Ζητούμενο ο συντονισμός
Η κυβέρνηση Παπανδρέου συγκροτείται στην πλειοψηφία της από νέα πρόσωπα, χωρίς προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία: Αυτό είναι τόσο καλό όσο και κακό, καθότι η εμπειρία απειρίας κρατεί. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση διαθέτει έναν πανίσχυρο πρωθυπουργό, πρόσφατα εκλεγμένο, ο οποίος έχει επιβάλει την παντοκρατορία του, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα – αλλά πρωτίστως έχει επιβάλει την παντοκρατορία του στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να δώσει έναν αγώνα για την αναβάθμιση της εικόνας και του ρόλου της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι, ανέλαβε και το πόστο του υπουργού Εξωτερικών, με αποτέλεσμα σε τακτά διαστήματα να βρίσκεται στο εξωτερικό.
•Κι ακριβώς το μείγμα άπειροι υπουργοί, παντοδύναμος πρωθυπουργός, που έχει αποκλειστικά το προνόμιο διαμόρφωσης της κυβερνητικής πολιτικής και συχνές απουσίες στο εξωτερικό, δημιουργεί πολλάκις έλλειμμα συντονισμού στην κυβέρνηση και σύγχυση στη χάραξη της πολιτικής. Υπό κανονικές συνθήκες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος θα μπορούσε να καλύψει το κενό, καθότι και κύρος και εμπειρία και πολιτικό εκτόπισμα διαθέτει, ωστόσο έχει δίπλα του και έτερο συντονιστή, τον Χάρη Παμπούκη οπότε στην πράξη αμφισβητείται ποιος συντονίζει, πόσω μάλλον που ο κ. Παμπούκης ανήκει στον στενό κύκλο του κ. Παπανδρέου.
•Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο πρωθυπουργός θα πρέπει είτε να εγκαταλείψει το πόστο του υπουργού Εξωτερικών και να αφιερωθεί συστηματικά στο στρώσιμο της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησής του είτε να «λύσει τα λουριά» του Θ. Πάγκαλου, ώστε κατά την απουσία του να λειτουργεί ως αντ’ αυτού. Με δεδομένα τα δύσκολα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, το ζητούμενο του άριστου συντονισμού της κυβέρνησης πρέπει να υλοποιηθεί αμέσως.