Η είσοδος Ρέστη και Priza

OΔΟΛ ήταν η δεύτερη εταιρεία ΜΜΕ και η πρώτη εκδοτική που μπήκε στο χρηματιστήριο το 1998. Προχώρησε σε αλλεπάλληλες εξαγορές εκδοτικών επιχειρήσεων και σε μεγάλες επενδύσεις στο διαδίκτυο, αναμένοντας κέρδη από τη λεγόμενη τότε «Νέα Οικονομία». Οι επιλογές αυτές προκάλεσαν μεγάλες ζημίες στον Οργανισμό, οι οποίες τον ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα. Το 2003 ο ΔΟΛ υπέγραψε συμφωνία με τη WAZ- ZB, βάσει της οποίας ο γερμανικός όμιλος θα αποκτούσε μέσω μιας εταιρείας συμμετοχών περίπου το 61% του ΔΟΛ.
Η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε και το καλοκαίρι του 2004 ο Χρ. Λαμπράκης μεταβίβασε το 25% των μετοχών του στον Σ. Ψυχάρη και το υπόλοιπο μερίδιό του και των δύο αδελφών του στο Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη. Η σημερινή μετοχική σύνθεση έχει ως εξής:
Εκτός από τον Β. Ρέστη, παρουσία, προς το παρόν μόνο στο ΔΣ του ΔΟΛ, έχει ο Όμιλος Priza με δύο στελέχη. Με τον Όμιλο Priza ο ΔΟΛ υπέγραψε στρατηγική συμφωνία «για την ανάπτυξη ευρέος φάσματος επιχειρηματικών ευκαιριών στους τομείς των Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης». Εικάζεται πως ο ισπανικός όμιλος έχει τη δυνατότητα απόκτησης του 11% των μετοχών του ΔΟΛ.
Σε επίπεδο συμμαχιών σημαντική είναι αυτή με το συγκρότημα του Γ. Μπόμπολα, με τρεις κοινές εταιρείες [Ίρις Εκτυπώσεις, Mellon Group («TV Zapping»), Studio ATA]. Σε διαδικασία πώλησης είναι το 33% των μετοχών της Ίριδος στον Λ. Λαυρεντιάδη.
Ο Όμιλος ΔΟΛ έχει συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες ΜΜΕ αλλά και στον τουρισμό, ενώ τη δική του μικρή οικογένεια ΜΜΕ δημιούργησε ο Β. Ρέστης. Εκτιμάται πως, όπως έχουμε γράψει εδώ και πολύ καιρό, θα υπάρξει μια διαδικασία απόκτησης των ΜΜΕ του Β. Ρέστη από τον ΔΟΛ, με αντάλλαγμα την αύξηση της συμμετοχής του.
Όμιλος ΔΟΛ
– Τηλεόραση: Mega (22,11%).
– Εφημερίδες: «Νέα», «Νέα Σαββατοκύριακο», «Βήμα» και «Βήμα της Κυριακής», «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» (33%), «Εξέδρα».
– Περιοδικά: «Ταχυδρόμος», «Γάμος», «Διακοπές», «Marie Claire», «Το παιδί μου κι εγώ», «TV Zapping» (ΔΟΛ 50% – Πήγασος 50%), «Vita» κ.ά.
– Internet: www.in.gr., www.pathfinder.gr, www.shop21.gr.
– Εταιρείες παραγωγής: Studiο ΑΤΑ (99,3%), Studio Παιανίας (ΔΟΛ 25%, Πήγασος 25%, οικογένεια Ελματζιόγλου 50%).
Διανομή Τύπου: Άργος (ΔΟΛ 38,7%), Άργος Ευρώπη ΕΠΕ (Άργος 60% – Ευρώπη 40%), Άργος ΝΕΤ.
– Βιβλίο: Ελληνικά Γράμματα (100%), Παπασωτηρίου (30%), καταστήματα Τύπου στο αεροδρόμιο.
– Εκτυπώσεις: Ίρις Εκτυπώσεις (ΔΟΛ 50% – Πήγασος 50%), Multimedia (100%).
Β. Ρέστης
Συμμετοχή σε ομίλους: ΔΟΛ (17,573%).
– Τηλεόραση: Mega (5,03%), MTV TV (90% Ρέστης – 10% Newsphone), Local TV, Bαλκάνια TV (MTV Θεσ/νίκης).
– Ραδιόφωνο: Arrena, City (η δημοσιογραφική τους διαχείριση γίνεται από τον ΔΟΛ).


Σχολιάστε εδώ