Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!

Συγκεκριμένα, ενώ η οικονομική κρίση θεωρείται (εύλογα) το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας μας, με ποσοστό 60,1% (έπονται η ανεργία με 15,7% και η διαφθορά με 10,2%), ωστόσο στο ερώτημα ποιος μπορεί να την αντιμετωπίσει καλύτερα, προηγείται ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» με ποσοστό 44,2%! Απογοητευτικό, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε και ενώ αναζητείται κάποια αχτίδα ελπίδας για έξοδο απʼ την κρίση… Μετά τον «ΚΑΝΕΝΑ» ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 31,4% και έπεται η ΝΔ με 12,7%.
Κι αν για τη ΝΔ το χαμηλό ποσοστό μπορεί να θεωρηθεί αναμενόμενο, αφού πολύ πρόσφατα αποδοκιμάστηκε απʼ τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και μόλις ξεκίνησε μια αργή και βασανιστική πορεία ανάκαμψης, το χαμηλό ποσοστό της κυβέρνησης μάλλον θα πρέπει να οφείλεται στην απογοήτευση απʼ την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης και τη διχόνοια στους κόλπους της ως προς την ακολουθητέα γραμμή.
Άλλο χαρακτηριστικό της έρευνας είναι η μείωση των ποσοστών ικανοποίησης απʼ την κυβέρνηση, ενώ αντίθετα ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να διαθέτει υψηλά ποσοστά αποδοχής και προσδοκιών.
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, εδώ τα ποσοστά μεταξύ ικανοποίησης και δυσαρέσκειας εμφανίζονται μοιρασμένα. Ενδεικτικό –και αυτό– του ότι ο κόσμος δεν έχει πειστεί ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα πειστικό πρόγραμμα εξόδου απʼ την κρίση, ακόμα κι αν είναι σκληρό.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που προκύπτει είναι η μεγάλη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στον λαό υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου (60,5%), ενώ μόλις το 34,1% έχει αντίθετη άποψη.
Θετικά, όπως προκύπτει απʼ τη δημοσκόπηση, είναι τα πρώτα μηνύματα αξιολόγησης της εκλογής του Αντ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ. Και αποτελούν μια καλή επένδυση για το μέλλον. Συγκεκριμένα, το 74% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά την εκλογή Σαμαρά. Σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά προκύπτει «ισοπαλία» περίπου στο ισοζύγιο μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων. Ο Γ. Παπανδρέου έχει 70,9% θετικές γνώμες και 21,8% αρνητικές, ενώ ο Αντ. Σαμαράς έχει 68,8% θετικές και 19% αρνητικές.
Αντίθετα, καθόλου καλά δεν είναι τα μηνύματα για την Ντ. Μπακογιάννη, αφού το 58,1% των ερωτηθέντων τη θεωρεί πολιτικό πρόβλημα και μόλις το 35,9% πολιτικό κεφάλαιο! Και αυτό θα πρέπει ασφαλώς να το λάβει σοβαρά υπόψη της…

Πρώτος ο… «ΚΑΝΕΝΑΣ»!
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) η οικονομία θεωρείται πρώτο μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και έπονται η ανεργία, η διαφθορά, η κακή δημόσια διοίκηση, η ακρίβεια κ.λπ. Ωστόσο (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» προηγείται στην ικανότητα επίλυσης αυτού του ζέοντος προβλήματος με 44,2% και έπονται το ΠΑΣΟΚ με 31,4%, η ΝΔ με 12,7% και με πολύ μικρά ποσοστά τα άλλα κόμματα.
Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) το 47,7% θεωρεί επαρκή και αποτελεσματικά τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα για την έξοδο απʼ την οικονομική κρίση, ενώ το 41,1% τα θεωρεί ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) ότι το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο να κάνει κάποιες θυσίες προκειμένου να βγούμε απʼ την οικονομική κρίση, ενώ απρόθυμο δηλώνει το 43,2%.
Στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) για τον βαθμό ικανοποίησης απʼ τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 43% δηλώνει ικανοποίηση και το 53,9% εκφράζει δυσαρέσκεια. Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) το 46,9% εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα για να πατάξει τη διαφθορά, ενώ το 49,7% έχει αντίθετη άποψη.
Ενώ πάντως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει την αρχική της ακτινοβολία και την πίστωση χρόνου απʼ τον λαό, αντίθετα ο Γ. Παπανδρέου αντέχει ακόμα. Έτσι (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) το 63,6% εκφράζει ικανοποίηση απʼ τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός χειρίζεται τα πράγματα, αντίθετα το 35,1% εκφράζει δυσαρέσκεια.

Θετική εικόνα για Σαμαρά, πρόβλημα η Ντόρα!
Το 74% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) θεωρεί θετική εξέλιξη για τα συμφέροντα της Ελλάδας την εκλογή του Αντ. Σαμαρά στο τιμόνι της ΝΔ και μόνο το 17,6% τη βλέπει αρνητικά.
Αντίθετα, για την Ντ. Μπακογιάννη το κλίμα δεν είναι καλό. Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) το 58,1% τη θεωρεί πολιτικό πρόβλημα για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ και μόνο το 35,9% τη θεωρεί πολιτικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό της δυσπιστίας του κόσμου απέναντί της είναι και το ότι (ΠΙΝΑΚΑΣ 10) το 34,2% εκτιμά ότι με τη στάση της θα επιδιώξει να αποδείξει ότι παραμένει η κυρίαρχη εναλλακτική λύση για τη ΝΔ.
Ουσιαστικά δηλαδή η πλειοψηφία πιστεύει ότι θα επιδιώξει να πάρει τη ρεβάνς. Το 25,3% εκτιμά ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση δικού της πολιτικού ρεύματος εντός της ΝΔ και μόνο το 24,1% πείστηκε ότι θα συνεχίσει να πολιτεύεται ως απλό κομματικό στέλεχος. Υπάρχει, εξάλλου, και ένα 11% που πιστεύει ότι θα φύγει και θα ιδρύσει νέο κόμμα!
Η δημοφιλία των αρχηγών
Τις περισσότερες θετικές γνώμες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου (70,9%). Αντίστοιχα τις λιγότερες αρνητικές συγκεντρώνει ο Αντ. Σαμαράς (19%).
Τέλος (ΠΙΝΑΚΑΣ 12), όπως προαναφέραμε, με μεγάλο ποσοστό οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου (60,5%, έναντι του 34,1% που θέλει τη διατήρησή του).


Σχολιάστε εδώ