Από το Περιστύλιο…

Έλειψαν το πάθος και τα φλογερά επιχειρήματα από τους ομιλητές, αλλά και η ενιαία γραμμή, σε μια περίοδο δύσκολη τόσο για τα οικονομικά της χώρας όσο και για τα εσωτερικά των δύο μεγάλων κομμάτων.
νΟι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν το βλέμμα στραμμένο στις εξεταστικές επιτροπές, πέντε στον αριθμό (κι αυτό ρεκόρ), που θα στηθούν σύντομα και θα δουλεύουν στην καλύτερη περίπτωση ανά δύο. Πολλή δουλειά για τους βουλευτές και εύλογες οι απορίες γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν φέρνει προς διερεύνηση και την υπόθεση των υποκλοπών, τώρα που στη βράση κολλάει το σίδερο.
νΓια το τι σκοπεύει να κάνει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την υπόθεση αυτή ρωτήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. «Δεν έχω υπόψη μου», είπε, ενώ υπουργός σε συζήτηση με δημοσιογράφους έλεγε ότι δεν το βλέπει πιθανό. Κρίμα, γιατί οι βουλευτές θα μπορούσαν να έχουν άμεση πρόσβαση, μια και ο τότε αρχηγός της ΕΥΠ, ο κ. Κοραντής, που θα έχει και άποψη, βρίσκεται στη Βουλή, εκλεγμένος με τον ΛΑΟΣ μέσα στα πόδια τους.
νΚόντρα σημειώθηκε μεταξύ τoν υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και του γενικού εισηγητή της ΝΔ στον προϋπολογισμό Μανώλη Κεφαλογιάννη. Ο υφυπουργός κατηγόρησε τον βουλευτή της ΝΔ ότι επιχειρεί τυμβωρυχία και τον επέκρινε ότι το κόμμα του στερείται επιχειρηματολογίας, με αποτέλεσμα να επιστρέφει σ’ αυτά τα οποία έλεγε από το 1993 έως το 2004, για «προϋπολογισμό-τραβεστί»:
«Όποτε ζορίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όποτε ζορίζονται τα στελέχη του, εκστομίζουν ύβρεις! Τα στοιχεία που επικαλέστηκα αποδεικνύουν τις μέρες και τα έργα του ΠΑΣΟΚ. Αυτά είναι η κρυφή ατζέντα! Αυτά είναι τα διπλά βιβλία και τα διπλά ταμεία που διαχρονικά δημιουργείτε για δημόσιο χρέος!», αντέδρασε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Και ο αρμόδιος υφυπουργός: «Σας επιστρέφουμε πίσω τον πίνακα, ο δε κύριος Κεφαλογιάννης που τον κατέθεσε ελέγχθηκε και βρέθηκε μετεξεταστέος. Να περάσει στην επόμενη εξεταστική περίοδο, για να περάσει το μάθημά του!».
νΔεν ήταν μόνο η Βάσω Παπανδρέου που απέδωσε ατολμία και αναποφασιστικότητα στην κυβέρνηση, και μάλιστα το είπε και ευθέως. Άλλοι ζήτησαν εντατικοποίηση των μέτρων με έμμεσο τρόπο, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που φρόντισε όμως να υπογραμμίσει ότι η υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι η καλύτερη απάντηση στους κακόπιστους σορτάκηδες που θέλουν να κερδοσκοπήσουν…
νΟ Ευάγγελος Αντώναρος ήταν από τους λίγους βουλευτές της ΝΔ που υπερασπίστηκαν το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή. Ασκησε μάλιστα κριτική στο ΠΑΣΟΚ ότι εδώ και δυόμισι μήνες αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να πάρει μέτρα και αρκείται σε ανακοινώσεις προθέσεων. Παράλληλα στη γραμμή του γενικού εισηγητή Μανώλη Κεφαλογιάννη, επέμενε ότι το ΠΑΣΟΚ φουσκώνει τα σημερινά ελλείμματα.
Η απάντηση ήρθε διά στόματος του νέου γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη: «Με προβλημάτισε πολύ η τοποθέτηση του κ. Αντώναρου από το βήμα της Βουλής. Με προβλημάτισε διότι αντελήφθην ότι δεν τον ξύπνησε ούτε το 10% διαφορά που έδωσε ο ελληνικός λαός στο ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Διότι εξακολουθεί να ζει τον όμορφο πλασματικό κόσμο του κυβερνητικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας»!
νΓια τις επιθέσεις που δέχτηκε ο ΛΑΟΣ από το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού διαμαρτυρήθηκε ο Αστέριος Ροντούλης σε δραματικούς ομολογουμένως τόνους: «Δεν θα απαντήσω, διότι το να ασχολείται κάποιος με μαυσωλείο είναι ιεροσυλία. Άρα, θα το αποφύγω, λέγοντας μόνο τούτο: Την εποχή της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετίας δεν υπήρχε καμία απεργία στους δρόμους, προφανώς γιατί οι εργαζόμενοι ήταν απολύτως ικανοποιημένοι. Εδώ κυβερνά το ΠΑΣΟΚ. Και πριν η Νέα Δημοκρατία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ασχολείστε με μας».
νΕπίθεση στο ΚΚΕ και από τον νεοεισερχόμενο βουλευτή του
ΠΑΣΟΚ, ηθοποιό Γιάννη Βούρο. «Ειλικρινά απορώ πώς η νοοτροπία αυτής της μικρογραφειοκρατικής αντίληψης, αυτής της θεολογικής προσκόλλησης, εξακολουθεί και διακατέχει αυτό το ιστορικό Κόμμα», είπε. «Ο τρόπος αυτός δεν οδηγεί πουθενά. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε σαν αντιπολίτευση θα οδηγήσει αυτό το ιστορικό κόμμα να γίνει ένα απόκομμα της πολιτικής ιστορίας του τόπου. Το κόκκινο χρώμα που αφορά το σύμβολό σας, το κόκκινο χρώμα στο αστέρι του Τσε Γκεβάρα, το κόκκινο χρώμα του Γοργοπόταμου, της Αλαμάνας, θα έπρεπε να βάφει και τα μάγουλά σας στο χρώμα της ντροπής, για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε».
Όπως ήταν αναμενόμενο ο παραβρισκόμενος βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης εξεμάνη: «Θα πρέπει να ντρέπονται εκείνοι που είναι υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών. Δεν δέχομαι να μου λέει ότι πρέπει να κοκκινίζουν τα μάγουλά μας από ντροπή!».
νΤην εικόνα στη Βουλή κατά την περυσινή συζήτηση του προϋπολογισμού περιέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης: Είπε λοιπόν ότι, πέρυσι τέτοια εποχή, πανίσχυρος τσάρος της οικονομίας ήταν ο κ. Γεώργιος Αλογοσκούφης (ενώ αν έβαζε φέτος υποψηφιότητα για διαχειριστής στην πολυκατοικία του, θα έχανε). Όταν λοιπόν είχε μιλήσει τότε ο κ. Αλογοσκούφης επί τους προϋπολογισμού του, όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν σηκωθεί όρθιοι και τον χειροκροτούσαν μανιωδώς. Ήθελαν να δείξουν την υποστήριξή τους σ’ έναν προϋπολογισμό για τον οποίο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε πει επί λέξει ότι αν τυχόν και τηρηθεί, θα έπαιρνε μία αρκούδα από την Καστοριά μέχρι την Αθήνα στην πλάτη του. Δεν χρειάστηκε όμως να ανησυχήσει πολύ ο Γιώργος Καρατζαφέρης μην τυχόν και πρέπει να κουβαλήσει καμιά αρκούδα, διότι μόλις δέκα μέρες μετά, στις 7 Ιανουαρίου, ο κύριος Αλογοσκούφης εξεδιώχθη από τον τότε πρωθυπουργό κύριο Καραμανλή από το υπουργείο του και έπαψε να είναι «τσάρος», με κατάληξη τελικώς να μην κατέλθει καν υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών, φοβούμενος ότι θα υποστεί συντριβή.
Τόσο απλά.
νΟ Νίκος Καντερές στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι δεν θα αναφερθεί σε επιμέρους κονδύλια και αριθμούς του προϋπολογισμού και ότι αυτά τα αφήνει στους συναδέλφους του οικονομολόγους, που είναι η επιστήμη τους. «Έκαστος στο είδος του», είπε ο γνωστός μετεωρολόγος βουλευτής της ΝΔ. «Εγώ μένω πιστός στη δική μου επιστήμη. Θα πω ότι φέρνετε καταιγίδα, φοροκαταιγίδα, για να ακριβολογήσω, κεραυνοβολείτε αλύπητα τα μεσαία και κατώτερα εισοδήματα».
«Βαρομετρικά χαμηλά έρχονται, κύριε Καντερέ!», τον σιγοντάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης.
«Όπως και η πρόγνωση του καιρού που έκανε πάντα ήταν με ακρίβεια, έτσι και ο χρόνος του ήταν ακριβής!», σχολίασε ο προεδρεύων Βαγγέλης Αργύρης.
νΟ Φίλιππος Σαχινίδης σε παρέμβασή του σχολίασε την τοποθέτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή περί οργίων σπατάλης και λαμογιών: «Μιλάτε προφανώς για τα πεπραγμένα των συγκατοίκων σας. Μην ελέγχετε εμάς για σπατάλες, γιατί δεν ξέρω αν είναι πρακτική στην πολυκατοικία, άλλος να γλεντάει και άλλος να πληρώνει».
νΟ υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ένα ωραίο αφήγημα αλλά δεν έχει προτάσεις.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις, τις έχει καταθέσει, τις έχει πει επανειλημμένα και μπορούμε να του τις στείλουμε», απάντησε ο νεοεισερχόμενος βουλευτής Βασίλης Μουλόπουλος. «Αφήγημα για το Ασφαλιστικό, όμως, έχει πει η κυβέρνηση, αλλά είναι αφήγημα τρόμου για τους εργαζόμενους. Και ο τίτλος του αφηγήματος που συγγράφει από κοινού με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ έχει τίτλο “Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν” και αυτό το αφήγημα ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να το συνυπογράψει»…
νΣτο προσκήνιο βρέθηκε για πρώτη φορά ο πιστός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χάρης Παμπούκης, που ως υπουργός Επικρατείας έκανε την παρθενική του ομιλία στη Βουλή, θέτοντας το δίλημμα του μεγάλου «ναι» που απαιτείται για να πάει η χώρα μπροστά ή του μεγάλου «όχι», που θα σημάνει οπισθοδρόμηση.
«Είναι η παρθενική σας ομιλία, αλλά δεν της φάνηκε καθόλου», τον καλόπιασε ο πρόεδρος της Βουλής, τόσο για το γεγονός ότι μίλησε για πρώτη φορά από το βήμα της Βουλής όσο και για το ότι δεν εξάντλησε τον χρόνο του..


Σχολιάστε εδώ