Θα εκβιάσουν τον Χριστόφια για ενδιάμεση συμφωνία

Οι συναντήσεις είναι έξι συνολικά μέσα σε δύο εβδομάδες και στόχο έχουν αφενός να σώσουν τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εν όψει των λεγόμενων προεδρικών εκλογών του προσεχούς Απριλίου στα κατεχόμενα και αφετέρου να τροχοδρομήσουν χωρίς επιστροφή λύση ανάλογη με εκείνη του Σχεδίου Ανάν, αφού ο σχεδιασμός των Βρετανών προσβλέπει σε ενδιάμεση συμφωνία ως το τέλος Μαρτίου επί τριών κεφαλαίων: της Ευρώπης, της Οικονομίας και της Διακυβέρνησης – Διαμερισμού των εξουσιών.
Η διάσωση
Στην εξέλιξη αυτού του σεναρίου, οι Βρετανοί θεωρούν ότι θα δημιουργηθεί δυναμική που θα δώσει ακόμη και εκλογική νίκη στον κ. Ταλάτ, ο οποίος είναι έξι μονάδες πίσω από τον Ντερβίς Έρογλου. Ταυτοχρόνως, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για λύση ως το τέλος του 2010. Υπό αυτές τις συνθήκες, το βάρος των πιέσεων θα πέσει στον Πρόεδρο Χριστόφια, από τον οποίο θα ζητηθούν νέες υποχωρήσεις και προσέγγιση των τουρκικών θέσεων για τη διάσωση του Ταλάτ, τον οποίο ο ίδιος ο κύπριος Πρόεδρος θεωρεί τον μοναδικό με τον οποίο μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Οι Βρετανοί αναμένεται ότι, εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν συνεργαστεί για τη διάσωση του Ταλάτ, θα του χρεώσουν την ευθύνη της πτώσης του από την εξουσία των κατεχομένων και της απώλειας του «momentum» λύσης του Κυπριακού, αφού ο κ. Έρογλου μπορεί μεν να έχει τις ίδιες θέσεις με τον κ. Ταλάτ στο Κυπριακό,
όμως είναι πιο ωμός στον πολιτικό του λόγο και καθόλου ευέλικτος επικοινωνιακά.
Ενδιάμεση συμφωνία
Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, κατά τις επαφές του με τους ηγέτες των ελληνοκυπριακών κομμάτων, ισχυρίζεται ότι, εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες του Ιανουαρίου και επί των τριών κεφαλαίων ως το τέλος Μαρτίου, η διαδικασία των συνομιλιών θα απειληθεί με αδιέξοδο λόγω της ανόδου στην εξουσία των κατεχομένων του κ. Έρογλου. Στην πραγματικότητα, ο κ. Ντάουνερ ζητά να καταλήξουν σε μια ενδιάμεση συμφωνία, που θα κατοχυρώνει όσα έχουν γίνει αμοιβαίως αποδεκτά μέχρι τον Μάρτιο και στη συνέχεια επί ζητημάτων όπως το περιουσιακό και η ασφάλεια.
Νέα ορόσημα
Οι Βρετανοί έχουν και εναλλακτικό σενάριο δράσης. Εάν χάσει τις εκλογές ο Ταλάτ, θα ζητήσουν από την Άγκυρα να τον διατηρήσει στη θέση του διαμεσολαβητή, ενώ θεωρούν ως τελικό ορόσημο για να τεθεί η λύση σε δημοψήφισμα το 2012, πριν από τις προεδρικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στόχος τους πάντως παραμένει η λύση εντός του 2010, μια θέση την οποία εξέφρασε δημόσια και ο κ. Ντάουνερ. Η απάντηση από την κυπριακή πολιτική ηγεσία ήταν ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει στάση στο Κυπριακό. Ουσιαστικά, οι Βρετανοί και οι Τούρκοι διά του κ. Ντάουνερ θέτουν χρονοδιαγράμματα και ασκούν πιέσεις επί της ελληνοκυπριακής πλευράς, στη λογική ότι θα πληρώσει το κόστος εάν δεν επιδείξει πιο υποχωρητική στάση στο Κυπριακό.
Η άλλη άποψη
Υπάρχει από την άλλη και η άποψη ότι, είτε ο Ταλάτ είτε ο Έρογλου είναι στην εξουσία των κατεχομένων, η διαχείριση του Κυπριακού ανήκει στην Άγκυρα. Συνεπώς, ο Έρογλου συνιστά το πρόσχημα για λύση-εξπρές, όπως βολεύει την Άγκυρα. Διαφορετικά, το κόστος της μη λύσης θα το χρεωθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος διακήρυττε ότι μόνο με τον κ. Ταλάτ μπορεί να βρει λύση…


Σχολιάστε εδώ