«Τελειώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ η Ανανεωτική Πτέρυγα!

Η Πτέρυγα διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια σηματοδοτεί τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και διά στόματος Φ. Κουβέλη ξεκαθάρισε ότι «τα πάντα είναι ανοιχτά για τη στάση της Ανανεωτικής Πτέρυγας».
Από την άλλη πλευρά, η ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), από τις πιο ισχυρές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να μετατρέψει την εφημερίδα της («Αριστερά») σε νέα εφημερίδα με τον τίτλο «Ενωτική Αριστερά». Με την παρουσία του Α. Αλαβάνου και τη στήριξη της ΚΕΔΑ (Γ. Θεωνάς) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση και όλα δείχνουν ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει την «ομπρέλα» κάτω από την οποία θα δραστηριοποιηθεί ένα μελλοντικό αριστερό σχήμα μακριά από τον ΣΥΝ και τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Α. Τσίπρας και η πλειοψηφία του ΣΥΝ φάνηκαν να αιφνιδιάζονται από τη σφοδρότητα της αντίδρασης της Ανανεωτικής Πτέρυγας, με την οποία θεωρούσαν ότι είχαν βρει έναν δρόμο συνεννόησης απέναντι στον «κοινό εχθρό» που άκουγε στο όνομα Α. Αλαβάνος, στον οποίο καταμαρτυρούσαν προσωπικές διαδρομές που υπονόμευαν τον ΣΥΝ. Αντίθετα, τις εξελίξεις με την εφημερίδα της ΚΟΕ λίγο πολύ τις ανέμεναν, αφού εκτιμούσαν ότι ο Α. Αλαβάνος έψαχνε όχημα το οποίο θα τον επανέφερε στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά την απουσία του κατά την προεκλογική περίοδο, που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στα απλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξουν σε πρόταση για πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΝ, στο οποίο θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρα όλα τα ανοιχτά ζητήματα που σήμερα κρύβονται κάτω από το χαλί. Η ηγεσία του ΣΥΝ εκτιμά ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα παίζει το δικό της παιχνίδι στο πολιτικό σκηνικό, παιχνίδι που ξεπερνάει τα όρια του ΣΥΝ και εμπλέκεται σε διάφορα σενάρια της κεντρικής πολιτικής σκηνής. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε επιτέλους την κατάσταση στο εσωτερικό μας», λένε στελέχη της πλειοψηφίας, τονίζοντας με νόημα ότι δεν μπορεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην Ανανεωτική Πτέρυγα να ανέχονται και να υποδαυλίζουν φωνές που καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως «αριστερίστικο μόρφωμα», με το οποίο ο ΣΥΝ πρέπει να τελειώνει.
Το ακραίο σενάριο της διάσπασης και από τα «αριστερά» (Αλαβάνος) και από τα «δεξιά» (Ανανεωτική Πτέρυγα) θέλει να αποφύγει η ηγεσία του ΣΥΝ, αφού τότε θα βρεθεί μετέωρη και αποδυναμωμένη από μια σειρά στελεχών που σήμερα, καλώς ή καλώς, αποτελούν το δημόσιο πρόσωπο του ΣΥΝ.
Ο Α. Τσίπρας, έχοντας πλήρη εικόνα της εσωκομματικής κατάστασης, την οποία είχε χαρακτηρίσει παραλυτική, είχε προτείνει πριν από λίγο καιρό στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε… μετ’ επαίνων «διατασικά», γιατί θα έθετε σε κίνδυνο τις παγιωμένες -και βολικές για όλους- εσωκομματικές ισορροπίες.
Αφορμή για τον νέο γύρο αντιπαράθεσης στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προώθηση της πρόσφατης απόφασης της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ για τη χορήγηση «κάρτας μέλους του ΣΥΡΙΖΑ». Η Ανανεωτική Πτέρυγα θεώρησε ότι αυτή η κίνηση μετατρέπει σταδιακά τον ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα και υστέρα από την Πανελλαδική Σύσκεψη των στελεχών της διεμήνυσε ότι «δεν θα πάρουμε κάρτες μέλους του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα δεχθούμε να εγγραφούμε σε ενιαίο μητρώο μελών στις τοπικές του οργανώσεις».
Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της δεν θα μετάσχουν στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι θα εργαστεί είτε για τον ανακαθορισμό της μορφής του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος είτε για την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προοίμιο της ενδεχόμενης αυτόνομης πορείας της -εκτός ΣΥΝ- αποτελεί και η πρόσκληση να μετάσχουν στο συντονιστικό της κίνησης και στελέχη από την ΑΡΣΗ και την Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς. Μάλιστα η Ανανεωτική Πτέρυγα προγραμματίζει για το τέλος Φεβρουαρίου Πανελλαδική Σύσκεψη με τις παραπάνω κινήσεις, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα.


Σχολιάστε εδώ