Αγωνία για την άμυνα…

lΜονάδες ίδρυαν σε πόλεις, με απαίτηση πολιτευτών, εμπόρων – μαγαζατόρων, εργολάβων – ιδιοκτητών διαμερισμάτων, που ασκούσαν… αμυντική πολιτική. ( Όπως και… εκπαιδευτική, κάθε πόλη και ΤΕΙ για να δουλεύουν οι καφετέριες.)

lΜία από τις πρώτες φροντίδες του υπουργείου Άμυνας πρέπει να είναι η κατάργησή τους. Εκτός αν αρχίσαμε πάλι να μετράμε το πολιτικό κόστος.

Πληθωρισμός επωμίδων

lΕίναι γνωστό τοις πάσι ότι οι βαθμοί συνταγματάρχη, πλοιάρχου, σμηνάρχου είναι σταθμοί ωριμότητας και εμπειρίας στελεχών, και από εκεί κυρίως κρίνεται η περαιτέρω άνοδός τους, εκτός αν είναι «νομενκλατούριοι», οπότε έχουν εξασφαλίσει την προαγωγή.

lΕίναι κρίμα κι άδικο, λοιπόν, να τοποθετούνται αξιωματικοί του βαθμού στις διακοσμητικές θέσεις υπασπιστών υπουργών. Καταντά να είναι ευτελισμός επωμίδων. Άλλοτε οι υπασπιστές ήταν λοχαγοί, ταχματάρχες και αντίστοιχοι. Σπανιότερα, το πολύ αντισυνταγματάρχες.

lΜια περίοδο, ο διευθυντής του Στρ. Γραφείου του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου (ως υπουργού Άμυνας) ήταν αντισυνταγματάρχης, ο κ. Α. Λαζουράς.

lΑν προσθέσω ότι οι παραπάνω αναφερόμενοι βαθμοί έχουν μεγάλα κενά, τότε η εικόνα γίνεται αστεία.

lΜήπως χρειάζεται ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ να ενημερώσει τους υπουργούς καίτοι ο ίδιος δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό του μεγαλείου του θώκου, διορίζοντας ως διευθυντή του γραφείου του κοτζάμ ταξίαρχοι;

Αντισταθμιστικά Ωφελήματα (ΑΩ)

lΕκείνο το σημείο και μόνο με το οποίο μπορώ να συμφωνήσω από όσα αναφέρει στη 16σέλιδη έκθεση-ποταμός που υπέβαλε ο κ. Βασιλάκος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλο είναι η παράγραφος: «Τα ΑΩ είναι ένας αναχρονιστικός θεσμός, που λειτούργησε στην πλειονότητα των περιπτώσεων ως όχημα για την αδιαφάνεια στους εξοπλισμούς…».

lΚατάργηση λοιπόν, όπως προκύπτει και από δήλωση του υπουργού (κατά την επίσκεψή του στις 15 Δεκεμβρίου στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων), και σημαντική, ουσιαστική εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή. Όχι α λα ΕΛΒΟ…

lΔιερωτώμαι όμως γιατί ο κ. γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ δεν φρόντισε να ξεκαθαρίσει δεκάδες φακέλους ΑΩ, που εμπεριέχουν όντως οφέλη για πολλές αμυντικές βιομηχανίες που ζούσαν από αυτά. Ας το κάνει τώρα.

Αποστράτων άγη

lΠάλι από την καλή εφημεριδούλα των αποστράτων «Μακεδονική Φλόγα», που την εκδίδει ο Αντ/γος ε.α. Νίκος Ναούμ (με πολλές προσπάθειες, γιατί δεν του στέλνουν τις συνδρομές), αλίευσα την αποκάλυψη μεθόδευσης ρατσιστικών διακρίσεων μεταξύ αξιωματικών.

lΈχει εφευρεθεί το κόλπο του τίτλου «Επίτιμος», που τον εξασφαλίζουν πάμπολλοι αποστρατευόμενοι, ενώ το πλήθος παραμένει εκτός νυμφώνος.

lΟι προνομιούχοι, κατ’ απαράδεκτη διάκριση από τους συναδέλφους τους, εξασφαλίζουν:

– Συνεχή και διακεκριμένο παραθερισμό στα ΚΑΑΥ (χώρους παραθερισμού), ενώ οι υπόλοιποι «δικαιούνται» μια φορά την… πενταετία.

– Ειδική μεταχείριση σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

– Ελευθέρα είσοδο, ανά πάσα ώρα, σε στρατιωτικούς χώρους.

– Διάθεση στρατιωτικής ταυτότητας «εν ενεργεία» διά πάσα χρήση. Για να τη βλέπουν οι αστυνόμοι και στρατονόμοι και να στέκονται σούζα…

lΝα θυμίσουμε ότι το 1996 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) περί τους 20 κομματικοί ταγματάρχες, απόστρατοι, που είχαν διατελέσει διοικητές Οργανισμών και υφυπουργοί ακόμη, έγιναν με τον σκανδαλώδη Ν. 2439/95… αντιστράτηγοι! Λίγο πριν πάνε το διάταγμα στο Εθνικό Τυπογραφείο, το επαναφέρουν στο ΥΕΘΑ για να προσθέσουν το ΕΠΙΤΙΜΟΣ!

lΕίναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσει η νέα ηγεσία του ΥΕΘΑ. Αν θέλει να εξυγιάνει τον χώρο και να αποδώσει δικαιοσύνη και κύρος στις επωμίδες.

Αποστράτων άγη ΙΙ

lΤο ότι είναι αδικημένοι, αφημένοι στην τύχη τους, ληστεμένοι (υπέστησαν επιδρομή στα Μετοχικά τους Ταμεία, αλλά ουδείς συγκινήθηκε), με παραγνωρισμένο το έργο τους, είναι γεγονός.

lΟ τελευταίος υπουργός κ. Μεϊμαράκης τούς συμπεριφερόταν ωμά και προσβλητικά. Δεν τους δεχόταν καν σε ακρόαση! Αλαζονεία του κερατά… Καλά τους έκανε, όμως, γιατί οι περισσότεροι λιβάνιζαν τη ΝΔ.

lΚαι οι ίδιοι όμως, αντί να οργανώνονται συνδικαλιστικά, να μάχονται σθεναρά και να διεκδικούν, σκιαμαχούν. Οι Ενώσεις τους δεν έχουν καταφέρει να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και να εντάξουν την πλειοψηφία των συναδέλφων τους.

lΠέραν αυτού, αντί να προβληματισθούν με τον τρόπο προβολής των αιτημάτων τους, περιορίζονται στα εύκολα, 100% αναποτελεσματικά αλλά και εν πολλοίς αφελή (αναφέρομαι στον Στρατό).

lΧαρακτηριστικά σημειώνω ότι τα προβλήματα «προβάλλονται» από το Ρ/Φ της… Εκκλησίας!

Αποστράτων άγη ΙΙΙ

lΌλες οι κυβερνήσεις από το 1990, με το ΥΕΘΑ να πρωταγωνιστεί, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να θάψουν τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών (οργανισμό που ενδιαφέρεται για το οικιστικό τους πρόβλημα) στην περιοχή Πικερμίου.

lΑρχαία, πράσινο, περικοκλάδες, αλλά μόνο για τον ΑΟΟΑ. Οι άλλοι Οργανισμοί πέριξ, με λίγη πολιτική πίεση, τα κατάφερναν. Οι αξιωματικοί, βλέπετε, ούτε απεργούν ούτε κλείνουν δρόμους.

lΕπί 50 χρόνια και βάλε είναι στο περίμενε.

lΤελευταία (Σεπτέμβριος 2009) ο οργανισμός, εντελώς απογοητευμένος από τις συνεχείς ανατροπές, υπέβαλε για έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ (σημερινό Περιβάλλοντος κ.λπ.) σχέδιο διατάγματος ένταξης στον Δήμο Ραφήνας τμημάτων ιδιοκτησίας του που ΟΥΔΕΝ κώλυμα παρουσιάζουν.

lΙδού ένα πεδίο όπου μπορεί να δείξει ενδιαφέρον η κ. Μπιρμπίλη, αφού, ασφαλώς, προϋπάρξει μια υπόμνηση από τον κ. Βενιζέλο.

Ποιους εννοούσε ο ποιητής;

l«Όλα τα φθαρμένα πρόσωπα πρέπει να φύγουν από το κόμμα», δήλωσε ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκης στον νέο πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά («Ε» 4.12.09).

lΟ κ. Μεϊμαράκης, πάντως, δεν είναι φθαρμένος από τη θητεία του στο υπουργείο Άμυνας. Δεν έκανε τίποτα, απολύτως τίποτα, επομένως έμεινε άφθαρτος.

l Θυμάμαι ένα ωραίο απόσπασμα από τον «Σεβάσμιο Πολιτικό» του T.S. Elliot: «… Ελευθερώθηκα από τον εαυτό μου, που ισχυριζόταν ότι είναι κάποιος, και αφού έγινα κανείς, άρχισα να ζω…».

Δεν έχει προσλάβει στο γραφείο του απόστρατο ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος είχε συνεργασθεί στο πρόσφατο παρελθόν με εταιρεία ιταλικών συμφερόντων στον χώρο των αμυντικών εξοπλισμών, διευκρινίζει σε επιστολή που μας έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης.


Σχολιάστε εδώ