Τα θέλει όλα η Τουρκία

Η Άγκυρα όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε, αλλά πήρε και τα εύσημα τόσο από τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Όλι Ρεν όσο και από τον σουηδό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα της ΕΕ Καρλ Μπιλντ.
Όπως είπε ο κ. Ρεν, η Τουρκία είναι τεστ για την ΕΕ εάν θέλει να γίνει παγκόσμιος παίκτης, ενώ ο κ. Μπιλντ υποστήριξε ότι όλο και περισσότεροι στην ΕΕ κατανοούν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχει μια μικρή ισχυρή μειοψηφία που προκαλεί προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή διαδικασία.
Θετικά τα βλέπουν όλα οι Τούρκοι
Συναφείς ήταν οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος χαρακτήρισε τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θετικά, αλλά ταυτοχρόνως άσκησε κριτική στην κυπριακή κυβέρνηση, η οποία με τη μονομερή της δήλωση επιχειρεί να προκαλέσει προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή πορεία.
Το θέμα με την Κύπρο, είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είναι διμερές και τα κριτήρια που θέτει η Κύπρος είναι εκτός διαδικασίας.
Ταυτοχρόνως, ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης και την απογοήτευσή του για τη μονομερή δήλωση της Λευκωσίας, με την οποία προτίθεται να θέσει κριτήρια πάνω σε άλλα έξι τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια.
Όσο για τα ήδη παγωμένα οκτώ κεφάλαια που ήταν αποτέλεσμα της τουρκικής άρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι πρόκειται για αδικία. Το Κυπριακό, είπε, πρέπει να λυθεί, και η Τουρκία αυτό πράττει στη βάση μιας διζωνικής δυο συνιδρυτικών κρατών!


Σχολιάστε εδώ