Πώς κοιμάστε ήσυχοι;

Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο και για άλλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν, όπως η κατάθεση και η ψήφιση στη Βουλή του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος (άρθρο 29 παρ. 1 και 2) όχι μόνο για τα οικονομικά των κομμάτων αλλά και για τη λειτουργία τους, το πόθεν έσχες και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς και η διατήρηση μιας σταθερής κυβερνητικής δομής για τουλάχιστον 10-15 χρόνια, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Επίσης, πρότεινε να διευρυνθεί ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων, καλύπτοντας θέματα όπως:
• Η έννοια, ο ρόλος και η αναδιοργάνωση του κράτους, που αποτελεί προϋπόθεση για μια νέα σχέση κράτους – πολιτών.
• Η δημοσιονομική εξυγίανση και η μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
• Το νέο αναπτυξιακό οικονομικό πρότυπο της χώρας.
• Η μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
• Η νέα εθνική αγροτική πολιτική για μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και εξωστρεφή γεωργία και κτηνοτροφία.
• Ο τουρισμός και η ναυτιλία, που αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της χώρας και καλύπτουν συνολικά περίπου το 25% του ΑΕΠ.
Παράλληλα άσκησε σοβαρή πολιτική κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Ποτέ μετά τη μεταπολίτευση μια κυβέρνηση δεν είχε την ξεκάθαρη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει σχέδιο εξόδου από την κρίση και να το στηρίξουμε. Και δεν το έχετε. Το είπε ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις προγραμματικές δηλώσεις του Οκτωβρίου 2009: ”Όλα αυτά η κυβέρνηση οφείλει να τα αξιοποιήσει. Όπου υπάρξει θετική προσπάθεια, θα υποστηριχθεί. Όπου αναπτυχθούν σωστά βήματα, θα βρίσκουν έμπρακτη ενθάρρυνση. Αυτή είναι η στάση που υπηρετεί το συμφέρον της πατρίδας μας”. Το δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς: ”Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση”.
Κοντεύουν 100 μέρες διακυβέρνησης. Το μισό κράτος δεν λειτουργεί. Δεν υπάρχουν γενικοί γραμματείς, δεν υπάρχουν διοικητές Οργανισμών. Υφυπουργοί χωρίς αρμοδιότητες. Τι πάθατε; Τι συμβαίνει; Δεν βλέπετε γύρω σας; Πώς κοιμάστε ήσυχοι; Εσείς έχετε τώρα τη διακυβέρνηση. Όμως αδράνεια…».


Σχολιάστε εδώ