Εάν διαλυθεί η συγκυβέρνηση, θα πρέπει να παραιτηθεί ο Χριστόφιας!

Πέτρα του σκανδάλου αποτελεί η πολιτική Χριστόφια και οι μονομερείς δεσμεύσεις του στο Κυπριακό, με την παραχώρηση προς την τουρκική πλευρά της εκ περιτροπής Προεδρίας και την παραμονή τουλάχιστον 50.000 εποίκων.

Αποχώρηση και παραίτηση

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κούλλης Μαυρονικόλας είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα ότι, εάν αποχωρήσει τόσο το κόμμα του όσο και το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση, θα πρέπει να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας, διότι χωρίς τις ψήφους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ δεν θα εκλεγόταν στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη θέση αυτή φαίνεται να την ασπάζεται και η πλειοψηφία των στελεχών του ΔΗΚΟ, και ιδιαίτερα το σκέλος που αφορά τον καλύτερο συντονισμό των δύο κομμάτων, τα οποία συμπλέουν επί του Κυπριακού. Οι θέσεις Μαυρονικόλα έχουν την πλήρη στήριξη του επίτιμου προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη και της ηγεσίας του κόμματος και κατ’ επέκταση του προέδρου της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου.

Διάσωση

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε μια κίνηση διάσωσης της συγκυβέρνησης και αποφυγής εσωτερικών προβλημάτων που θα μειώσουν την πολιτική νομιμοποίησή του, ειδικά τώρα που οι συνομιλίες γίνονται εντατικές, προέβη σε μια πρόταση καλύτερου συντονισμού μεταξύ των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ιδίου. Από την άλλη, εάν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εισπράξει το ΑΚΕΛ τη στήριξη του ΔΗΣΥ, όπως μερίδα στελεχών του κόμματος υποστηρίζει, και πιο συγκεκριμένα οι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα ήθελε καθόλου μια τέτοια εξέλιξη, διότι αφενός θα χάνονταν τα ιδεολογικά και πολιτικά σύνορα των δύο μεγάλων κομμάτων, με ό,τι αυτό σημαίνει στο κομματικό σύστημα, και αφετέρου θα ταυτιζόταν πλέον με τους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν και νοσταλγούς της επιστροφής του.

Ακροβασίες

Η συγκυβέρνηση θα συνεχίσει να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί όσο θα προχωρούν οι συνομιλίες διότι όλο και περισσότερο θα έρχονται στην επιφάνεια οι διαφωνίες του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ από τη μια με το ΑΚΕΛ και από την άλλη με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Οι Βρετανοί πάντως θα ήθελαν να δουν το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να φεύγουν από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να δίδει στήριξη στο ΑΚΕΛ για λύση παραλλαγής του Σχεδίου Ανάν. Όμως, από την άλλη, φοβούνται τη δημιουργία ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού πλέον μετώπου πλειοψηφικού ρεύματος που θα πληγώσει και τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, των οποίων οι ηγεσίες είναι φίλα προσκείμενες προς τη Βρετανία.

Συνομιλίες

Οι εντατικές συνομιλίες του Ιανουαρίου προσδοκάται από τους Βρετανούς ότι θα φέρουν σύγκλιση επί των κεφαλαίων για την Ευρώπη, για την οικονομία και για την κατανομή των εξουσιών – διακυβέρνηση. Στόχος του Λονδίνου είναι η δημιουργία θετικού κλίματος και η διάσωση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είναι έξι τουλάχιστον μονάδες πίσω από τον Ντερβίς Έρογλου στην κούρσα των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια την περασμένη Δευτέρα, επισήμανε ότι για ευνόητους λόγους είναι απαραίτητο οι συνομιλίες να διακοπούν εν όψει των λεγόμενων «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα.


Σχολιάστε εδώ