Σφράγισε την εποχή του ο Χρ. Λαμπράκης

Με τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη κλείνει ο κύκλος των παραδοσιακών εκδοτών, που ήταν πρώτα δημοσιογράφοι και μετά επιχειρηματίες. Και ο Πάνος Κόκκας και ο Τζώρτζης Αθανασιάδης και ο Νάσος Μπότσης και ο Κύρου, και ο Γιάννης Παπαγεωργίου, και οι Κυριαζής – Νικολόπουλος του παλιού «Έθνους» και η Ελένη Βλάχου και ο Κίτσος Τεγόπουλος.

Μπορεί να διαφωνούσες -και διαφωνούσαν πολλοί- με τη γραμμή τους και τις κατά καιρούς επιλογές τους (δεν είχε ειπωθεί τυχαία για κάποιους ότι «ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις»), όμως ήξερες ποιους είχες απέναντι, τους γνώριζες, ενώ σήμερα… όλα είναι διαφορετικά… Και η δημοσιογραφία είναι το πρόσχημα. Στον χώρο του Τύπου έχουν μπει εργολάβοι, εφοπλιστές, βιομήχανοι.

Το Συγκρότημα Λαμπράκη, με επικεφαλής τον εκλιπόντα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Και επηρέασε. Και όλοι οι πολιτικοί, απ’ όλους τους χώρους, επιζητούσαν την εύνοιά του…

Τώρα αρχίζει μια νέα εποχή. Τη συνέχεια την έχει διασφαλίσει ο Χρήστος Λαμπράκης (έχει αφήσει διαθήκη, το περιεχόμενο της οποίας δεν έχει γίνει γνωστό). Με τα ηνία να περνούν στον άνθρωπο της δικής του προσωπικής επιλογής, τον Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος κατέχει το 25,156% του μετοχικού του ΔΟΛ, ενώ το 24,879% το έχει το Ίδρυμα Μελετών, με πρόβλεψη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στην περίπτωση που διαλυθεί το Ίδρυμα η περιουσία του Λαμπράκη να μεταβιβασθεί στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο νέος άρχων

Από τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΛ ολοφάνερο είναι ότι ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο νέος άρχων. Καταλαμβάνει τη θέση Λαμπράκη και είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (που ήταν ήδη), εκτελεστικός αντιπρόεδρος είναι ο γιος του Παναγιώτης και ως μέλος μετέχει η γυναίκα του Χριστίνα.

Η πλήρης σύνθεση του νέου ΔΣ του ΔΟΛ έχει ως εξής:

Σταύρος Ψυχάρης, εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Ψυχάρης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Cebrian Juan Luis, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Colombani Jean Marie, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Παντελής Καψής, εκτελεστικό μέλος, Νικόλαος Κορίτσας, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Τρύφων Κουταλίδης, εκτελεστικό μέλος, Ιωάννης Μάνος, εκτελεστικό μέλος, Στέργιος Νέζης, εκτελεστικό μέλος, Iωάννης Παράσχης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Νικόλαος Πεφάνης, εκτελεστικό μέλος, Βίκτωρ Ρέστης, μη εκτελεστικό μέλος, Αντώνιος Τριφύλλης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Χριστίνα Τσούτσουρα – Ψυχάρη, εκτελεστικό μέλος.

Όλες οι πληροφορίες συμφωνούν ότι ο Σταύρος Ψυχάρης (ο οποίος αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας) θα προωθήσει ως διάδοχό του στον ΔΟΛ τον γιο του, για τον οποίο μιλούν με τα καλύτερα λόγια όποιοι έχουν συνεργασθεί μαζί του.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της οικογένειας Λαμπράκη, ο Σταύρος Ψυχάρης επιλέγει από τώρα στελέχη μέσα από τον ΔΟΛ, άτομα εμπιστοσύνης και εγνωσμένης αξίας για να στηρίξουν τον γιο του εάν χρειασθεί να πάρει τα ηνία του Οργανισμού. Επίσης επιχειρεί να μυήσει στα εκδοτικά-επιχειρηματικά δρώμενα τη γυναίκα του Χριστίνα, η οποία και νέα στην ηλικία είναι και έχει μαζί της δύο κοριτσάκια σε μικρή, ωστόσο, ηλικία.

Η ανάληψη, όπως αναμένεται, της διοικητικής ευθύνης του ΔΟΛ θα δημιουργήσει ένα κενό στο «Βήμα», για το οποίο ο εκδότης του θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα καλυφθεί. Θα είναι ο αρθρογράφος του Γιάννης Πρετεντέρης, με πολυετή θητεία στην εφημερίδα, ή ο επί πολλά χρόνια διευθυντής της «Καθημερινής» και δημοσιογράφος πλέον του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης;

Ανοικτό είναι πάντως το θέμα της διαδοχής στο Ίδρυμα Λαμπράκη, στο οποίο μετέχουν ως αντιπρόεδρος ο Σταύρος Ψυχάρης, ταμίας ο Τρύφων Κουταλίδης, μέλος ο Ιωάννης Γκ. Γκούμας και γενικός διευθυντής ο Αδαμάντιος Πεπελάσης.

Τα δύο ανίψια του Λαμπράκη κατέχουν ένα ποσοστό της τάξεως του 15-16% και ως γνωστόν ο εφοπλιστής Ρέστης έχει ποσοστό 17%. Συνεπώς την πλειοψηφία του ΔΟΛ έχουν το Ίδρυμα και ο Σταύρος Ψυχάρης.

Το κλίμα στον ΔΟΛ είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς οι δύο λαμπροί άνδρες του Οργανισμού, Χρήστος Λαμπράκης και Λέων Καραπαναγιώτης, έφυγαν και φαίνεται πως είναι αναντικατάστατοι, προς διάψευση της ρήσης «ουδείς αναντικατάστατος».

Και στο Mega

Υπάρχει και θέμα πλήρωσης της θέσης του προέδρου του ΔΣ του Mega, που κατείχε ο Χρ. Λαμπράκης. Λέγεται ότι θα την καταλάβει ο Γιώργος Βαρδή Βαρδινογιάννης, που ως τώρα είναι ο ένας από τους δύο

αντιπροέδρους (ο άλλος είναι ο Φώτης Μπόμπολας), οπότε θα πρέπει να οριστεί ο εκπρόσωπος του ΔΟΛ στο ΔΣ του Mega.

Όχι στη Γιάννα

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ήθελε να μπει στον ΔΟΛ η Γιάννα Αγγελοπούλου, και πριν αγοράσει τον «Ελεύθερο Τύπο» και μετά που τον έκλεισε. Μάλιστα είχε κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως ο Λαμπράκης δεν το συζητούσε. Αρνητική ήταν η απάντησή του σε κρούση που είχε κάνει και ο Μπόμπολας.

Τα δύσκολα στο Μέγαρο

Εκεί όπου είναι άγνωστο το αύριο είναι στο Μέγαρο Μουσικής, που είναι Ν.Π.Ι.Δ., εποπτευόμενο από το κράτος. Και βέβαια, όσο ζούσε ο Λαμπράκης, ίσχυε η ενός ανδρός αρχή, το μέλλον του όμως δεν προοιωνίζεται το ίδιο. Θα παίξει μεγάλο ρόλο ο άνθρωπος που θα επιλέξει ο υπουργός Πολιτισμού να βάλει στη θέση του Λαμπράκη. Να σημειωθεί ότι 4 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο βάζει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής και 4 το Δημόσιο. Ο Λαμπράκης ήταν επιλογή και των δύο πλευρών. Λένε ότι θα ήταν μια πάρα πολύ σωστή επιλογή ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Όμως κρίσιμα πόστα, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία του Μεγάρου, είναι του γενικού διευθυντή, που σήμερα είναι ο κ. Μανωλόπουλος, και του καλλιτεχνικού διευθυντή, που είναι ο κ. Ν. Τσούχλος, οι οποίοι λειτουργούσαν κάτω από τις επιλογές και τις υποδείξεις του Λαμπράκη. Τώρα, λένε εκείνοι που γνωρίζουν τα συμβαίνοντα στο Μέγαρο, δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν θα λειτουργήσουν το ίδιο σωστά χωρίς να έχουν από πάνω τον Λαμπράκη που εξέφραζαν τα οράματά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύζευξη κράτους – ιδιωτικού τομέα στο Μέγαρο Μουσικής ήταν απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μετά από πρόταση του Λαμπράκη.

Από πλευράς εσόδων, το 1/3 προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση, το 1/3 από χορηγίες και το 1/3 από τις εισπράξεις των παραστάσεων.

Το ερώτημα είναι: Ο νέος πρόεδρος θα μπορεί να εξασφαλίζει τις χορηγίες που έπαιρνε ο Λαμπράκης;

Μετοχική σύνθεση ΔΟΛ

Σταύρος Ψυχάρης 25,156%

Ίδρυμα Λαμπράκη* 24,879%

Χρήστος Λαμπράκης 5,364%

Benbay Limited 17,573%

Επενδυτικό κοινό 27,028%

* Το Ίδρυμα Λαμπράκη είναι ψιλός κύριος των μετοχών αυτών, ενώ επικαρπωτής τους ήταν ο Χρήστος Λαμπράκης, ο οποίος διατηρούσε και τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου.

Διοικητικό συμβούλιο

Ιδρύματος Λαμπράκη

Πρόεδρος: Χρήστος Λαμπράκης

Αντιπρόεδρος: Σταύρος Ψυχάρης, εκδότης εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Ταμίας: Τρύφων Κουταλίδης, νομικός

Μέλος: Ιωάννης

Γκ. Γκούμας

Γενικός διευθυντής:

Αδαμάντιος Πεπελάσης

Διοικητικό συμβούλιο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Χρήστος Λαμπράκης, Βίκτωρ Αμπακούμκιν, Γιώργος Αϊδίνης, Γιάννης Μαρίνος, Παναγιώτης Δημαράς, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Μανώλης Περάκης, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Λούκος, Πέτρος Χριστοφόρος. Η θητεία έληξε στις 15.11.2009.


Σχολιάστε εδώ