Αποδεσμεύονται 15 δισ. ευρώ και πάνε σε μεγάλα έργα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις…

Σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να διοχετεύσει τα 15 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων δανεισμού, οι οποίες έμειναν αναξιοποίητες από το διαβόητο «πακέτο» ενισχύσεων των 28 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 15 δισ. ευρώ των εγγυήσεων θα αξιοποιηθούν σε δύο κατευθύνσεις από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:
– Κατά το μεγαλύτερο μέρος τους θα «δεσμευθούν» για να αξιοποιηθούν από το νέο αναπτυξιακό Ταμείο, που αυτήν την περίοδο «στήνει» το επιτελείο της κ. Λούκας Κατσέλη, με στόχο να χρηματοδοτήσει μεγάλα αναπτυξιακά έργα, δημόσια και σε σύμπραξη με ιδιώτες, τα οποία οι εμπορικές τράπεζες δυσκολεύονται σήμερα να χρηματοδοτήσουν. Το Ταμείο θα αντλεί χρηματοδοτήσεις από την αγορά, με έκδοση ομολόγων, τα οποίο θα έχουν εγγύηση από το Δημόσιο.
– Σε μικρότερο ποσοστό οι εγγυήσεις θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), που η κ. Κατσέλη έχει εξαγγείλει ότι θα αναμορφωθεί το 2010, ώστε να παρέχει εγγυήσεις δανεισμού σε περισσότερες επιχειρήσεις με πραγματικές ανάγκες.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο με τις τράπεζες, σε σχέση με τη διαχείριση του «πακέτου» των 28 δισ. ευρώ, ακολουθώντας την αυστηρή γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας και αυτήν την εβδομάδα ότι οι τράπεζες δεν διοχέτευσαν τα χρήματα από το πακέτο στήριξης στην πραγματική οικονομία, αλλά προτίμησαν να κλείσουν «τρύπες» και να χρηματοδοτήσουν πολύ συγκεκριμένες εταιρείες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα μπορούσε να «στριμώξει» αρκετά τους τραπεζίτες, σε σχέση με το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ, καθώς ο νόμος Αλογοσκούφη, που ως τώρα δεν έχει εφαρμοσθεί, προέβλεπε ακόμη και την επιβολή κυρώσεων στις τράπεζες που δεν εκπλήρωσαν τις νομοθετημένες δεσμεύσεις τους για τη διοχέτευση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι τραπεζίτες αντιδρούν σθεναρά στη ρύθμιση ενήμερων οφειλών των επιχειρήσεων, την οποία προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και αναμένεται η «διαιτησία» για το θέμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σοβαρότερο πρόβλημα για τις τράπεζες εντοπίζεται στη διαχείριση των 7,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες από το Δημόσιο υπό μορφή ομολόγων ειδικού τύπου. Ο νόμος Αλογοσκούφη προέβλεπε ότι συνολικά μέχρι 8 δισ. ευρώ από το «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ θα δίνονταν στις τράπεζες για να χορηγηθούν δάνεια σε επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια στα νοικοκυριά. Αντ’ αυτού, όμως, οι τράπεζες φαίνεται ότι προτίμησαν να ανακυκλώσουν αυτήν τη ρευστότητα, δεσμεύοντας τα ομόλογα στην ΕΚΤ για άντληση φθηνού χρήματος, με το οποίο αγόραζαν κρατικά ομόλογα, για να εξασφαλίζουν εύκολα κέρδη και να «μπαλώνουν» τρύπες στους ισολογισμούς τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποτυπώνουν την καθίζηση της πιστωτικής επέκτασης στο 4,2% τον Νοέμβριο (στην Ευρώπη έχει πέσει στο 0,3%!), από 15,9% τον περασμένο Δεκέμβριο. Το συνολικό υπόλοιπο χρηματοδοτήσεων στις επιχειρήσεις έχει αυξηθεί μόλις κατά 338 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά εμφανίζει αύξηση μόλις κατά 2,3 δισ. ευρώ. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου Αλογοσκούφη, μόνο από τη ρευστότητα των 8 δισ. ευρώ θα έπρεπε οι τράπεζες να έχουν προσφέρει νέες πιστώσεις 4 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και άλλων 4 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά!


Σχολιάστε εδώ