το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και συγκεκριμένα αν το εύρος της επικράτησης στις εθνικές εκλογές θα αποτυπωθεί και σε αυτή την αναμέτρηση.
Τα οικονομικά μέτρα που θα έχουν προηγηθεί, αποφάσεις όπως αυτή για την ιθαγένεια και την ψήφο στους μετανάστες που προκαλούν αντιδράσεις και χειρισμοί όπως ο ατυχέστατος για τα τέλη κυκλοφορίας, αναμενόμενο είναι να προκαλέσουν φθορά. Το επιπλέον πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου είναι ότι το κόμμα, στο οποίο θα χρειαστεί να στηριχθεί, είναι σε αυτήν τη φάση αδρανές, άνευρο και χωρίς αίσθηση προσανατολισμού και αποστολής.
Η εκλογική νίκη οδήγησε τον κομματικό μηχανισμό σε κατάσταση «ανάπαυσης», ενώ ο ενθουσιασμός από την επανάκαμψη στην εξουσία προσγειώθηκε από το «ασυμβίβαστο» μεταξύ κομματικής και κρατικής θέσης, τα βιογραφικά και το ΑΣΕΠ. Η απογοήτευση του κομματικού μηχανισμού συμπυκνώθηκε στον στίχο τραγουδιού του Καζαντζίδη που απηύθυνε στέλεχος στον γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη: «Το μερτικό απ’ τη χαρά, μου το ‘χουν πάρει άλλοι!» Με δεδομένη την αντίθεση πολλών τοπικών κομματικών στελεχών στον «Καποδίστρια 2» και στον νέο εκλογικό νόμο και με όλα τα προηγούμενα να έχουν επιβαρύνει το κομματικό φρόνημα, το ερώτημα είναι με πόση μαχητική διάθεση θα προσέλθει ο μηχανισμός στις δημοτικές εκλογές.
Πέραν τούτου, το κόμμα υποτίθεται ότι είναι αυτό που πρέπει να αναλάβει τη μεταφορά της «γραμμής» και τη «ζύμωση» των πολιτικών αποφάσεων στην κοινωνία και να αποτελέσει πυλώνα στήριξης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Αυτά όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν λυθεί ούτε στην κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ