επί του πιεστηρίου

Σʼ αυτήν την κρίση που περνάει η χώρα και χρειάζεται συνεννόηση και συναίνεση, οι Εξεταστικές Επιτροπές που θα γίνουν μόνο ζημιά αυτήν τη στιγμή θα κάνουν. Και αν φθάσουν στο τέλος και αποδειχθεί ποιοι τα πήραν από τη Ζήμενς, από τα δομημένα ομόλογα, από την αγορά του «Γερμανού» και από τις φούσκες του χρηματιστηρίου, θα έχει ο κόσμος τις αποδείξεις να λέει ότι οι πολιτικοί τα κουκούλωσαν αφού οι ένοχοι δεν θα δικαστούν γιατί παραγράφηκαν τα αδικήματα. Ακόμη κι αν το σκεπτικό είναι ο αποπροσανατολισμός, το τσουνάμι και οι επιπτώσεις στην αγορά δεν κρύβονται.

Περίεργες συμπτώσεις. Σχεδόν ταυτόχρονα σκάνε στον αέρα το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τάσου Κανελλόπουλου κατά του ανακριτή του σκανδάλου της Ζήμενς κ. Ζαγοριανού και το πόρισμα του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου κ. Παπανικολάου πάλι για τον Ζαγοριανό. Και την άλλη μέρα ανακοινώνεται η κατάθεση στη Βουλή πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Ζήμενς. Τυχαία είναι αυτή η σύμπτωση ή προϊόν μεθόδευσης; Και ποιος είναι αυτός που κινεί τα νήματα; Και με ποια στοιχεία;

Κάποιοι πάντως που ξέρουν να… αποκρυπτογραφούν, μιλούν για εμπόλεμη κατάσταση στη Δικαιοσύνη και ότι υπάρχουν δύο μέτωπα στον Άρειο Πάγο. Χωρίς να είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολιτικές άκρες. Περισσότερο υποκινούνται από προσωπικές διαφορές. Πάντως εκείνον που έχουν στόχο δεν είναι καθόλου εύκολο καρύδι. Σε κατʼ ιδίαν συνομιλίες ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνει. «Θα περάσουν πάνω από το πτώμα μου. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που τρώγονται εύκολα». Αυτά προς το παρόν…

Ψάχνοντας για λεφτά η κυβέρνηση, που τελικά χώνεψε ότι δεν υπάρχουν, πετσοκόβει τα κονδύλια για τους εξοπλισμούς. Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της άμυνάς μας, όταν ο γείτονάς μας όχι μόνο δεν κάνει χιλιοστό πίσω αλλά ανοίγει νέα μέτωπα και αυξάνει τις πιέσεις. Αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων θα προκύψει από τη μείωση των τιμών, με διαπραγματεύσεις απευθείας με τα κράτη από τα οποία αγοράζουμε όπλα και όχι από τους μεσάζοντες – εμπόρους όπλων. Απαιτώντας η κυβέρνηση τις ίδιες τιμές που απολαμβάνουν άλλες χώρες για τα ίδια είδη.

Αν πάντως στις περικοπές περιλαμβάνονται και εξοπλισμοί που είχαν αποφασιστεί, τότε το σκεπτικό θα είναι ότι δεν μας χρειάζονται; Οπότε μπαίνει θέμα ευθυνών για εκείνους που έκαναν τον προγραμματισμό και για το ΚΥΣΕΑ που συναίνεσε. Και εδώ θα πρέπει να υπάρξουν ξεκάθαρες διευκρινήσεις.

Τώρα, ως προς εκείνους που πιπιλάνε την καραμέλα ότι οι εξοπλισμοί είναι σπατάλη, προφανώς ζουν σʼ άλλο κόσμο και νομίζουν ότι η Τουρκία πλάκα κάνει με το casus belli και τις διεκδικήσεις της, θα μπορούσαν να μας πουν γιατί η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, αγοράζουν όπλα; Κινδυνεύουν από κανέναν; Η απάντηση είναι αυτό που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου: Ισχυρή άμυνα εξασφαλίζει την ειρήνη.

Αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, που υποτίθεται έχει κορώνα στο κεφάλι της τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών θεσμών και την ελευθερία πολιτικής δράσης, κλείνει τα μάτια στις παραβιάσεις τους από την Τουρκία, όπως τελευταία με την απαγόρευση της λειτουργίας του κουρδικού κόμματος!

Τι άλλο πρέπει να γίνει για να παγώσει αμέσως η ΕΕ την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μέχρι να λειτουργήσει σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Αλλά και τα κράτη μέλη της ΕΕ γιατί σιωπούν;

Δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται όλοι συνένοχοι; Εκτός κι αν το πρώτιστο είναι τα συμφέροντά τους…

Και οι μπίζνες…

Υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από δημοσκοπήσεις, που οι… προοδευτικοί και κουλτουριάρηδες τα θάβουν γιατί δεν εξυπηρετούν τα σχέδιά τους να μας… εκσυγχρονίσουν. Πρόσφατα γκάλοπ της Public κατέγραψε ότι το 52% εξακολουθεί να είναι κατά της κατάργησης της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, το 68% κατά της κατάργησης της υποχρεωτικής διδασκαλίας των θρησκευτικών και το 66% κατά της κατάργησης της υποχρεωτικής θητείας. Ευτυχώς που υπάρχει και ο λαός που αντιστέκεται στους περίεργους και ύποπτους νεωτερισμούς που στόχο έχουν να ξεθεμελιώσουν τα πάντα, για να ʼμαστε ευάλωτοι, όπως προφητικά έχει πει εκείνος ο… φιλέλληνας, ο Χένρι Κίσινγκερ.

Καρμπόν και φέτος η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ίδια, όπως κάθε χρόνο. Ένας κουραστικός μονόλογος. Οι βουλευτές και οι υπουργοί διάβασαν (λίγοι το είπαν απʼ έξω ή όποια κομμάτια είχαν αποστηθίσει) το ποίημα τους. Με την πάγια συνήθεια, τη… λεκτική αντιπαράθεση, το χωρίς… αίματα κονταροχτύπημα των δύο πρωταγωνιστών, πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την τελευταία βραδιά της συζήτησης, που κάπως ανάβουν τα αίματα για να μείνει και κάτι… Αφού και η ψηφοφορία δεν έχει ενδιαφέρον, δεδομένου ότι είναι φανερή και το αποτέλεσμα εκ των προτέρων γνωστό!

Η πρόσθεση των βουλευτών κάθε κόμματος!

Άραγε τα Γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό έφταιγαν που έχει πέσει ο τουρισμός μας και γιʼ αυτό τα κλείνουν, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός; Ο ξένος που θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, ο Ρώσος, ο Ινδός, ο Κινέζος, ο Νοτιοαμερικανός πού θα απευθύνεται για πληροφορίες, Άντζελα;

Την επανάληψη της «Δίκης των έξι» αποφάσισε ο Άρειος Πάγος, μετά την αίτηση αναψηλάφισης συγγενούς ενός από τους εκτελεσθέντες. Δικαστικά μπορεί να είναι σωστή η απόφαση. Εθνικά όχι. Γιατί γυρίζει πίσω σε εποχές διχασμού και ρίχνει λάδι σε αντιπαραθέσεις σε μια στιγμή που ο τόπος έχει ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας. Τους μόνους που εξυπηρετεί, κύριοι Αρεοπαγίτες, η απόφασή σας είναι εκείνους που τελευταία με άρθρα τους και αναλύσεις προσπαθούν να γκρεμίσουν εκείνον που έκανε την Ελλάδα χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ρουτίνα και ο ιός της γρίπης. Λέξη στα κανάλια. Ούτε στα ψιλά των εφημερίδων δεν υπάρχει αναφορά για κρούσματα, για θανάτους, για κλειστά σχολεία. Όλος εκείνος ο πανικός εξαφανίστηκε. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Δικαιώνονται εκείνοι που από την πρώτη στιγμή είπαν ότι είναι στημένη ιστορία για να τα κονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και να πεταχτούν εκατομμύρια σε υποδομές;

Γεια σας

***

Θα προβλεφθεί ιθαγένεια για
τους μετανάστες
Δεν (θα) είμαστε
έθνος… ανάδελφον!

***


Σχολιάστε εδώ