Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Ο ένας μετά τον άλλον οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των οικονομιών υποβαθμίζουν την ελληνική οικονομία συνεχώς και έτσι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των ελληνικών τραπεζών, χάνουν την αξία τους στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά. Η Ελλάδα σήμερα έχει τον χαμηλότερο βαθμό απ’ όλα τα κράτη της Ευρωζώνης. Ακόμη χαμηλότερο και από τον βαθμό της Ιρλανδίας. Το χειρότερο είναι ότι έχουμε χαμηλότερο βαθμό και από κράτη που είναι εκτός Ευρωζώνης και εκτός ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Τουρκία. Έτσι, η γειτονική μας χώρα θεωρείται από τις αγορές ασφαλέστερη της Ελλάδος και πλέον αξιόπιστη στην εξόφληση των δανειακών της υποχρεώσεων! Η ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας μας, στην οποία ανήγγειλε το πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, δεν έπεισε τις αγορές. Βέβαια, είναι υποτιμητικό να προσπαθούμε να πείσουμε τις κερδοσκοπικές αγορές, αλλά ο δημοσιονομικός εκτραχηλισμός μάς έφερε σε κατάσταση άμυνας. Και οι δηλώσεις των κοινοτικών αξιωματούχων δεν είχαν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ήσαν απλώς αόριστα αναστηλωτικά έργα. Την ίδια βαθμολογία φαίνεται ότι έδωσαν οι αγορές και στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου. Και τούτο γιατί δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Όταν η ΕΕ πιέζει για ακόμη σκληρότερα μέτρα, επόμενο είναι οι αδηφάγες κερδοσκοπικές αγορές να θέλουν εξοντωτικά μέτρα.
2 Από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2008, ανήσυχη από τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ιταλία, στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα, είχε ζητήσει εμπιστευτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να γνωμοδοτήσει για το τι διευκόλυνση μπορούν να λάβουν κράτη μέλη της ΟΝΕ που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες δανεισμού. Η απάντηση της ΕΚΤ ήταν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διευκόλυνση σε κράτος μέλος της ΟΝΕ και γι’ αυτό τα κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό πρόβλημα πρέπει να αποταθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν υπάρχουν μηχανισμοί δανειοδότησης κρατών που είναι μέλη της ΟΝΕ, καθώς τα κράτη αυτά έχουν το τεκμήριο ότι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν προβλέπει μηχανισμούς διάσωσης για τα κράτη της Ευρωζώνης. Οι ηγέτες που υπέγραψαν τη συνθήκη αυτή τότε και τα εθνικά Κοινοβούλια που την επικύρωσαν δεν πρόσεξαν αυτές τις λεπτομέρειες και τώρα όποιο κράτος μέλος αντιμετωπίζει προβλήματα δανεισμού πέφτει στις δαγκάνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι ηγέτες μας θα είναι τώρα υποχρεωμένοι, σε περίπτωση που η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μειωθεί περισσότερο, να καταφύγουν στο ΔΝΤ. Και ο ελληνικός λαός να πληρώσει τον σκληρό λογαριασμό που θα μας χρεώσει αυτό το «ευαγές ίδρυμα».
3 Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Τουρκία πέτυχε τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τη συγκατάθεση και της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό θεωρήθηκε από τους πολιτικούς αναλυτές της Ευρώπης μήνυμα εμπιστοσύνης της Δύσης στις δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας και στην πορεία του τάχα εκδημοκρατισμού της χώρας αυτής. Ο τούρκος πρωθυπουργός πράγματι πέτυχε μεγάλη νίκη στις Βρυξέλλες, καθώς όλοι οι ηγέτες αδιαφόρησαν για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση αρνείται πεισμόνως να εκτελέσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας. Όμως αυτή η απόφαση της Συνόδου Κορυφής γελοιοποίησε τις ευρωπαϊκές ιδέες και το κοινοτικό κεκτημένο. Οι μόνοι που βγήκαν κερδισμένοι είναι οι τούρκοι επιχειρηματίες (και γενικά η οικονομική ελίτ της χώρας αυτής), που δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Για την Ελλάδα και την Κύπρο η απόφαση της συνέχισης των διαπραγματεύσεων αποτελεί διπλωματικό και πολιτικό Βατερλώ. Η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν τη δυνατότητα να πετύχουν πολλές υποχωρήσεις από την Τουρκία βάζοντας βέτο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Όμως δεν το θέλησαν και απέδειξαν ότι δεν διαθέτουμε διπλωματία, αλλά ούτε και πολιτική όσφρηση. Από το 1830 αυτή η «άψογη στάση» στις διεθνείς μας σχέσεις ήταν που οδήγησε στην κατρακύλα των εθνικών μας θεμάτων όσες φορές εφαρμόστηκε από τους φοβισμένους μύωπες ή
υποταγμένους πολιτικούς μας.


Σχολιάστε εδώ