Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Τελικά ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά αυτή που φεύγει σε 3 (!) συνεδριάσεις από… αύριο!
δ Ήταν μια χρονιά, η πρώτη εδώ και περίπου μια τριετία, που θα αποφέρει κέρδη (!) στους επενδυτές. Έστω ισχνά, αλλά πάντως κέρδη. Γιατί μην ξεχνάτε πως την ώρα που γράφονταν αυτές
εδώ οι γραμμές ο Γενικός Δείκτης κέρδιζε περί το 20% με 21% σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς. Κι όμως, το 2009 ξεκίνησε με τον Δείκτη στις 1.800 μονάδες…
δ Κι αν ψάξετε για παρόμοια θετική επίδοση θα πρέπει να ανατρέξετε όχι στην περυσινή ούτε στην προπέρσινη περίοδο, αλλά τρεις χρήσεις πίσω! Πάλι καλά να λέμε δηλαδή;
δ Όχι, είναι η απάντηση. Όχι, γιατί αυτό το θετικό πρόσημο προφανώς και δεν αφορά τα χαρτοφυλάκια του μέσου ιδιώτη
επενδυτή. Όχι, γιατί ποιος άραγε έχει
αποκλειστικά κερδοφόρες επιλογές στο χαρτοφυλάκιό του,
ιδίως όταν αυτό είναι –συνήθως, όταν μιλάμε για μικροεπενδυτές– πιο «ρηχό» κι από την ίδια την αγορά μας;
δ Σε κάθε περίπτωση, όσα «γράφτηκαν» είναι ήδη παρελθόν. Και το μέλλον που οριοθετείται από την εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας χρονιάς, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, πραγματικά μοιάζει πιο περίπλοκο από ποτέ.
δ Σκεφτείτε μόνο πως όταν έκλεινε αυτό το κομμάτι η αγορά ανέμενε μια νέα υποβάθμιση (!) της ελληνικής οικονομίας, την τρίτη κατά σειρά, και πιθανότατα είχε αποτιμήσει ακόμα κι αυτό το νέο που σε άλλες περιόδους θα οδηγούσε σε βαθύ… μαρασμό. Εμείς μια όλη κι όλη υποβάθμιση δεν αναμέναμε, αυτήν της Standard & Poor’s, και αντέδρασε η αγορά μας μ’ ένα ξεγυρισμένο -6,5%…
δ Σκεφτείτε επίσης πως στο μεσοδιάστημα από τα χαμηλά του Μαρτίου έως και τα υψηλά του Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα +95% (σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς), διόρθωσε κατόπιν στα χαμηλά φλερτάροντας με τις 2.000 μονάδες και κατέληξε σε επίπεδα –αναλογικά– παρόμοια με τις κατά μέσο όρο αποδόσεις των ευρωπαϊκών ανεπτυγμένων αγορών. Με δυο λόγια, από πλευράς κινητικότητας και διακυμάνσεων η χρονιά ήταν πλούσια. Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι εξ ημών έγιναν φέτος πλουσιότεροι…
δ Το ερώτημα πλέον είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα χρονιά και ως τέτοιο μόνο φιλοσοφικό δεν είναι! Αν πιαστεί κανείς από τη συμπεριφορά της αγοράς τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να ισχυριστεί πως αίφνης άλλαξε το… σενάριο και μετατοπίστηκε το ενδιαφέρον από τους τραπεζικούς τίτλους. Αλήθεια, πόσοι πιστεύετε πως αυτό θα είναι και το… modus vivendi της αγοράς μας για τον επόμενο χρόνο;
δ Η ουσία έγκειται στο πώς θα κινηθούν κάποια μεγάλα εγχώρια χαρτοφυλάκια και κυρίως στο κατά πόσον οι κρατούντες θα πείσουν τους εταίρους – πιστωτές μας ότι η χώρα, επομένως και η αγορά, έχουν αλλάξει κεφάλαιο. Εάν συνεχίσει η ίδια τακτική των λόγων που πόρρω απέχουν από τα έργα, τότε κανείς μην περιμένει πως και τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια θα αλλάξουν τακτική. Εκεί να δείτε εκθέσεις – συστάσεις που θα κυκλοφορούν και πακέτα μετοχών που θα φεύγουν με… «μάρκετ» εντολές!
δ Όπως και να έχει, οι πρώτες ημέρες είθισται να είναι αναγνωριστικές, ο τζίρος θα παραμείνει χαμηλός για κάποιο διάστημα, ενώ και οι διεθνείς αγορές μην ξεχνάμε πως κλείνουν τη χρονιά στα υψηλά έτους. Άρα το πώς θα βαδίσουν κατόπιν ίσως είναι «οδηγός» και για το τι θα πράξουν όσοι δραστηριοποιούνται στο ΧΑ.
δ Και μην ακούτε όσους επιμένουν πως η αγορά μας έχει «αποστασιοποιηθεί» από τις διεθνείς αγορές…

ΥΓ.: Την περασμένη Πέμπτη «έκλεισαν» οι σειρές Παραγώγων για το 2009. Όπερ σημαίνει πως μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου το ΧΠΑ δεν θα «βαραίνει» στα του ΧΑ. Κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι εδώ που έχουμε φτάσει!


Σχολιάστε εδώ