Με τρεις τάσεις η ΝΔ, με δύο το ΠΑΣΟΚ!

Η πρώτη αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο κυριολεκτικά… συγκατοίκων από τα νεανικά τους χρόνια, τότε που σπούδαζαν στο εξωτερικό, σημειώθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας με τους δημοσιογράφους χαρακτήρισε το 2010 χρονιά δίκαιων ανατροπών, ενώ πραγματοποίησε μια… δύσκολη ομιλία διακοπτόμενος συνεχώς από τα χειροκροτήματα των βουλευτών του καθώς το κόμμα του συζητούσε τον προϋπολογισμό του κράτους για πρώτη φορά από τα έδρανα της συμπολίτευσης μετά πέντε χρόνια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη ομιλία του, που χαρακτηρίστηκε ουσιαστική, εξισορροπητική, χωρίς ακρότητες. Ο νέος αρχηγός της ΝΔ εμφανίστηκε γνώστης των οικονομικών, αναγνώρισε σφάλματα και παραλείψεις, αλλά και στον κ. Καραμανλή το θάρρος της δημόσιας αυτοκριτικής, ενώ κάλυψε ακόμα και την περίοδο Μητσοτάκη σχετικά με το δημόσιο χρέος. Παρ’ όλα αυτά η κοινοβουλευτική του ομάδα εμφανίστηκε αρχικά κουμπωμένη, με αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να περιμένει περίπου 15ʼ λεπτά για να εισπράξει το πρώτο χειροκρότημα. Στη συνέχεια ωστόσο έδειξαν ικανοποιημένοι κυρίως επειδή εμφανίστηκε να υπερασπίζεται τα μεσαία στρώματα.
Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε με την ομιλία του το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και προειδοποίησε το ΠΑΣΟΚ ότι η συναινετική του διάθεση είναι αρετή και όχι αδυναμία, κι αν δεν τη θέλει δεν θα την έχει. Προσπαθώντας ωστόσο να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες καθ’ όλη την πενθήμερη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, βρέθηκε ανάμεσα σε δύο πυρά: πρώτον να ξεπεράσει τον σκόπελο της οικονομικής πολιτικής Καραμανλή για να μην έχει βαρίδια και δεύτερον να τα βρει με τα στελέχη της άλλης πλευράς που στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη και στοιχήθηκαν πίσω της.
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώθηκαν τρεις τάσεις. Η μία στήριξε την οικονομική πολιτική Καραμανλή (πιο καθαρά υπέρ της εμφανίστηκε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος), η δεύτερη κράτησε αποστάσεις, ενώ μια τρίτη εκφράστηκε από στελέχη του στενού περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά που «άδειασαν» με τον τρόπο τους τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση προερχόμενη από μια βαριά ήττα και εσωκομματική αντιπαράθεση στο πλαίσιο της εκλογής του νέου αρχηγού, είδε τους βουλευτές της να ασκούν αντιπολίτευση αμήχανοι, ενώ χαρακτηριστικές του κλίματος που διαμορφώθηκε ήταν οι απουσίες της Ντόρας Μπακογιάννη και του Άρη Σπηλιωτόπουλου από τον κατάλογο των ομιλητών. Η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε μάλιστα στο καφενείο της Βουλής όταν τη ρώτησαν γιατί απέφυγε να εγγραφεί, ότι περιμένει να πάρει… γραμμή, υπαινισσόμενη ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ξεκάθαρη θέση στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.
Ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέφυγε να τοποθετηθεί και να υπερασπίσει την πολιτική του, προφανώς για να μη φέρει σε δύσκολη θέση τον Αντώνη Σαμαρά και να μην του δημιουργήσει προβλήματα.
Ανάλογα προβλήματα εμφανίστηκαν πάντως και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου οι τοποθετήσεις στον προϋπολογισμό κατέγραψαν δύο τάσεις: αυτούς που υποστήριζαν θερμά την πολιτική του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στους οποίους συγκαταλέγονται οι νέοι βουλευτές που προσβλέπουν σε οφίκια, και σε εκείνους που έστελναν το μήνυμα ότι πάει αργά η κυβέρνηση, καθυστερεί και είναι αναποφάσιστη με κυριότερο εκφραστή τη Βάσω Παπανδρέου, άποψη με την οποία συντάχθηκαν και πολλοί από τους λεγόμενους παλαιοκομματικούς.
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από τους 160 βουλευτές του
ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ ψήφισε μόνο το κονδύλι για την Προεδρία.
n Η Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί ως άλλοθι την οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, ότι δεν έχει περιθώρια να κάνει ελιγμούς και ότι η μόνη του λύση είναι η αντεργατική πολιτική του, την οποία κρύβει.
«Φορτώσατε την κρίση στη σπατάλη και στη διαφθορά του κράτους. Όμως ακόμα και με στεγνά στοιχεία να τα δούμε αυτά, δεν βγαίνει ούτε το ύψος του ελλείμματος ούτε το δημόσιο χρέος.. Συνειδητά παραπλανάτε τον ελληνικό λαό με την οικονομική κρίση για να πάρετε αντιλαϊκά μέτρα, όπως είναι η κατάργηση των επιδομάτων», τόνισε η κ Παπαρήγα.
n Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέλεξε να μην αναφερθεί στον προϋπόλογισμό αλλά στα θέματα των μεταναστών, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, εν μέσω κρίσης, με το οποίο δίδεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα ψήφου στους μετανάστες, κάτι που ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θεωρεί παραχάραξη του εκλογικού σώματος. Εδειξε ότι το μεγάλο του πρόβλημα είναι ο νέος αρχηγός της ΝΔ και πρόδωσε τον πανικό του πετώντας του επανειλημμένα το γάντι, καλώντας τον να προβάλει αντιστάσεις στο θέμα της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας, του ονόματος των Σκοπίων και της χορήγησης ιθαγένειας στους μετανάστες.
n Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε την κατάσταση της οικονομίας της χώρας με την εθνική οδό, ιδίως μετά τις κατολίσθησεις στα Τέμπη που έκοψαν την Ελλάδα στα δύο. «Μια εθνική οδός κατεστραμμένη για την οποία όμως καταβάλλουμε υψηλότατο αντίτιμο διοδίων για να πληρώσουμε για τα έργα που θα γίνουν και κυρίως για τα έργα που δεν έκαναν οι εργολάβοι, παρότι στοίχισαν στον ελληνικό λαό τρεις φορές ακριβότερα από ό,τι στην Ευρώπη». Αντίστοιχη είπε ο κ. Τσίπρας είναι η υπόθεση ευημερίας στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες προκαταβάλλουν διαρκώς το κόστος της προσδοκώμενης ευημερίας.


Σχολιάστε εδώ