Αρρυθμίες και γκρίνιες στη ΝΔ

ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ, διαφωνίες και γκρίνιες συνθέτουν το σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το άτυπο «κυβερνητικό σχήμα» συγκροτείται με αργούς ρυθμούς, ενώ η καθυστέρηση από πλευράς ηγεσίας να αποσαφηνίσει τις επίσημες θέσεις σε βασικά ζητήματα της επικαιρότητας προκαλεί σύγχυση και αιτία για παρεξηγήσεις. Τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών προβληματίζουν τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος αμέσως μετά τις εορτές θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των κομματικών οργάνων, σε πρώτη φάση των τομεαρχών, ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση σε κυβερνητικές αποφάσεις και δηλώσεις. Παράλληλα θα προχωρήσει στην κατάρτιση και στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη της χώρας, όπως π.χ. το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες, την αλλαγή του εκλογικού νόμου κ.ά. Σταδιακά η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, καθώς η έως τώρα υποτονική αντίδραση σε ορισμένα θέματα (φορολογικά μέτρα, τέλη κυκλοφορίας) δίνει την εντύπωση μιας σιωπηρής συναίνεσης και προκαλεί τη μουρμούρα ορισμένων κομματικών στελεχών.
«Αγκάθι» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί και η μαζική παραγωγή από πλευράς κυβέρνησης Εξεταστικών Επιτροπών, ιδιαίτερα η πρόταση που αφορά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, όπου ο κ. Σαμαράς καλείται να επιδείξει τις ικανότητές του να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί. Η δήλωση του εκπροσώπου Π. Παναγιωτόπουλου ότι η Νέα Δημοκρατία ναι μεν (θα πάρει μέρος στη διερεύνηση της υπόθεσης), αλλά (μόνο αν υπάρξουν νεώτερα στοιχεία) δεν είχε τα… αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρηγίλλης ότι «είτε δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της διαφάνειας είτε κάτι θέλει να κρύψει», ενώ γκρίνιες υπήρξαν και από κομματικά στελέχη, τα οποία έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «με τη στάση μας στέλνουμε λάθος μήνυμα προς την κοινωνία». Στη Ρηγίλλης γνωρίζουν ότι σε έναν νέο κύκλο διερεύνησης του σκανδάλου στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής Επιτροπής θα βρεθούν στελέχη του στενού περιβάλλοντος του Κ. Καραμανλή, ενδεχομένως και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός, εξέλιξη η οποία αναπόφευκτα θα προκαλέσει τριγμούς στην παράταξη. Έτσι, επιστρατεύοντας το επιχείρημα ότι για την υπόθεση έχει συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, που εξέδωσε και νόμιμο πόρισμα, η Νέα Δημοκρατία θα απόσχει της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, με την… κρυφή ελπίδα ότι αίφνης δεν θα προκύψουν νεώτερα στοιχεία που θα απαιτήσουν νέο γύρο καταθέσεων και ερευνών. Αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι, τις επόμενες εβδομάδες το κόμμα θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα Μέσα Ενημέρωσης, οπότε είναι υποχρεωμένοι να χαράξουν συγκεκριμένη στρατηγική προκειμένου την κρίσιμη ώρα να έχουν μια «οδό διαφυγής». Δεν λείπουν πάντως εκείνοι, ακόμη και στο επιτελείο του προέδρου, που υποστηρίζουν ότι το κόστος για την παράταξη θα είναι σαφώς μεγαλύτερο αν απορρίψει την
Εξεταστική απ’ ό,τι αν συμφωνήσει και προκύψουν στοιχεία σε βάρος στελεχών. Άλλωστε, όπως σημειώνουν, «όσοι φαίνεται ότι είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο βρίσκονται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έχουν καεί πολιτικά» και προσθέτουν ότι η νέα ηγεσία δεν έχει κανέναν λόγο να υψώσει προστατευτική ασπίδα. Τα πράγματα δείχνουν περίπλοκα και θα απαιτηθούν ειδικοί χειρισμοί προκειμένου η ΝΔ να εξέλθει από την υπόθεση αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Τη δυσφορία της ηγεσίας έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες δημόσιες εμφανίσεις του Π. Δούκα, ο οποίος ζητεί επιτακτικά τη σύσταση νέας Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου -όπως δηλώνει- να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για το σκάνδαλο, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ήταν το «θύμα» της υπόθεσης και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στις σκανδαλώδεις αποφάσεις της ανταλλαγής των εκτάσεων, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο «Π» που δημοσιεύεται στη 12 σελίδα.
Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει και το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες, καθώς μετά τις γενικές αναφορές του κ. Σαμαρά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τον Προϋπολογισμό η Ρηγίλλης θα προχωρήσει στη διατύπωση δέσμης προτάσεων. Δεν πρόκειται φυσικά να υιοθετήσει την πρόταση του ΛΑΟΣ για διενέργεια δημοψηφίσματος, θα ζητήσει ωστόσο να ισχύσουν πιο αυστηροί όροι. Πιο συγκεκριμένα θα επιμείνει να διατηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία, που θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγηση ιθαγένειας ο μετανάστης να έχει συμπληρώσει 10 χρόνια νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θα διαχωρίσει τη θέση της και με την πρόθεση της κυβέρνησης να απονέμεται ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας, ζητώντας να τεθούν επιπρόσθετες προϋποθέσεις.
Την περασμένη Τρίτη, με απόφαση του κ. Σαμαρά, ορίσθηκαν οι αναπληρωτές τομεαρχών, ενώ ανατέθηκαν καθήκοντα σε στελέχη, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητά του στην «κούρσα διαδοχής». Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν αρκετές αρρυθμίες που είχαν να κάνουν είτε με την έλλειψη συντονισμού είτε με τα… χαμηλά ανακλαστικά των αρμοδίων στελεχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ενώ το θέμα με τα τέλη κυκλοφορίας βρισκόταν στην κορυφή της επικαιρότητας πριν από τα Χριστούγεννα, η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας εκδηλώθηκε μόλις την Τετάρτη, με καθυστέρηση σχεδόν μιας εβδομάδας. Ανάλογο «κρούσμα» είχε σημειωθεί και προ δεκαπενθημέρου με τη βαρυσήμαντη συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη, για την οποία η Ρηγίλλης εξέδωσε μια μάλλον «χλιαρή» ανακοίνωση με 24ωρη καθυστέρηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς θα συγκαλέσει σύσκεψη των τομεαρχών προκειμένου να δώσει σαφείς οδηγίες για καλύτερο συντονισμό.


Σχολιάστε εδώ