Πρόσχημα ήταν τα ρουσφέτια για την αποπομπή του Ρόβλια
Όσοι γνωρίζουν τα του υπουργείου στη Βασιλίσσης Σοφίας λένε ότι ο καρδιτσιώτης βουλευτής, που αποχώρησε κοντά τρεις μήνες μετά τις εκλογές, δεν είχε πάρει αρμοδιότητες, αν και ήταν υπεύθυνος για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα πριν από την παραίτησή του έλεγε ο ίδιος δεξιά κι αριστερά ότι δεν μπορούσε να μείνει άλλο στο υπουργείο, γιατί δεν είχε αντικείμενο.
Η δημοσιοποίηση της λίστας με τα ρουσφέτια, που υπέγραφε ο διευθυντής του, οδήγησε τον Ρόβλια σε παραίτηση. Πήρε τηλέφωνο τον Χάρη Παμπούκη, τον Χρήστο Παπουτσή και τη Ρεγγίνα Βάρτζελη και τους ανακοίνωσε ο ίδιος την απόφασή του. Υποτίθεται ότι δεν πιέστηκε από κανέναν, ούτε από τον Ραγκούση, κάτι που όμως δεν είναι ιδιαίτερα πιστευτό. Οι σχέσεις των δύο λέγεται ότι έφτασαν στα άκρα μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας για μεταθέσεις ψηφοφόρων του. Υπάρχουν ερωτηματικά για το πώς βρέθηκε η λίστα στον κάδο των αχρήστων ώστε να την περισυλλέξει ο γνωστός από την εποχή της Ντόρας σκουπιδοφάγος…
Μερικοί από την κυβέρνηση θεωρούν ότι πρόκειται για «κάρφωμα» απʼ το γραφείο του Γ. Ραγκούση. Οι περισσότεροι τώρα διαπιστώνουν ότι ήταν λάθος που ο Παπανδρέου έβαλε ψηλά τον πήχυ στα θέματα που έχουν σχέση με την… παλαιοκομματική νοοτροπία των στελεχών της κυβέρνησης, και με το πρώτο παραπάτημα δεν είχε άλλη επιλογή, για να μην κατηγορηθεί για αθέτηση λόγων και έργων, από το να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του υφυπουργού του.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη ερμηνεία. Ότι ο πρωθυπουργός αξιοποίησε το παράπτωμα του Ρόβλια για να στείλει το μήνυμα ότι είναι αμείλικτος στην τήρηση της γραμμής που έχει ορίσει και δεν κάνει πίσω, όποιος κι αν είναι ο… παραβάτης.
Κυκλοφορεί όμως έντονα στους διαδρόμους των υπουργικών γραφείων, αλλά και στο Περιστύλιο της Βουλής, ότι πρόσχημα ήταν η λίστα με τα ρουσφέτια. Ευκαιρία που αξιοποίησε το Μαξίμου που, όπως λένε, είχε στοιχεία για κάποιες άλλες συμπεριφορές και σχέσεις του πρώην πλέον υφυπουργού. Και ήταν κομμένος. Ο Ραγκούσης ήξερε τις προθέσεις του Μαξίμου και αυτός ήταν ο λόγος που είχε στην… απομόνωση τον Ρόβλια.
Και σε επίρρωση των ισχυρισμών αυτών επισημαίνουν το γεγονός ότι ο Γιώργος αρνήθηκε να δεχθεί τον Ρόβλια για να του δώσει εξηγήσεις.
Επίκαιρη ίσως είναι η συζήτηση που είχε γίνει στη Βουλή την 1η Απριλίου του 2005 με αφορμή την ερώτηση που ο κ. Ρόβλιας, ως βουλευτής Καρδίτσας, είχε καταθέσει για τον περιβόητο τότε νόμο για τον «βασικό μέτοχο».
Ο κ. Ρόβλιας είχε πει ότι «στο θέμα του “βασικού μετόχου” δεν μας ενδιαφέρει εάν ο πρωθυπουργός έχει προσωπικά με κάποια συγκεκριμένη οικογένεια» και στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν η διαφάνεια, ήταν η εκδίκηση μιας οικογένειας, η επίδειξη ισχύος και η χειραγώγηση όλων των μέσων ενημέρωσης μέσω εκφοβισμού».
Η απάντηση του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου ήταν ότι «ούτε οικογένειες ξέρουμε ούτε στρεφόμαστε κατʼ αυτών». «Αν εσείς είχατε συνηθίσει στο κόμμα σας να έχετε αυτήν τη λογική, επειδή είχατε πάρε δώσε με οικογένειες στο παρελθόν, είναι άλλο ζήτημα. Όμως όταν μιλάτε έτσι φαίνεται ότι και οικογένειες γνωρίζετε και κόπτεστε για κάποια συμφέροντα τα οποία ενδεχομένως μπορεί να θίγονται γενικώς και απροσώπως από τις ρυθμίσεις μας».
Η οικογένεια που εννοούσε ο κ. Ντίνος Ρόβλιας ήταν του Μπόμπολα, ο οποίος (κ. Μπόμπολας) ήταν ο σημαιοφόρος της αντίδρασης και της μάχης να μην περάσει ο «βασικός μέτοχος», όπως και τελικά δεν πέρασε, λόγω αντίθεσης της ΕΕ!
Ο καιρός βέβαια θα δείξει ποιο ήταν ακριβώς εκείνο που προκάλεσε την αστραπιαία κίνηση του πρωθυπουργού, να θέσει εκτός κυβέρνησης τον άλλοτε ισχυρό, τις μέρες που το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, τομεάρχη Δικαιοσύνης και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο στο Βατοπέδι.
Θυμίζουμε ότι την εποχή του «βρώμικου ʼ89» ο Ντίνος Ρόβλιας ήταν με τον τότε Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και μάλιστα στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ είχε τοποθετηθεί στον ΟΠΑΠ, ενώ έχει γραφεί ότι είχε πάρει μέρος στη σύνταξη του κατηγορητηρίου για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς ήταν στενός συνεργάτης της Μ. Δαμανάκη.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Ρόβλιας διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία και έχει αναλάβει πάρα πολλές σημαντικές υποθέσεις.
Ένας έλεγχος θα δείξει
Ο ισχυρισμός που προβλήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι τα «αιτήματα που ζητούσε ο διευθυντής του γραφείου του κ. Ρόβλια δεν υλοποιήθηκαν, ήταν απλώς μια… καταγραφή», κανέναν δεν έπεισε, αντίθετα ο κόσμος γέλασε, γιατί ξέρουν οι πολίτες τη… διαδικασία που ακολουθείται. Το αν πάντως ήταν μόνο για… καταγραφή εύκολο είναι να αποδειχθεί. Με μια έρευνα αν οι αναφερόμενοι στη λίστα πήγαν στις θέσεις όπου… επιθυμούσαν ή παραμένουν εκεί όπου ήταν, αν ικανοποιήθηκε ή όχι το αίτημά τους. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, κύριε Πεταλωτή.
•••
Μια άλλη διάσταση έδωσε στην παραίτηση Ρόβλια ο βουλευτής της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο που έφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως είπε ο κ. Αποστολάκος, υπάρχει το ενδεχόμενο να παραιτήθηκε ο κ. Ρόβλιας επειδή διαφώνησε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αφού ο ίδιος είχε δηλώσει μέσα στη Βουλή, τον Μάιο του 2009, ότι όσοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει αυτοδίκαια να μονιμοποιηθούν.
Ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε επίμονα τόσο τον κ. Ραγκούση όσο και τον κ. Ευθυμίου να απαντήσουν ευθέως αν όντως υπάρχει διάσταση απόψεων με τον κ. Ρόβλια κι αν η παραίτησή του οφείλεται σʼ αυτήν, αλλά απάντηση δεν πήρε…