Βλέποντας και κάνοντας…

Άλλωστε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση κινείται με οδηγό το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας», δίνοντας συνεχώς την αίσθηση ότι δεν έχει πλήρως αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος και ότι αιφνιδιάζεται έπειτα από κάθε αρνητική εξέλιξη. Παράλληλα είναι εμφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να ισορροπήσει σε δύο βάρκες, να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες και τις ξένες αγορές, αλλά ταυτόχρονα να μην απογοητεύσει τους πολίτες, δέσμιος των γενναιόδωρων προεκλογικών του υποσχέσεων. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγγέλλει με δόσεις τα σκληρά μέτρα που εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη να λάβει, υποβάλλοντας έτσι το σύνολο της κοινωνίας στο λεγόμενο… μαρτύριο της σταγόνας. Κατά τα λοιπά, οι πιέσεις από τους Ευρωπαίους για τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων συνεχίζονται, όπως και οι αρνητικές αναφορές στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία αμφισβητούν την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ωστόσο δίνει «ανένδοτο αγώνα», επαναλαμβάνοντας ότι την οικονομική πολιτική της χώρας θα την αποφασίσει η κυβέρνηση και όχι οι διάφοροι ξένοι οίκοι οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, ο ένας μετά τον άλλον υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Αποστάσεις
Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στη Βουλή κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι οδήγησε την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και παράλληλα ότι ευθύνεται για το ότι η χώρα έχει χάσει την αξιοπιστία της διεθνώς. Επίσης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να βγάλει την οικονομία από το αδιέξοδο. Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει κάθε μέτρο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα. Ακόμη, τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε φοροεπιδρομή οδηγήσει στην κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε πρόγραμμα ρεαλιστικών και κοστολογημένων στόχων, ενώ πήρε αποστάσεις από ορισμένες πτυχές της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση Καραμανλή. Οι ομιλίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είχαν αρκετή δόση αυτοκριτικής, ενώ ο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου «τσάρος» της Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου επέρριψε ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και στον προκάτοχό του Γ. Αλογοσκούφη. Τα μικρότερα κόμματα καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι μεταφέρει στους πολίτες όλα τα βάρη χρησιμοποιώντας ως «φόβητρο» τις απειλές τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των διεθνών αγορών. Ταυτόχρονα σημείωσαν ότι η πολιτική που εφαρμόζει είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις προεκλογικές εξαγγελίες της.
Ενστάσεις
Σημείο αναφοράς κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού οι ενστάσεις (επιφυλάξεις) που εκφράστηκαν από κυβερνητικούς βουλευτές, ειδικά από τη Β. Παπανδρέου που έκανε λόγο για καθυστερήσεις στην ανακοίνωση και την εφαρμογή των μέτρων, αλλά και τον Κ. Σκανδαλίδη που ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε… δημόσια διαβούλευση τα νέα φορολογικά μέτρα, με την προοπτική το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το αργότερο στο τέλος Φεβρουαρίου. Μεταξύ των μέτρων που μελετά το υπουργείο (στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων) περιλαμβάνονται: Ενιαία Φορολογική Κλίμακα, επαναφορά του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και του φόρου Κληρονομιάς και Γονικής Παροχής, αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα) κ.ά. Αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει το «σαφάρι» της Εφορίας, προκειμένου να προχωρήσει σε ελέγχους 1 εκατ. επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Επιπρόσθετα, και στο πλαίσιο μείωσης του ελλείμματος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ήδη περιορισμό κατά 25% των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου, περικοπή επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού για αποδοχές μέχρι 2.000 ευρώ. Όμως τα δυσάρεστα νέα για την κυβέρνηση διαδέχονται το ένα το άλλο. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι η αναδρομική επιβολή οποιουδήποτε φόρου πέραν του προηγούμενου οικονομικού έτους παραβιάζει το άρθρο 78 του Συντάγματος. Το Δημόσιο αναμένεται να ασκήσει έφεση, ωστόσο σε περίπτωση που δεν την κερδίσει θα είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει ένα σημαντικό ποσό σε χιλιάδες φορολογούμενους. Υπενθυμίζεται ότι ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνήσει κατηγορηματικά με το μέτρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν κριθεί αντισυνταγματικό, όταν έρθει στην εξουσία θα επιστρέψει τα χρήματα.
Φόβοι
ΑΙΣΘΗΣΗ και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Ο Βαρθολομαίος εξέφρασε παράπονα για την αντιμετώπιση που έχει από το τουρκικό κράτος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μας φέρονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι προτιμά να παραμένει στην Κωνσταντινούπολη κι ας τον «σταυρώνουν» μερικές φορές! Ο υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις αυτές, λέγοντας ότι αν έχει παράπονα να… απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πατριάρχη ο Γ. Παπανδρέου τού εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την Άγκυρα να ακούσει τις διαμαρτυρίες του Βαρθολομαίου και να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Την ίδια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και παράγοντες της ομογένειας στις ΗΠΑ με επιστολή τους προς τον Μπαράκ Ομπάμα εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια του Βαρθολομαίου.


Σχολιάστε εδώ