XΡΗΜΑτιστήριο

> Ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ! H αναποτελεσματικότητα του μέτρου της φορολόγησης στα μπόνους των golden boys φαίνεται από το γεγονός ότι δεν «πιάνει» τις εναλλακτικές μορφές παροχής τους, όπως τη διάθεση μετοχών σε προνομιακές τιμές, τις πιστωτικές κάρτες χωρίς όριο, την εγγραφή πλασματικών υπερωριών, την καταβολή χρημάτων ως έξοδα παραστάσεων κ.λπ.

> Ανοδικά κινήθηκε η Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς τα μεικτά πρόσημα των δεικτών στην αμερικανική αγορά, μετά την απρόσμενη άνοδο των λιανικών πωλήσεων και την πτώση του τεχνολογικού κλάδου, η ενίσχυση των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Moodyʼs ότι δεν θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας και η θετική προεξόφληση των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.216,94 μονάδες με άνοδο 2,6%. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, κέρδη 7,11% για την Κύπρου, 4,11% για την ΕΤΕ, 4,04% για την Alpha, 4,02% για την Eurobank, 4% για την Marfin Popular και 3,16% για την Πειραιώς. Την επομένη η άνοδος των δεικτών στην αμερικάνικη αγορά για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, ελέω της συμφωνίας εξαγοράς της XTO Energy από τη Exxon Mobil, οι μεικτές τάσεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών, με φόντο τη βοήθεια ύψους 10 δισ. δολαρίων που προσέφερε το Αμπού Ντάμπι στην Dubai World και ο αρνητικός αντίκτυπος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού αναφορικά με το σχέδιο εξόδου της χώρας από το δημοσιονομικό αδιέξοδο, οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών μετοχών και εκτίναξη του spread στα ομόλογα, κατακρημνίζοντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.169,98 μονάδες, με απώλειες 2,12% και τζίρο στα 238,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 70,1 αφορούσαν πακέτα.
Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν αυτοί των Ασφαλειών και Τραπεζών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Χημικών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η ανακοίνωση της Citigroup ότι θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών για την αποπληρωμή της βοήθειας του TARP, η αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμών των πιστωτικών καρτών από την JPMorgan, η υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, ο διχασμός για την πορεία της εγχώριας οικονομίας και το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μισή ώρα πριν από το κλείσιμο σε Εθνική, Αlpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.222,14 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 2,40%.Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε ενισχυμένος 3,19%, της μεσαίας παρουσίασε άνοδο 1,10% και της μικρής πρασίνισε κατά 0,63%. Την επομένη κυριάρχησε η νευρικότητα στην αμερικανική αγορά, μετά την ανακοίνωση της Fed ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα, καθώς δεν έχει αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τους στόχους, σε συνδυασμό με τα κέρδη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δεικτών, ύστερα από την περίοδο χάριτος που έδωσαν οι ρυθμιστικές αρχές στις τράπεζες, προτού τις υποχρεώσουν να εφαρμόσουν αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και την αιφνίδια υποβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s, καθρεφτίζοντας την άποψη ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, αυξάνοντας το volatility σε ομόλογα και μετοχές και επιτείνοντας το επενδυτικό κλίμα ανησυχίας, επιφυλακτικότητας και καχυποψίας.
> Όταν οι «αόριστες ιδέες» των σοσιαλιστών συμπίπτουν με τις «ασαφείς σκέψεις» των καπιταλιστών! Από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός επισημαίνουμε 1) την εφαρμογή φόρου υπεραξίας στις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών από πωλήσεις μετοχών, 2) την τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων που θα εισπραχθούν από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, 3) τον νέο κύκλο αποκρατικοποιήσεων (ΕΥΔΑΠ, ΑΤΕBank, ΔΕΠΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ κ.λπ.) 4) την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με τη δημιουργία εταιρείας επενδύσεων και 5) τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την αφαίρεση του φόρου που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του και του ποσού που έχει αποδοθεί από την εταιρεία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
> Με αφορμή τις συνεχιζόμενες κλοπές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών των τραπεζών, που είναι τοποθετημένα σε σούπερ μάρκετ, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα κ.λπ., ρωτάμε κάποιους από τους «εναπομείναντες κλειδοκράτορες» της ΑΤΕbank αλλά και των άλλων τραπεζών 1) με ποιους όρους διεξάγονταν οι διαγωνισμοί προμήθειας των ΑΤΜ, 2) ποιες είναι οι ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, 3) υπό ποιες διαδικασίες επιλέγονται οι χώροι τοποθέτησης και 4) υπάρχει πάγια τιμολογιακή πολιτική;
> Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι! Στην 51η ανάμεσα στους 57 μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, που είναι υπεύθυνοι για το 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατατάσσεται η χώρα μας, γεγονός που δεν συνάδει προς τις «πράσινες» αντιλήψεις κάποιων «γιαλαντζί» κυβερνητικών.
> Μʼ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια! Εν όψει Solvency ΙΙ, αφενός η ενδεχόμενη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην αντιμετώπιση των υψηλών ελλειμμάτων της Ασπίς Πρόνοια θα πλήξει σημαντικά τα καθαρά τους αποτελέσματα και αφετέρου τα μεν ομόλογα θα αποτιμώνται στο κόστος κτήσεως, χωρίς να επηρεάζονται από τη μεταβλητότητα της τιμής τους, οι δε μετοχές θα αποτυπώνονται καθημερινά, επηρεάζοντας διαρκώς την πορεία του χαρτοφυλακίου τους.
> Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σύγκρουση δεν είναι «στημένη»! Από τους «ανοιχτούς» φακέλους που έχει στα χέρια της η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτός με τις υποθέσεις υπερτιμολόγησης προϊόντων θυγατρικών πολυεθνικών ομίλων σε ευαίσθητους καταναλωτικούς τομείς, που άπτονται καθημερινών συμφερόντων του πολίτη.
> «Yπό τη σκιά» της οικονομικής κρίσης άνοιξε και επίσημα η χριστουγεννιάτικη περίοδος, με τους εμπόρους να εκτιμούν πτώση του τζίρου, τους καταναλωτές να προϋπολογίζουν τον 13ο μισθό τους για την εξόφληση χρεών στις τράπεζες και την αγοραστική ζήτηση να συρρικνώνεται δραματικά.
> Έγκλημα χωρίς τιμωρία! Ούτε 50, ούτε 100, ούτε 200, αλλά περίπου 250 εκατ. ευρώ φαίνεται να είναι οι λογιστικές απώλειες στα αποθεµατικά των ασφαλιστικών ταμείων, από το κολοσσιαίο μεταπολιτευτικό «γαλάζιο» σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, πολύ μεγαλύτερες ακόμα και από αυτές του «πράσινου» χρηματιστηρίου.
> Ουδέν καλόν αμιγές κακού! Θετικό ή αρνητικό είναι τελικά το ισοζύγιο των αγοραπωλησιών της Τράπεζας Κύπρου σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου; Μέχρι το τρίτο τρίμηνο φέρεται να ρευστοποιούσε μαζικά, για να έρθει την προηγούμενη εβδομάδα και να
επανατοποθετηθεί.
> Νόμιμα ναι, ηθικά όχι! Πόσοι από τους insiders των εταιρειών «οχημάτων» του ΧΑ φέρονται να «ξεπλένουν τις ληστρικές» αποφάσεις που λαμβάνουν κατά των μικρομετόχων, αρχικά στα διοικητικά τους συμβούλια και στη συνέχεια στις γενικές τους συνελεύσεις;
> Οι πόρτες ανοιχτές και τα σκυλιά δεμένα! Ποια η θέση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην πώληση των 10.014.478 μετοχών της
Εμπορικής από την ΑΕΔΑΚ του
ΙΚΑ; Και αυτό γιατί μπορεί η τιμή των 5 ευρώ ανά τεμάχιο να αποτελεί τη μέγιστη των τελευταίων 30 ημερών για το τραπεζικό χαρτί, υπολείπεται όμως κατά πολύ της αντίστοιχης των 6 μηνών που ήταν 6,54, των 12 μηνών (7,91 ευρώ) και της δημόσιας προσφοράς του 2006 (25 ευρώ), άρα…
> Περισσότερη εξουσία, με λιγότερο έλεγχο; Ελπίζουμε η νέα καμπάνια του ομίλου της
Εμπορικής σε τηλεόραση, έντυπη διαφήμιση, outdoor και internet banners να μην αποτελέσει «προπέτασμα καπνού» στις προθέσεις της αλλοδαπής της διοίκησης για κλείσιμο θυγατρικών εταιρειών, πώληση κτιριακών εγκαταστάσεων και έξοδο της μετοχής από το ταμπλό. Και κάτι ακόμα, γιατί η τράπεζα 1) αιτήθηκε την απόσυρση της αξιολόγησης από την S&P και 2) δεν ξεκαθαρίζει εξ αρχής τον τρόπο χρηματοδότησης της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου;
> Ελλάς Ελλήνων… κομπιναδόρων! Για τη διάθεση των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας του έτους 2010, ως ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων, είναι το έτος πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Αν δηλαδή κάποιος φέρει ένα αμάξι από το εξωτερικό ημερομηνίας 1995 και το εκτελωνίσει μέσα στο 2009, τότε το ΙΧ θα έχει 1η άδεια το 2009 και άρα θα πληρώσει μειωμένα τέλη.
> Οι χορηγίες, ο πακτωλός των διαφημίσεων και οι λοιπές «παροχές» δεν «αφήνουν» να μείνει κανένας παραπονούμενος! Βραβεύσεις, διακρίσεις και απονομές προς επιχειρηματίες, εταιρείες και υπηρεσίες, από εφημερίδες, οικονομικά περιοδικά, ομίλους και διεθνή forum, σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία, την επενδυτική συμπεριφορά, τις καινοτόμες δράσεις, τον διεθνοποιημένο προσανατολισμό, την υιοθέτηση των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «δίνουν και παίρνουν» λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς.
> Πέφτουν οι μάσκες! Ποιος ενέκρινε την τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Κουσουλάκου στην Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών; Ως γνωστόν, το όνομα του εν λόγω κυρίου είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, καθώς ήταν ένα από τα μέλη του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών που κατηγορούνται για απιστία στην υπηρεσία και άμεση συνεργία σ’ αυτήν.
> Η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο! Ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ τα «φέσια» στην αγορά το ενδεκάμηνο, με το συνολικό ποσό των σφραγισμένων επιταγών να αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ, από 1,1 πέρυσι, και των απλήρωτων συναλλαγματικών τα 228 εκατ. ευρώ, από 157 το αντίστοιχο διάστημα του 2008.
> Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι! Ας μην θριαμβολογούν κάποιοι για το υποτιθέμενο «άνοιγμα του παιχνιδιού» στις αερομεταφορές, καθώς τα δρομολόγια προς τους προορισμούς αυτούς απαιτούν μεγάλα αεροσκάφη, περισσότερο προσωπικό και αυξημένο κόστος λειτουργίας, ενώ η IATA έχει ήδη προαναγγείλει αύξηση των προβλέψεων για τις ζημίες των μελών της το 2010.
> «Απούσες» οι τράπεζες στη στεγαστική πίστη, κατά την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης! Παρά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών σε διαμερίσματα μικρότερου εμβαδού και μικρότερης αξίας, μεγάλη ήταν η μείωση στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος.
> Δουλειές με φούντες έχουν αυτή την περίοδο οι εισπρακτικές εταιρείες! Λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή το πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα και εν όψει της καταβολής του δώρου Χριστουγέννων, οι «αρσακειάδες» των πιστωτικών μας ιδρυμάτων έχουν βάλει τα «τσιράκια» τους να τηλεφωνούν ασταμάτητα, όχι μόνο στους μη ενήμερους δανειολήπτες, αλλά και στα συγγενικά τους πρόσωπα, προκειμένου με αυτού του είδους τη «διαπόμπευση» να «εκβιάσουν» τους διακανονισμούς των χρεών τους.
> Ένα «σύστημα» μπορεί να είναι είτε πλήρες και ασυνεπές, είτε συνεπές και ελλιπές! Δεν είναι τόσο το ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης, ούτε οι αυθαίρετες μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν στις βαθμολογήσεις τους, ούτε ο ανύπαρκος έλεγχος από κάποια αρμόδια εποπτική αρχή, είναι που οι εκτιμήσεις τους πληρώνονται από τους δανειζόμενους και που η πλειοψηφία τους «ανήκει» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου να είναι «έρμαια» των διαθέσεών τους.
> Ανώνυμη ημικρατική εταιρεία, δημόσια επιχείρηση κοινής ωφελείας, εισηγμένη ιδιωτικού τομέα ή κάτι άλλο; Τι είναι επιτέλους ο ΟΠΑΠ για την «πράσινη νομενκλατούρα»; Δεν μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν, όταν δηλαδή πρόκειται για θέματα απολύσεων να ανήκει στην πρώτη κατηγορία, για μονοπωλιακών συμπεριφορών στη δεύτερη και για επενδύσεων στην τρίτη;
> «Βάφτισε το κρέας ψάρι» για να κουκουλώσει τα πράγματα! Ποιος από τους βασικούς μετόχους εισηγμένης επιχείρησης, που βρισκόταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, προχώρησε πρόσφατα σε ρευστοποίηση της συμμετοχής του, αφήνοντας εγκλωβισμένους τους μικρομετόχους του;
> Δύο μέτρα και δύο σταθμά! Με αφορμή την επιστολή ορισμένων μετόχων της Τεχνικής Ολυμπιακής προς την ΕΧΑΕ, σχετικά με την πρακτική που ακολουθεί το ΔΣ του ΧΑ και δεν απαντά στις μειοψηφίες, θα θέλαμε να ρωτήσουμε, κ. Καπράλο, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αλληλογραφία για την εταιρική διακυβέρνηση, της οποίας η αρχική προθεσμία έληγε στις 30/11;
> Πάρτι με ξένα κόλλυβα! Κάτι πρέπει να γίνει με τις άνευ αντικρίσματος εγγυήσεις που δίνουν οι «μητρικές» στις θυγατρικές τους επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κλωνατέξ, που μοίρασε λευκές επιταγές 120 εκατ. ευρώ για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και 19 υπέρ της Lannet.
> «… Έρχεστε εδώ με θράσος και μιλάτε για ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας, όταν διαφημίζετε από τις τηλεοράσεις εορτοδάνεια;». Ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτη, που ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατηγόρησε ευθέως τις τράπεζες για αισχροκέρδεια.
> Η «γαλάζια πατέντα» της υπερ-απορρόφησης άφησε στην «πράσινη καμπούρα» ημιτελή κοινοτικά έργα! Πόσα εξ αυτών που δεν εντάχθηκαν τελικά στο ΚΠΣ είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να μεταφερθούν στο ΕΣΠΑ; Σε πόσα από αυτά καθυστερούν οι εισπράξεις των επιδοτήσεων, αφήνοντας έτσι απλήρωτους τους επιχειρηματίες που έχουν υλοποιήσει σχετικές εργασίες;
> Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των μεγάλων! Η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει την ευκαιρία στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά της αιολικής ενέργειας και γενικότερα της ηλεκτροπαραγωγής.
> Ενός κακού μύρια έπονται! Το timing της νέας υποβάθμισης από την S&P ήρθε σε μια περίοδο που η πλειονότητα των διεθνών χαρτοφυλακίων θα αναγκαστεί να προβεί σε ρευστοποιήσεις ελληνικών ομολόγων, είτε λόγω των εσωτερικών τους κανονισμών, που δεν τους επιτρέπει να διατηρούν μεγάλες θέσεις σε BBB+, είτε επειδή κλείνουν τα βιβλία τους και δεν θα επανατοποθετηθούν σύντομα, είτε διότι θα χρειασθούν να βάλουν επιπλέον ενέχυρα προκειμένου να διατηρήσουν τα υφιστάμενα ratings στις εκδόσεις τους.
> Από απλήρωτους καθηγητές εκπαιδεύονται οι αυριανοί μάνατζερ! Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, «μπαλάκι» μεταξύ της αρμόδιας επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του ΤΕΙ Χαλκίδας, Σχολή Διοίκησης Οικονομίας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, φαίνεται να έχουν γίνει οι ωρομίσθιοι καθηγητές με σύμβαση ορισμένου χρόνου, καθώς δεν έχουν ακόμη πληρωθεί τα δεδουλευμένα των τελευταίων ετών. Έχουμε συνέχεια…
> Ουδέν καλόν αμιγές κακού! Γιατί η καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης από τον ΟΑΕΔ γίνεται με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, που θα πρέπει να τηρούνται αποκλειστικά και μόνο στην
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος;
> Ο μαραθώνιος επαφών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων… δεν αρκεί!
Έχουν περάσει περίπου 22 μήνες από την έναρξη της Εναλλακτικής Αγοράς και οι εισηγμένες εταιρείες της εξακολουθούν να παρουσιάζουν περιορισμένη διασπορά, ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα, ενώ κάτω από αυτές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες κάθε σκέψη μεταφοράς τους στη βασική του ΧΑ αποτελεί «παζλ για δυνατούς λύτες».
> Ελπίζουμε η τοποθέτηση του κ. Πανταλάκη στο «τιμόνι» της ΑΤΕ Ασφαλιστικής να βάλει τέλος στις πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, με την «ανακάλυψη» αναγκών παντός είδους εξοπλισμού, με τις λογιστικές «αλχημείες ωραιοποίησης» των οικονομικών καταστάσεων, με τις «αναγκαστικές» συμμετοχές σε διαφημιστικές καμπάνιες outdoor, με τις «εξυπηρετήσεις» σε εταιρείες οδικής βοήθειας, με τις τοποθετήσεις «ημετέρων γαλάζιων» συμβούλων κ.λπ.
> Στα 96,937 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα δάνεια που παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία δημοπρασία ετήσιων δανείων! Τι και αν το άρθρο 103 του Συµφώνου του Μάαστριχτ αποκλείει την αγορά κρατικών τίτλων απευθείας από το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα, τα κράτη μέλη έχουν βρει τρόπο να το παρακάμπτουν. Έτσι εκδίδουν οµόλογα, που τα αγοράζουν οι ντόπιες τράπεζες, στη συνέχεια τα καταθέτουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ και δανείζονται χαμηλότοκα για να τοποθετηθούν και πάλι στις νέες εκδόσεις οµολόγων απολαµβάνοντας τη διαφορά στα επιτόκια.

δ Στη «μεταμοντέρνα» διακυβέρνηση, κάποιοι προσπαθούν να καθιερώσουν την ηθοποιία… ως πολιτική! Τι και αν το υπουργείο Υποδομών είχε υποσχεθεί τη μείωση στις τιμές των διοδίων, τι και αν οι εξαγγελίες του είχαν γίνει δεκτές με μεγάλη ανακούφιση από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτε, αλλά αντίθετα έχουν δρομολογηθεί αυξήσεις, ενώ τα περί δημιουργίας παράπλευρων οδικών δικτύων περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

δ Φαρισαϊσμός, υποκρισία, κωμικοτραγωδία και πολλά ακόμα! Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για πάγωμα των τιμολογίων, ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσής τους, που θα αντικατοπτρίζει πλήρως το κόστος.

δ Δομημένα ομόλογα, χρηματιστήριο, Siemens… οικονομικά σκάνδαλα που «βγάζουν μάτια»! Σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου το «σύστημα» λειτουργεί
υπέρ των μεγαλοκαταχραστών, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αυτοί που καταδικάζονται για οικονομικά εγκλήματα, όσο «ισχυροί» και αν είναι, όχι μόνο μπαίνουν στη φυλακή, αλλά παραμένουν «πίσω από τα κάγκελα» μέχρι να εκτίσουν το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους. Περί του Bernard L. Madoff ο λόγος.

δ Δεδομένης της απομάκρυνσης του κ. Αράπογλου από τον όμιλο της Εθνικής και του κύματος φυγής των υψηλόβαθμων στελεχών, Λυκοτραφίτη, Νιάρχου κ.λπ., από τη θυγατρική της, Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε: 1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία εξαγοράς της ιδιωτικής εταιρείας από την ημικρατική τράπεζα; Ποιες αρμοδιότητες χρηματιστηριακού περιεχομένου «άλλαξαν χέρια» λίγο πριν από τις αποχωρήσεις; Γιατί η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της;


Σχολιάστε εδώ