Σε διπλάσια τιμή έδωσαν την καταστροφή των άχρηστων ναρκών

Το έργο δόθηκε όχι με διαγωνισμό, όπως θα έπρεπε, αλλά με απευθείας ανάθεση στην ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό ποσό που είχε δοθεί «πακέτο» (φόρτωση, μεταφορά, καταστροφή) ήταν 4.200.000 ευρώ, όταν η NAMSA (υπηρεσία ΟΜ του ΝΑΤΟ) είχε προτείνει για όλο το πακέτο 2.361.897 ευρώ (όπως προκύπτει από τη φωτοτυπία, που δημοσιεύουμε, της προσφοράς που είχε υποβληθεί στο ΓΕΣ στις 13 Ιουνίου του 2007).
Όλο το έργο θα γινόταν μέσα στις χρονικές προθεσμίες που έθετε η προκήρυξη και σε εργοστάσια με προδιαγραφές ISO και όχι στη Βουλγαρία, όπου τα στέλνει η ΕΑΣ, μέσω υπεργολάβων, και μάλιστα χωρίς την παρουσία έλληνα αξιωματικού όπως προέβλεπαν αρχικά οι όροι, οι οποίοι όμως απαλείφθηκαν, προφανώς με εντολή άνωθεν.
Με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο ότι οι νάρκες καταστράφηκαν και δεν προωθήθηκαν, όπως λένε «φήμες», σε τριτοκοσμικές χώρες, όπως Σουδάν κ.λπ.!
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ΓΕΣ ήταν αντίθετο στην απευθείας ανάθεση στην ΕΑΣ και είχε προτείνει να δοθεί στη NAMSA, τόσο γιατί οι τιμές που πρόσφερε ήταν στο ήμισυ όσο και γιατί διασφαλιζόταν η καταστροφή των ναρκών με όλες τις εγγυήσεις.
Όμως άλλες ήταν οι βουλές της πολιτικής ηγεσίας… Και του κ. διευθυντή… Αν και γνώριζαν ότι η ΕΑΣ δεν έχει δυνατότητα για καταστροφή ναρκών, και ούτε θέλησε ποτέ να την αποκτήσει, ουσιαστικά δηλαδή κάνει τον… μεσάζοντα αναθέτοντας το έργο σε ιδιωτική εταιρεία!
Αποτέλεσμα είναι μέχρι σήμερα 1.000.000 νάρκες (από τις 1.500.000) κατά προσωπικού να βρίσκονται στις αποθήκες του Στρατού μας και μάλλον δεν πρόκειται να καταστραφούν γιατί τα χρήματα που πήρε η ΕΑΣ έχουν τελειώσει και έχει ζητήσει 1.000.000 ευρώ επιπλέον και για δεύτερη φορά παράταση για την καταστροφή!
Με συνέπεια να είναι η Ελλάδα εκτεθειμένη διεθνώς, γιατί, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Οτάβα, έπρεπε να έχουν καταστραφεί οι νάρκες μέχρι 31 Μαρτίου 2008!
Μπορεί να μη… σκάνε οι νάρκες, όμως η οσμή του σκανδάλου αναδίδεται απ’ όλα τα παραπάνω στοιχεία που φέρνουμε στο φως.
Στοιχεία που θα πρέπει να προκαλέσουν την άμεση επέμβαση του Εισαγγελέα, αλλά και της νέας πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Βενιζέλος έχει τον λόγο.

Η προσφορά της NAMSA (ΝΑΤΟ), με ημερομηνία 13 Ιουνίου 2007 και συνολικό ποσό 2.361.897 ευρώ, με την οποία δεσμεύεται ότι «η ολοκλήρωση αυτής της εργασίας θα γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου 2008, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις
της Συνθήκης της Οτάβα», όπως σημειώνει ο διοικητής του Γραφείου Υποστήριξης Πυρομαχικών.


Σχολιάστε εδώ