Τραπεζίτες στο Μαξίμου

δΤο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν το απόγευμα της Πέμπτης, στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, που είχε χαλαρώσει τη δημοσιογραφική «πολιορκία» του Μαξίμου, τέσσερα κορυφαία τραπεζικά στελέχη: ο Βασίλης Ράπανος και ο Απόστολος Ταμβακάκης από την Εθνική και ο Θεόδωρος Πανταλάκης με την Ντίνα Λάζαρη από την Αγροτική. Δηλαδή, των δύο μεγαλύτερων τραπεζών που ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα, η ελληνική κυβέρνηση.
δΤα τέσσερα στελέχη, που μόλις πρόσφατα τοποθετήθηκαν στις υψηλές θέσεις τους από την κυβέρνηση, είχαν συνάντηση, όπως πληροφορείται η στήλη, με τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη. Το αντικείμενο της σύσκεψης, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν έχει γνωστοποιηθεί και, όσο και αν προσπάθησαν οι… πράκτορες της στήλης, παραμένει άγνωστο.
δΊσως δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι η… χειμερινή σύναξη των τραπεζιτών στο Μαξίμου δεν έγινε σε ανύποπτο χρόνο: Μόλις την προηγούμενη ημέρα, η Ένωση Τραπεζών είχε εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμιστούν χρέη μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουν ότι η αγορά ομολόγων βρίσκεται υπό «πολιορκία» των ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων και προς το παρόν οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν το τελευταίο… οχυρό του ελληνικού Δημοσίου. Πολλά, λοιπόν, τα πιθανά θέματα συζήτησης σε αυτό το όχι και τόσο σύνηθες ραντεβού στο Μαξίμου…
δΤουλάχιστον περίεργη χαρακτηρίζεται η συναλλαγή που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, όπου ένα αμοιβαίο κεφάλαιο της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων του ΙΚΑ βρέθηκε να πουλάει περισσότερα από 10 εκατ. μετοχές της Εμπορικής στην Credit Agricole στην
εξευτελιστικά χαμηλή τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή, προφανώς για να μην χρειασθεί να εκταμιεύσει γύρω στα 35 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει τη συμμετοχή του στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
δΤο περίεργο της ιστορίας είναι ότι αυτές οι μετοχές βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο του ΟΓΑ και είχαν μεταβιβασθεί στην ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών οργανισμών, με αντάλλαγμα μερίδια του αμοιβαίου κεφαλαίου – ουδείς γνωρίζει αν από αυτήν τη συναλλαγή ο ΟΓΑ υπέστη ζημία ή αν έγραψε κέρδη. Γεγονός είναι, πάντως, ότι αυτές οι μετοχές θα μπορούσαν να είχαν πουληθεί πριν από δυόμισι χρόνια, όταν η Credit Agricole πρόσφερε σε όλους τους μετόχους 25 ευρώ, ώστε το τίμημα να είναι κατά 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο! Το ερώτημα, λοιπόν, που θα πρέπει να απαντηθεί από ορισμένους πρώην υπουργούς είναι απλό: Πώς και γιατί χαρίστηκαν εις βάρος των ασφαλισμένων αυτά τα 200 εκατ. ευρώ στους Γάλλους; Θα χαρούμε να ακούσουμε κάποια πειστική απάντηση…
δΎστερα από αλλεπάλληλες προσπάθειες διάσωσης, με προγράμματα εξυγίανσης και δανεικά από τις τράπεζες, οι κλωστοϋφαντουργίες του ομίλου Λαναρά βρίσκονται και πάλι στο σημείο όπου θα πρέπει να επινοηθεί κάποιο σχέδιο σωτηρίας, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν απελπιστικά. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και η παροχή εγγυήσεων δανεισμού από το Δημόσιο απαγορεύεται διά ροπάλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι τράπεζες αδυνατούν να εκταμιεύσουν νέα δάνεια. Πολύ δυσάρεστα όλα αυτά, ιδιαίτερα για όσους εργαζόμενους έχουν απομείνει στον όμιλο…


Σχολιάστε εδώ