Άρση της θεώρησης εισόδου ζητάει και η Τουρκία

Επικριτική υπήρξε η στάση της τουρκικής ηγεσίας μετά την ανακοίνωση της άρσης της θεώρησης εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔτΜ που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες της ΕΕ (Ζώνη Σένγκεν). Ο αποκλεισμός των τούρκων πολιτών από το προνομιακό αυτό καθεστώς εισόδου εγείρει μια σειρά τεχνικών, πολιτικών και οικονομικών ζητημάτων που αναμένουν την
επίλυσή τους.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, φάνηκε να στηρίζει την απόφαση των Βρυξελλών για άρση της θεώρησης εισόδου για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι η άρση της θεώρησης θα πρέπει να επεκταθεί με τρόπο ώστε να καλύψει και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, συγκεκριμένα τη Βοσνία και την Αλβανία. Δεν έκρυψε τη δυσανασχέτηση του, όμως, για την απόφαση των Ευρωπαίων να μη συμπεριλάβουν στις χώρες που θα επωφεληθούν από την άρση της θεώρησης εισόδου και την Τουρκία. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, λοιπόν, ότι θα επιδιώξουν να φέρουν σε πέρας το συντομότερο δυνατόν όλες τις τεχνικές και γραφειοκρατικές υποχρεώσεις τους για να μπορέσουν να επωφεληθούν από το ίδιο προνομιακό καθεστώς εισόδου στη Ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, ο Νταβούτογλου συμπλήρωσε λέγοντας ότι «σε περίπτωση που δεν αρθεί η θεώρηση εισόδου μετά την εκπλήρωση των τεχνικών προϋποθέσεων, τότε αυτό θα το θεωρήσουμε ως διάκριση εις βάρος της χώρας μας».
Η δυσαρέσκεια της Άγκυρας φαίνεται να προκύπτει από το γεγονός ότι για ορισμένες από τις χώρες που απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση της θεώρησης εισόδου δεν έχει καν αναγνωριστεί το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Αντιθέτως, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι όχι μόνο η ίδια είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα εδώ και μία δεκαετία, αλλά βρίσκεται μάλιστα στη φάση των «διαπραγματεύσεων». Πιστεύει, δηλαδή, ότι «αδικείται κατάφωρα». Εντούτοις, η γείτων χώρα παραβλέπει το γεγονός ότι οφείλει να εκπληρώσει μια σειρά από προϋποθέσεις για να χαίρουν οι πολίτες της το καθεστώς ελεύθερης εισόδου στην ΕΕ. Κατʼ αρχάς, θα πρέπει να υιοθετήσει τη χρήση των νέων βιομετρικών διαβατηρίων, που δεν έχει κάνει ακόμα. Κατά δεύτερον λόγο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η διαφύλαξη των συνόρων της χώρας σε ικανοποιητικό βαθμό. Κατά τρίτον λόγο, η Άγκυρα οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολεμήσει του οργανωμένου εγκλήματος. Και το σημαντικότερο να υπογράψει επιτέλους τη συμφωνία για τη διαδικασία επαναπροώθησης των μη νόμιμα εισελθόντων ατόμων στην ΕΕ, η διαπραγμάτευση της οποίας είχε διακοπεί το 2006.
Βάσει της συμφωνίας αυτής η Άγκυρα θα αναγκαστεί να δεχθεί τους λαθρομετανάστες που εισήλθαν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της Τουρκίας. Συνεπώς, η Άγκυρα θα αναγκαστεί να επωμισθεί ένα τεράστιο οικονομικό κόστος στην περίπτωση που συνάψει τη συμφωνία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών που εισήλθαν στις ευρωπαϊκές χώρες μέσω αυτής. Ζητάει, λοιπόν, στις Βρυξέλλες να μοιραστούν το οικονομικό βάρος!
Σύμφωνα με στοιχεία της FRONTEX, πάνω από 43.000 άτομα εισήλθαν παράνομα στην ΕΕ –συγκεκριμένα μέσω της χώρα μας– διά ξηράς και θαλάσσης, μέσω της Τουρκίας το 2008. Το θέμα μάς αφορά, δηλαδή, άμεσα. Η απροθυμία της Άγκυρας να αναλάβει τις υποχρεώσεις της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι δεδομένη και έχει ξεκινήσει ήδη να ψάχνει αφορμές για να διαφύγει. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχε αρθεί και η άδεια θεώρησης! Για να μη θίξουμε και το έντονο «δημογραφικό» πρόβλημα που θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Ας ευχηθούμε μόνο ότι κατά τη δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα, η ηγεσία μας δεν θα λησμονήσει να κάνει τουλάχιστον τους απαραίτητους χειρισμούς για να μην υποστούμε τις πολύπλευρες συνέπειες που μπορεί να έχει η αρνητική στάση της γείτονος χώρας στο να επωμισθεί τις ηθικές, πολιτικές και οικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ και τους μετανάστες, οι οποίοι εξακολουθούν να διασχίζουν ανύποπτοι τα εδάφη της.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος


Σχολιάστε εδώ