Ο Γιώργος φεύγει, ο Λουκάς έρχεται;

Πολλοί στην κυβέρνηση αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θεωρούν πολύ πιθανόν ο Γ. Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον στενό του συνεργάτη Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον οποίο περίεργα και ανεξήγητα δεν πήρε μαζί του στις Βρυξέλλες στην κρίσιμη για την Ελλάδα Σύνοδο Κορυφής (τον εμπιστεύεται όμως, όπως λέει το Μαξίμου), με τον Λουκά Παπαδήμο μόλις λήξει η θητεία του τον Μάιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πολλά μέλη της κυβέρνησης, παρατηρώντας τις πολιτικές εναλλαγές τού μέχρι πρότινος ευρωβουλευτή και εκπροσώπου Τύπου, θεωρούν ότι τίποτα δεν αποκλείεται.
Άλλωστε εκτός από ορισμένους υπουργούς και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χρεώνουν στον Παπακωνσταντίνου τον σφικτό εναγκαλισμό με το σύστημα Σημίτη, καθώς έχει τοποθετήσει σε διαφόρους οργανισμούς στελέχη που προέρχονται από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο, σκιάζοντας, όπως λένε, τη σημερινή εικόνα του Παπανδρέου και συνολικά της κυβέρνησης, επαναφέροντας στην επιφάνεια στελέχη που είχαν πληγώσει στο παρελθόν την παράταξη.
Αυτή είναι η αιτία που το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» αντιδρά στις επιλογές του Παπακωνσταντίνου και θα αντιδράσει ακόμη πιο έντονα αν, στην περίπτωση που υπάρξει παραίτηση (δεν φαίνεται ωστόσο πουθενά στον ορίζοντα, αντίθετα θεωρείται ακούνητος) του Γιώργου Προβόπουλου από την Τράπεζα της Ελλάδος, τοποθετηθεί στη θέση του ο Γιάννος Παπαντωνίου, όπως κάποιοι διαδίδουν.
Ο υπουργός Οικονομικών, παρά το χαμηλό προφίλ που έχει επιλέξει (αποφεύγει να δώσει λαβή για σχόλια και πισώπλατα μαχαιρώματα, τα οποία πάντως δέχεται έτσι και αλλιώς), κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Λόμπι Σημίτη;
Από τη μια μεριά τού χρεώνουν ότι δεν ξεχνά τις… σημιτικές ρίζες του και έχει στηθεί ένα εκσυγχρονιστικό λόμπι. Διά χειρός του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Θέου (παλιού συνεργάτη υπουργών των κυβερνήσεων Σημίτη – γενικού γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας με υφυπουργό τον Χρ. Πάχτα και υπουργό τον Γιάννο Παπαντωνίου), που έχει την ευθύνη της τελικής επιλογής από τους πίνακες αξιολόγησης των βιογραφικών, συμπτωματικά προωθούνται σε καίριες θέσεις (διοικητές τραπεζών, γενικοί και ειδικοί γραμματείς κ.λπ.) άτομα εκσυγχρονιστικής ταυτότητας.
Από την άλλη φορτώνουν στον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι το υπουργείο του έκανε διαρροές για κόψιμο του 13ου μισθού και το είχαν πρώτο θέμα όλες οι εφημερίδες, αλλά όταν άκουσε τις δηλώσεις του Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, οι οποίες ήταν σαφώς ηπιότερες, αναγκάστηκε να στείλει σε όλους τους συντάκτες sms, λέγοντας τέρμα στη μετρολαγνεία και φροντίζοντας να εναρμονιστεί πλήρως με το μήνυμα που εξέπεμπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των μέτρων από τον Παπανδρέου στο Ζάππειο, ο Παπακωνσταντίνου έμεινε με τον πρωθυπουργό σε μια όχι και τόσο καλή συνεργασία. Είχαν μάλιστα προηγηθεί και οι διαφωνίες των μελών της κυβέρνησης για τα μέτρα Παπανδρέου, ο οποίος σχοινοβατούσε μεταξύ ήπιας προσαρμογής και σκληρών οικονομικών μέτρων.
Στη μακρά συζήτηση που έγινε στο Μαξίμου εμφανίστηκαν και πάλι οι δύο τάσεις ανάμεσα στους υπουργούς. Από τη μια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Πάνος Μπεγλίτης, που ζητούσαν επίμονα τη λήψη των αναγκαίων σκληρών μέτρων και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει άμεσα το σχέδιο εξόδου της χώρας από τη μέγκενη της Κομισιόν, και από την άλλη ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Παπουτσής, η Κατερίνα Μπατζελή, η Τίνα Μπιρμπίλη και η Λούκα Κατσέλη, που τάσσονταν υπέρ μιας ήπιας προσαρμογής ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ασθενέστερες τάξεις.
Τα δύο μπλοκ έτσι όπως έχουν σχηματοποιηθεί και λειτουργούν σχεδόν σε κάθε άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουν προβληματίσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν τον κάθε υπουργό να ενδιαφέρεται πρωτίστως να χτίσει το προσωπικό του προφίλ.
Το ίδιο ενοχλημένα είναι και στην Ιπποκράτους τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Στην τελευταία συνεδρίαση τάχθηκαν μεν όλοι υπέρ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Παπανδρέου, εξέφρασαν όμως τον προβληματισμό τους για το αν τελικά θα αποφέρουν απτά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όπως η Τόνια Αντωνίου, που είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουν χρόνο για να αποδώσουν και όσον αφορά τα θεσμικά μέτρα, που έχουν σχέση με τη λειτουργία του κράτους, δεν θα προχωρήσουν άμεσα, όταν την ίδια στιγμή δεν έχουν αλλάξει οι διευθυντές στα υπουργεία, που οι περισσότεροι είναι δεξιοί και υπονομεύουν τις προσπάθειές μας». Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αρχίσει να καλλιεργείται το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης.
Θα ζητήσει συνεργασία
Όπως λένε στελέχη της Ιπποκράτους, εάν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν αρχίσουν να αποδίδουν σύντομα και παράλληλα οι πιέσεις της Κομισιόν και των ξένων οικονομικών οίκων συνεχίσουν να υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, αργά ή γρήγορα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπό την πίεση των γεγονότων, θα ζητήσει συνεργασία με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά σε μια προσπάθεια να μη βουλιάξει η χώρα.
Αυτές οι σκέψεις που κάνουν στελέχη του κομματικού μηχανισμού δεν είναι επιδερμικές και χωρίς αιτιολογία. Θεωρούν ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διολισθαίνει και να χάνει την ευκαιρία της ανοχής των πολιτών, οι οποίοι ενδέχεται να ξεσηκωθούν το επόμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα θεωρούν ότι το κλίμα συναίνεσης που βγήκε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ιδίως μεταξύ Παπανδρέου – Σαμαρά μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε μια εποχή όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα προσπαθήσουν από κοινού να σώσουν τη χώρα, με τις ανάλογες βέβαια αντιδράσεις στο εσωτερικό και των δύο μεγάλων κομμάτων.
Για να ενισχύσουν το σενάριο συγκυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι θα το βρούμε μπροστά μας, τα ίδια στελέχη επεσήμαιναν στο «ΠΑΡΟΝ» ότι ο Παπανδρέου, για να είναι πιο ισχυρός ώστε να μπορέσει να περάσει σʼ αυτήν την εξέλιξη με τη ΝΔ, αμέσως μετά το συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προκηρύξει συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχει τα χέρια του λυμένα για το ένα ή το άλλο σενάριο αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης όπου έχει μπει η χώρα μας, αλλάζοντας παράλληλα μια για πάντα και το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό, με τους σημερινούς πολιτικούς σχηματισμούς να βρίσκονται σε σημείο νευρικής κρίσης.


Σχολιάστε εδώ