XΡΗΜΑτιστήριο

Και να ήταν μόνο τα «ρετιρέ» του ΟΛΠ; Παχυλά προγράμματα εθελουσίας εξόδου, για μια γενιά πενηντάρηδων συνταξιούχων, προηγήθηκαν σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακή, Εθνική, κ.λπ., επιβαρύνοντας σημαντικά τα ελλειμματικά ασφαλιστικά ταμεία.

***

>Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αφενός «βρίσκεται στα χαρακώματα» με τους εγχώριους τραπεζίτες και αφετέρου έχει ανοίξει μέτωπο με τις διεθνείς εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης, η παρέμβαση του προέδρου της Πειραιώς αποτελεί «χέρι βοηθείας». Μεταξύ άλλων, ο κ. Μ. Σάλλας χάραξε τον δρόμο για εξειδίκευση των μέτρων, ταξινόμηση ανά τομέα ευθύνης, ιεράρχηση στη βάση αυστηρού χρονοδιαγράμματος, καθώς και περαιτέρω επέκταση των αποκρατικοποιήσεων σε δραστηριότητες τις οποίες οι ιδιώτες θα μπορούσαν να διαχειριστούν αποδοτικότερα.
> Στις αυξήσεις πάντα πρώτοι, στις μειώσεις τελευταίοι και καταϊδρωμένοι! Τι και αν την τελευταία περίοδο οι διεθνείς τιμές των καυσίμων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, εντούτοις οι μειώσεις αυτές δεν έχουν ακόμη περάσει στις αντλίες των ελληνικών βενζινάδικων.
> Το 2010 μετοχικά αναμένεται πολύ δύσκολο καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των δεικτοβαρών μετοχών έχουν περιορίσει σημαντικά τις όποιες ευκαιρίες (μικρό beta, σταθερό μέρισμα, αμυντικοί κλάδοι), με την οικονομική ύφεση να έχει αντίκτυπο στις επισφάλειες, στην ρευστότητα, στην κεφαλαιακή επάρκεια, στο trading και στα επιτόκια.
> Υπό το βάρος της κρίσης! Για να δούμε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλάξει τον κανονισμό χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, υιοθετώντας τελικά τις δύο από τις τρεις αξιολογήσεις των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης, έτσι ώστε να γίνονται αποδεκτά ως collateral τα ομόλογα με τουλάχιστον Α-;
> «Ήταν που ήταν το κλήμα στραβό, τo ‘φαγε και ο γάιδαρος»! Την ίδια στιγμή που τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων δείχνουν να έχουν πιάσει πάτο, οι «έχοντες» προσπαθούν να συνδυάσουν την υψηλότερη απόδοση με το λελογισμένο ρίσκο, μεταφέροντας λογαριασμούς στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, που πληρώνουν αδρά.
> Ενός κακού μύρια έπονται! Σε ποια εταιρεία οι βασικοί μέτοχοι απεύχονται την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό, φοβούμενοι μαζικές ρευστοποιήσεις, λόγω φορολογικών ελέγχων και ελλιπούς business plan;
> Παρά την πίεση που έχει δεχθεί η βιομηχανία του τζόγου στην Ελλάδα (βλέπε έσοδα από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τα καζίνο, τα λαχεία, τον ιππόδρομο και το on line betting), το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς τυχερών παιχνιδιών είναι από τα μεγαλύτερα διεθνώς με βάση τον πληθυσμό της χώρας.
>Τα έχουμε ξαναπεί! Διαφωνούμε πλήρως με την παροχή των εταιρικών εγγυήσεων που δίνουν «κάτω από πιέσεις» πιστωτών οι «μητρικές» επιχειρήσεις στις συνδεδεμένες εταιρείες τους, ακόμα και αν αυτές έχουν τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού, καθώς τις περισσότερες φορές εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο στη λογική των ενήμερων αναχρηματοδοτήσεων.
> Κύριε Παπακωνσταντίνου, παριστάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ή πράγματι δεν έχετε ακόμη αντιληφθεί τί ακριβώς συμβαίνει; Σας ξαναρωτάμε λοιπόν: σκοπεύετε να μειώσετε το κόστος του δημοσίου δανεισμού, μέσω ενός συστήματος αγοραπωλησίας ομολόγων που θα προσφέρει προσβασιμότητα και διαφάνεια σε όλους ανεξαιρέτως τους ενδιαφερόμενους;
> «Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι τραπεζίτες, κάνουν σε αυτήν την περίπτωση τουμπεκί ψιλοκομμένο»! Μπορεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απορρόφησε τους κραδασμούς της κρίσης, χωρίς να εκτεθεί σε assets υψηλού ρίσκου, όμως οι διοικήσεις τους αποκωδικοποίησαν λάθος το μήνυμα επιδιδόμενες σε μια άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία με επίκεντρο τα ομόλογα.

> Τα πρόσφατα στοιχεία της κλαδικής μελέτης για τις αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών δείχνουν συγκέντρωση των μεριδίων αγοράς, με τους μεγαλύτερους αγοραστικούς ομίλους να εξελίσσονται σε κυρίαρχους της λιανικής διάθεσης.
> Αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει μέχρι σήμερα καμία φιλελεύθερη κυβέρνηση, το πέτυχε με την πρώτη το «δεξί άκρο της σοσιαλιστικής καμαρίλας»! Από εδώ και στο εξής κάθε κίνηση του οικονομικού επιτελείου θα αξιολογείται αναλόγως από τους ξένους οίκους, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, τόσο με το premium στα ελληνικά ομόλογα έναντι των γερμανικών, όσο και με το discount στις εγχώριες μετοχές έναντι των αναπτυγμένων αγορών.
> Σε τι διαφέρουν τα ETFs από τις μετοχές; Η αγορά μετοχών μιας συγκεκριμένης εταιρείας δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να συμμετέχει στην απόδοση μόνο αυτής, ενώ ενός μεριδίου ETF που παρακολουθεί έναν συγκεκριμένο δείκτη, στην απόδοση όλων των εταιρειών που συνθέτουν τον δείκτη.
> Καλομελέτα και έρχεται! Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για τη χώρα μας θα προέρχεται από τα ακίνητα, καθώς ενδεχόμενη έκρηξη μιας πιθανής φούσκας στις τιμές τους, μπορεί να παραλύσει το σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας, επηρεάζοντας καταλυτικά τόσο την πραγματική οικονομία, όσο και τη χρηματοπιστωτική αγορά.
> Περί της Τεχνικής Ολυμπιακής η αναφορά μας! Η αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά από τις εκτελεσθείσες εργασίες δημοσίων έργων και τα ολοκληρωθέντα επιχορηγούμενα επενδυτικά προγράμματα, έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού του Πόρτο Καρράς.
> Χρέος της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει «τα του οίκου της»! Αυξάνονται και πληθύνονται οι διοικήσεις των κρατικά εποπτευόμενων οργανισμών, τραπεζών και εποπτικών αρχών, που αν και διορίστηκαν ή παρέμειναν στις θέσεις τους από τη σημερινή κυβέρνηση, απολαμβάνοντας «εις υγείαν των κορόιδων» παχυλούς μισθούς, bonus, κάρτες κ.λπ., εντούτοις μετά τις έκτακτες γενικές τους συνελεύσεις, με τις οποίες «έδεσαν τον γάιδαρό τους», άρχισαν να διαφοροποιούνται από τις βασικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, τασσόμενοι υπέρ μιας κακώς εννοούμενης εταιρικής διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει την απεμπλοκή τους από τον δημόσιο έλεγχο και τη συστράτευσή τους με τα ιδιωτικά συμφέροντα των κλειστών ομάδων που εκπροσωπούν.
> Τα γρανάζια του εκσυγχρονιστικού συστήματος δεν κινούνται βάσει της μηχανής του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ! Από το business plan της Εθνικής, που αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2010, θα μάθουμε τελικά αν και κατά πόσον οι βασικές στρατηγικές των εκλεκτών της πράσινης διακυβέρνησης ταυτίζονται με αυτές του γαλάζιου κ. Αράπογλου, που τόσο κατηγορούσαν ως αντιπολίτευση.
> Μέσα σε ένα πέλαγος απίστευτης φλυαρίας, e-mailiκής λογικής και συσκοτισμού των πραγματικών γεγονότων! Περίπου τρεις μήνες μετά την πολιτική εναλλαγή και κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη των ημικρατικών εισηγμένων επιχειρήσεων που τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος εξακολουθούν να απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας. Περί της ΕΥΑΘ ο λόγος.
> Είτε οι τραπεζίτες συμφωνούν είτε διαφωνούν, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει! Η ποινή προεξόφλησης στα στεγαστικά δάνεια, η επιβολή προμήθειας για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών και η χρέωση για κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό τρίτων είναι κάποιες από τις καταχρηστικές πρακτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα επιχειρήσει να εξαλείψει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
> «Επρόκειτο για επινόημα που συνελήφθη από κάποιους τρόφιμους του γαλάζιου συναπαντήματος και από ορισμένα κομματικά κακέκτυπα απομεινάρια μιας άλλης εποχής»! Όταν στην Ευρώπη οργάνωναν την άμυνά τους για τη νέα κατάσταση με τις αδασμολόγητες ποσότητες ζάχαρης από τις χώρες φθηνού κόστους, στην εγχώρια σκηνή η ΕΒΖ πειραματιζόταν με ανεφάρμοστα projects, χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο και χωρίς τη στήριξη του βασικού της μετόχου.
> «Είναι πολλά τα χρήματα, πατριώτη»! Παρά τη μικρή μείωση του δανεισμού των εισηγμένων επιχειρήσεων για το 2009, ελέω της συμπίεσης τους κόστους λειτουργικότητας, το σύνολό του υπό αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
> Κρύβονται πίσω από τους «απεχθείς» όρους, κάποιων «ύποπτων» συμβάσεων που υπογράφηκαν με «περίεργους» τρόπους! Γιατί δεν μετακυλίεται στους καταναλωτές μέρος από το όφελος που προκύπτει μεταξύ της τιμής του αποθηκευμένου φυσικού αερίου και αυτής που υπάρχει τη δεδομένη στιγμή στη spot αγορά;
> Θέατρο του παραλόγου! Σε μια περίοδο που η οικονομία βρίσκεται στο «κόκκινο», που η κοινωνία ασφυκτιά, που οι εγχώριοι όμιλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, που πολλές από τις εταιρείες αναζητούν αγοραστές, τα εγκαίνια ενός club για τους έλληνες CEO αποτελούν πρόκληση.
>Τα φαινόμενα απατούν! Τι και αν στη βασική του ενασχόληση αποτελεί έναν από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες του κλάδου; Οι χρηματιστηριακές του επιλογές φαίνεται εκ πρώτης όψεως να αποτελούν το αδύνατό του σημείο. Για ποιον χτυπά η καμπάνα;
> Διέξοδο στα τραπεζικά χρέη θα μπορούσαν να δώσουν οι εκδόσεις τίτλων με ενέχυρο κυρίως στεγαστικά δάνεια! Η αναχρηματοδότηση των παλαιών ομολογιακών εκδόσεων, σε συνδυασμό με την απόσυρση των έκτακτων μέτρων από την ΕΚΤ, τη μείωση των καταθέσεων και την απώλεια από τους τόκους των ενήμερων οφειλών, αναμένεται να εκτοξεύσει τα τραπεζικά ανοίγματα.
>Όταν το «αίμα ρέει άφθονο», κάποιοι κερδίζουν πάρα πολλά! Τις λεγόμενες «ευκαιρίες της κρίσης» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν οι ισχυρές επιχειρηματικές δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να παρουσιαστούν ενισχυμένες όταν θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
> Καλά που υπάρχουν κάποια «αναδυόμενα» χρηματιστήρια σε χώρες της Βαλκανικής και έχουμε να λέμε ότι η «ώριμη» πρώην Σοφοκλέους υπεραποδίδει έναντι ορισμένων αγορών! Αν κ. Καπράλο η σύγκρισή μας με τη Βουλγαρία είναι η μόνη μας επιλογή, τότε ό,τι και να πούμε είναι περιττό.
> Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Σκοπεύει, ναι ή όχι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσει την ιδιωτικοποίηση της ΒΦΛ, που έγινε εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα το συμβόλαιο πώλησής της στον όμιλο Λαυρεντιάδη, έτσι ώστε να γίνουν γνωστοί οι όροι της συμφωνίας;
> Πράσινη ανάπτυξη με χαμηλές τιμές πετρελαίου; Γιατί να ψάξει κανείς κάτι εναλλακτικό, αν αυτό που έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί προσφέρεται σε προσιτές τιμές; Την ώρα που η κρίση θέτει υπό πίεση τα δημόσια οικονομικά και οι ανάγκες εύρεσης κεφαλαίων γιγαντώνονται, μήπως ο περιβαλλοντικός στόχος αποτελεί άλλοθι για να πληρώσουμε ακριβότερα την ενέργεια;
> Αν η έκδοση ενός ομολογιακού δανείου μιας εισηγμένης επιχείρησης μπορεί να θεωρηθεί ως «αναγκαίο κακό» και επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους επιμέρους όρους αυτής, ειδικά με εκείνους που έχουν να κάνουν με τη μετατροπή του σε μετοχές και την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Περί της Lavipharm ο λόγος.
> Στην ελληνική πραγματικότητα το γερμανικό σενάριο ενοποίησης σταθερής – κινητής τηλεφωνίας, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο! Από τη μια πλευρά υπάρχει η μητρική εταιρεία του ΟΤΕ που διατηρεί χαρακτηριστικά μονοπωλίου και από την άλλη οι θυγατρικές του επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί με διαφορετικές δομές.
> Εξαγορές, συγχωνεύσεις, μεταβιβάσεις, λουκέτα… και πάλι στο προσκήνιο! Συρρίκνωση της λίστας με τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2010, καθώς η υψηλή φορολογία, οι αποπληθωριστικές πιέσεις στις τιμές και η μείωση στη χρήση των κινητών τηλεφώνων, δύσκολα θα μπορέσει να καλυφθεί από τη διεκδίκηση μεγαλύτερου κομματιού από τη σταθερή τηλεφωνία, τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και το γρήγορο internet.
> Το τίμημα τέτοιων συμπράξεων θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια! Είναι δυνατόν η χώρα να υφίσταται τέτοιον διασυρμό και κανείς από τους πρώην υπουργούς οικονομίας (Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκης, Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου κ.λπ.) να μην έχει βγει ακόμη να ζητήσει συγγνώμη, αναλαμβάνοντας μέρος της πολιτικής ευθύνης που του αναλογεί;
> Για πολλοστή φορά το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να βολιδοσκοπήσει αντιδράσεις μέσω ανώνυμων διαρροών! Σε μια μικρή εγχώρια αγορά real estate, όπου δραστηριοποιούνται αρκετές ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, η εισαγωγή μιας ημικρατικής επιχείρησης συμμετοχών στο ΧΑ, που θα διαχειρίζεται τα φιλέτα του Δημοσίου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, όπως τον υψηλό βαθμό μόχλευσης των δημοσιονομικών μεγεθών, την επιθετική κερδοσκοπία από μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τις παράλογες απαιτήσεις των μετόχων μειοψηφίας, την απώλεια του καταστατικού ελέγχου της κ.λπ.
> «Η ανάλυση των φάσεων έδειξε ότι ήσασταν πολλά μέτρα οφσάιντ»! Αλήθεια, κύριε πρόεδρε της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για ποιους ουσιαστικούς ελέγχους σε χρηματιστηριακές εταιρείες κάνετε λόγο; Μήπως για αυτούς που εξαιρούν τις θυγατρικές των ημικρατικών τραπεζών; Πιθανόν για εκείνους που παραβλέπουν ακόμη και τις επώνυμες καταγγελίες για πλαστογραφίες;
> Αν και αποτελεί συνήθη πρακτική των διορισμένων διοικήσεων στις κρατικά εποπτευόμενες επιχειρήσεις, καθώς δεν βάζουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη αλλά βγάζουν χρήματα από τα ταμεία των εταιρειών τους, εν τούτοις η συγκεκριμένη περίπτωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ποιος από τους πρώην «γαλάζιους» προέδρους ημικρατικής εισηγμένης φέρεται να έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές σε όσους αμφισβήτησαν τις επιλογές του;
> Θα καταγραφούν στον ισολογισμό της τρέχουσας εταιρικής χρήσης ή θα «εξαφανιστούν» με νομική γνωμάτευση μέχρι να ολοκληρωθεί η προσφυγή της επιχείρησης κατά του ελληνικού Δημοσίου; Ο λόγος για τις λογιστικές διαφορές που δανείζουν, τους πρόσθετους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις της Ridenco.
> Αν και τα τραπεζικά δάνεια που παρέχονται σε επιχειρήσεις, όπως τα Κλωστήρια Λαναρά, είναι πλήρως εγγυημένα από το κράτος, εν τούτοις οι επόπτες των υποτιθέμενων σχεδίων εξυγίανσης είναι υπάλληλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων που δανείζουν και αμείβονται πλουσιοπάροχα από τις εταιρείες που δανείζονται, χωρίς να προσφέρουν τα αναμενόμενα.
> Έχουν άραγε αποφασίσει «με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν»; Από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τη ζημιογόνο εξαγορά της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE, θα θέλαμε να επισημάνουμε την επιχείρηση άμεσης συσχέτισης των τότε κυβερνητικών παραγόντων με τις πρώην διορισμένες διοικήσεις του νυν ημικρατικού οργανισμού κοινής ωφελείας.

***
δ Κατά τα άλλα, η «πράσινη νομενκλατούρα» έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της… την ύπαιθρο! Παρά τις δεσμεύσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το ποσόν που πιστώθηκε τελικά στους λογαριασμούς των αγροτών είναι μόνο το μισό των συνολικών επιδοτήσεων, με το μεγαλύτερο μέρος του να πηγαίνει από τη μια για την εξόφληση των δανείων στην Αγροτική Τράπεζα και από την άλλη για την πληρωμή του νέου χαρατσιού των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

***

δ Οι γνωστοί, φίλοι, κομματικοί και ημέτεροι εξασφάλισαν από τη «γαλάζια διακυβέρνηση» πλήθος δικαιωμάτων στην αιολική ενέργεια, λαμβάνοντας με
αδιαφανείς διαδικασίες μακροχρόνιες άδειες εκμετάλλευσης, τις οποίες σήμερα υπό τη «σοσιαλιστρική» επιτάγχυση των διαδικασιών, αναμένεται μεταπωλήσουν με σημαντικό κέρδος.

***

δ Από τις προεκλογικές φανφαρολογίες, στη μετεκλογική ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα! Από το περίπου 1 δισ. ευρώ, που είχε υπολογίσει ότι θα εισέπραττε το ΠΑΣΟΚ από τους απλήρωτους φόρους παλαιότερων οικονομικών ετών, στα 125 εκατομμύρια ευρώ που ενέγραψε τελικά στον Προϋπολογισμό.

***

Θαύμα, θαύμα…
δ Άλλη μια λογιστική αλχημεία… μέσω της υπερκοστολόγησης ακίνητης περιουσίας! Από τους ελέγχους της Επ.Ε.Ι.Α. στην Commercial Value ενδιαφέρον παρουσιάζει η
αποτίμηση ενός ακινήτου στη Ρουμανία, που αν και εμφανίζεται στα στοιχεία της θυγατρικής με αξία 24 εκατομμυρίων ευρώ, εν τούτοις πρόσφατα ανεξάρτητος εκτιμητής κατέβασε την τιμή μεταξύ 675.000 και 1,235 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ