Περιμένουν τον Πανάρετο οι ΔΕΚΟ για να δουλέψουν

Και τώρα αρχίζει «η μάχη» των ΔΕΚΟ και των άλλων δημόσιων οργανισμών για την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών αλλά και έμπειρων κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, να αποτελέσει νέα εστία τριβών και αντιπαραθέσεων, μεγαλύτερη ίσως και από αυτήν του ορισμού γενικών γραμματέων, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Η γκρίνια για την αργοπορία διοικητών και προέδρων σε κρίσιμες ΔΕΚΟ και δημόσιους οργανισμούς έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες και, όπως λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «αν δεν υπήρχε η μάχη του Προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και η πίεση από τους διεθνείς οικονομικούς οίκους, θα υπήρχε έκρηξη». Τόνιζαν μάλιστα πως καθημερινά πληθαίνουν τα παράπονα υπουργών, υφυπουργών και άλλων αρμοδίων που θέλουν να «τρέξουν θέματα» και «να δρομολογήσουν πολιτικές», αλλά δεν μπορούν γιατί δεν υπάρχουν ακόμα διοικήσεις.
Επισημαίνουν μάλιστα πως η κατάσταση είναι πολύπλοκη και χαώδης στις περισσότερες ΔΕΚΟ και στους οργανισμούς, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι υπάρχοντες διοικητές έχουν πάρει την κανονική άδειά τους και ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα δεν ασκούν ούτε καν έλεγχο. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις είναι δύσκολο να συγχρονιστεί η πολιτική ηγεσία με την υπάρχουσα διοίκηση, ενώ κάποιες διοικήσεις μόνο τυπική παρουσία έχουν, αφού γνωρίζουν ότι φεύγουν και δεν κάνουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα.
Όπως τόνιζε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας, «πολλοί οργανισμοί συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν παράγουν πλέον απολύτως τίποτα, οι υπηρεσίες τους λόγω της κατάστασης υποβαθμίζονται και σε λίγο οι πολίτες θα μας ζητάνε τα ρέστα για όσα δεν γίνονται ή γίνονται άσχημα».
Σημείωνε ακόμα πως «δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να τρέξει έργο και να μην μπορεί αυτό να γίνει γιατί δεν υπάρχουν διοικήσεις και διοικητές».
Πολλά κυβερνητικά στελέχη είναι έντονα προβληματισμένα με τη διαδικασία αξιολόγησης – επιλογής που «τρέχει» για τις διοικήσεις ΔΕΚΟ και οργανισμών ο αρμόδιος Γ. Πανάρετος (υφυπουργός Παιδείας). Όλοι βέβαια μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το ήθος και τις γνώσεις του κ. Πανάρετου, ωστόσο είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί για την όλη διαδικασία που ακολουθείται.
«Το να βάζεις πέντε, έξι ή επτά σταθερές σε ένα κομπιούτερ και να αναζητάς το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που τις συγκεντρώνουν είναι μια καλή κατʼ αρχάς ιδέα. Όμως ποιος και πώς θα ελέγξει την ικανότητά τους για διοίκηση ή τη δυνατότητά τους να υλοποιήσουν το πρόγραμμα ενός κόμματος σε έναν συγκεκριμένο τομέα;», επεσήμαινε υπουργός, ο οποίος ταυτόχρονα παραπονιόταν πως δέχεται συνεχή παράπονα από πολίτες αλλά και από φορείς για δυσλειτουργία Οργανισμού που είναι υπό την εποπτεία του.
Άλλος υπουργός τόνιζε πως «αυτό το σύστημα επιλογής έπρεπε να λειτουργήσει πιλοτικά για τρεις τέσσερις περιπτώσεις για να αρχίσει να περνάει στον κόσμο ένα άλλο μήνυμα, αλλά και σʼ εμάς για να αλλάξουμε παλιές συνήθειες. Υπάρχει ένα όριο. Δεν είναι δυνατόν να φάμε 5 μήνες ή και παραπάνω για να λειτουργήσουν οργανισμοί και ΔΕΚΟ. Κινδυνεύουμε να βλέπουμε σε λίγο έξω από τα υπουργεία μας διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενων πολιτών για υπολειτουργία ή διάλυση του κρατικού μηχανισμού».
Ένα άλλο πρόβλημα που θέτουν κάποιοι υπουργοί είναι ότι αναγκάζονται να κάνουν πλέον ελλιπέστατα προγράμματα και να τα συζητούν και στην ΕΕ, αφού ακόμα δεν ξέρουν πώς και με ποια πολιτική θα πορευτούν στις ΔΕΚΟ και στους οργανισμούς που εποπτεύουν.


Σχολιάστε εδώ