Ομολογία «ενοχής» από τραπεζίτες

δΤην «ενοχή» των τραπεζών για καταχρηστικές πρακτικές, που «φουσκώνουν» τις χρεώσεις στους καταναλωτές, ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς τη Δευτέρα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης. Προς τιμήν του, παραδέχθηκε ότι αυτές οι πρακτικές είναι υπαρκτές, παρότι ως τώρα οι τραπεζίτες επέμεναν να γράφουν στα παλαιότερα των… χειροποίητων υποδημάτων τους τις ουκ ολίγες σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
δΤι ακριβώς είπε ο κ. Ταμβακάκης; Ότι από το 2010 η Εθνική θα υιοθετήσει ένα τιμολόγιο υπηρεσιών «που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις της νομολογίας, θα είναι σύγχρονο, διαφανές, χωρίς τα ψιλά γράμματα που τραυματίζουν την εμπιστοσύνη τραπεζών και καταναλωτών». Μένει να δούμε αν υπάρχουν… ψιλά γράμματα σε αυτή την εξαγγελία, αλλά από μόνη της είναι αρκετά ενθαρρυντική: Γιατί, αν η Εθνική αφαιρέσει «καπέλα» και ψιλά γράμματα από τα προϊόντα της, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ίδιο θα κάνουν και οι άλλες τράπεζες, ελαφρύνοντας τα βάρη των νοικοκυριών κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως.
δΑξιέπαινη, λοιπόν, η πρωτοβουλία Ταμβακάκη, που αποδεικνύει εκτός των άλλων πόσο θετικό ρόλο μπορεί να παίξει η Εθνική αν δεν διοικείται από στελέχη που έχουν κατά νου μόνο τα υπερκέρδη των μετόχων και τα μπόνους τους. Θα ήταν, πάντως, χρήσιμο να απαντήσει η νέα διοίκηση της τράπεζας αν θα έπαιρνε την ίδια πρωτοβουλία σε περίπτωση που δεν είχε προαναγγείλει η Λούκα Κατσέλη την κατάθεση νομοσχεδίου για την κατάργηση των καταχρηστικών πρακτικών, και μάλιστα με μηχανισμό επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες.
δΜεγάλη και υγιής επιχείρηση η Αττικό Μετρό ΑΕ, όπως και η θυγατρική της Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ). Αληθεύει, όμως, ότι χρειάσθηκε πρόσφατα να λάβει δάνειο για να χρηματοδοτήσει την ΑΜΕΛ, ώστε να πληρώσει τους μισθούς του προσωπικού; Και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πορεία των εσόδων αλλά και για την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους, που όπως έχει αποκαλύψει το «Π» επιβαρύνθηκε προεκλογικά λόγω των αθρόων προσλήψεων από το «παράθυρο»;
δΜας κάνουν και πλάκα οι Τούρκοι: Γνωστός αρθρογράφος προτρέπει τον δισεκατομμυριούχο Χοσνού Οζιεγκίν, που κατάφερε να πουλήσει με αστρονομικό τίμημα τη Finansbank στην Εθνική, να χρησιμοποιήσει τον αμύθητο πλούτο του για να εξαγοράσει κάποια μεγάλη ελληνική τράπεζα, τώρα που η πρωτοφανής κρίση στην Ελλάδα έχει μειώσει τις τιμές των τραπεζών. Και δεν είναι τόσο αστείο, αφού με τα λεφτά που πήρε το 2006 ο Οζιεγκίν από τον κ. Τάκη μπορεί σήμερα να πάρει άνετα την πλειοψηφία των μετοχών της Alpha Bank!


Σχολιάστε εδώ