Μονόδρομος το συνέδριο για τον ΣΥΝ

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τόσο το κόμμα του (τον ΣΥΝ) όσο και την πολιτική συμμαχία (τον ΣΥΡΙΖΑ) να σπαράσσονται από εσωτερικές αντιθέσεις και αισθάνεται ότι κινείται σε τεντωμένο σκοινί, αφού δέχεται πιέσεις τόσο από τα «αριστερά του»
(Αλαβάνος) όσο και από τα «δεξιά του» (Ανανεωτική Πτέρυγα).
Ο πρώτος έχει χαράξει τη δική του πορεία για την επανάκαμψη στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, με όχημα διάφορες συνιστώσες που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, και σίγουρα εκτός του ΣΥΝ, όπου το κλίμα για τον Α.
Αλαβάνο είναι βαρύ, όχι μόνο σε επίπεδο στελεχών αλλά και σε επίπεδο βάσης. Στελέχη και βάση τού καταλογίζουν ότι επέλεξε την «ηχηρή απουσία» κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, όταν το κόμμα στην κυριολεξία έδινε μάχη ζωής και θανάτου μετά την εσωκομματική θύελλα που προκλήθηκε από το κατώτερο των περιστάσεων αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Γνωρίζοντας αυτό το κλίμα ο Α. Αλαβάνος επέλεξε και επίσημα να κλείσει το κεφάλαιο ΣΥΝ και να δραστηριοποιηθεί στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου δηλώνει
«απλό μέλος».
Όμως οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Αλαβάνος δεν κάθεται ήσυχος και αργά ή γρήγορα (και μάλλον γρήγορα) θα εμφανιστεί με τη μία ή την άλλη μορφή επικεφαλής σχήματος της Αριστεράς που θα είναι εμφανώς διαφοροποιημένο από τον ΣΥΝ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι με τις δηλώσεις του ασκεί αυστηρή κριτική στην Ανανεωτική Πτέρυγα, θεωρώντας την υπεύθυνη για τις παθογένειες του χώρου, ενώ δεν κάνει καμία αναφορά στον Α. Τσίπρα, τον οποίο στην ουσία έχρισε διάδοχο στον ΣΥΝ όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.
«Κάτι κινείται»
Η παρουσία του Α. Αλαβάνου σε εκδήλωση της ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), που είναι μια από τις πλέον ισχυρές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη δημιουργία νέας εφημερίδας που θα κινείται στον χώρο της Αριστεράς, επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι «κάτι κινείται» και ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στον χώρο που θα ταράξουν το υπάρχον σκηνικό.
Από τη μεριά τους οι της Ανανεωτικής Πτέρυγας αισθάνονται δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, αφού θεωρούν ότι είχαν προβλέψει τις κινήσεις του Α. Αλαβάνου, και μάλιστα είχαν προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχαν αυτές στον ΣΥΝ. Έτσι, μετά την «κόκκινη γραμμή» που έθεσαν για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμει ενιαίο κομματικό σχηματισμό, απειλώντας ευθέως ακόμα και για διάσπαση του ΣΥΝ, τώρα ζυμώνουν το σενάριο της πραγματοποίησης συνεδρίου του κόμματος προκειμένου να ξεκαθαρίσουν επιτέλους στο ανώτερο δυνατό επίπεδο οι σχέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες οι «ανανεωτικοί» θέλουν όσο γίνεται περισσότερο διακριτές, με μύχια ασφαλώς επιθυμία την αποχώρηση του ΣΥΝ από τη συμμαχία την οποία αρκετά στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας θεωρούν «αριστερίστικη» και «βαρίδι» για τον ΣΥΝ.
Στη μέση ο Τσίπρας
Στη μέση αυτών των αντιπαραθέσεων και των φυγόκεντρων τάσεων βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ
Α. Τσίπρας, ο οποίος βλέπει να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του, αφού τον κριτικάρουν για τις
επιλογές του τόσο οι «ανανεωτικοί» όσο και ο πολιτικός του μέντορας
Α. Αλαβάνος. Έτσι, φαντάζει μονόδρομος για τον ίδιο και την ηγετική του ομάδα η προκήρυξη συνεδρίου του ΣΥΝ, στο οποίο θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος, όπου η λειτουργία των διάφορων τάσεων λειτουργεί παραλυτικά, όσο και στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πρέπει επιτέλους να αποσαφηνιστούν και να μην αφήνουν περιθώριο στον καθένα να τις ερμηνεύει κατά το εσωκομματικό «δοκούν». Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Τσίπρας είχε προτείνει τη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος μετά την κρίση που ξέσπασε λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αλλά η πρότασή του είχε απορριφθεί «διατασικά», αφού οι «ελέφαντες» του κόμματος φοβήθηκαν ότι ένα συνέδριο «εν θερμώ» θα αναδιέτασσε τις εσωκομματικές ισορροπίες και θα ξεβόλευε πολλούς από τις στελεχικές θέσεις που ελέω τάσεων κατέχουν.


Σχολιάστε εδώ