Οργή για τις ληστρικές αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας

Όλοι περίμεναν μια λογική αύξηση και είχαν… προετοιμαστεί ψυχολογικά γι’ αυτήν, αλλά τώρα που άρχισαν και πηγαίνουν σε κάθε… ενδιαφερόμενο τα… μπιλιετάκια, οι παραλήπτες διαπιστώνουν με… τρόμο ότι η αύξηση είναι χαράτσι και χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, καθώς ο προϋπολογισμός τους τινάζεται στον αέρα και οι όποιες αγορές σχεδίαζαν να κάνουν με το δώρο πάνε περίπατο!
Απελπισμένος, ο κόσμος δεν ξέρει πού να απευθυνθεί και τι να κάνει, ενώ πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το κράτος με την αψυχολόγητη αυτή ενέργειά του τιμωρεί όσους έχουν παλαιό ΙΧ και τους… εκβιάζει να πάρουν καινούργιο, χωρίς να λογαριάζει αν έχουν χρήματα ή αν έχουν δανειοληπτική δυνατότητα σε περίπτωση που επιχειρήσουν να το πάρουν με δόσεις, δεδομένου ότι οι περισσότεροι έχουν μπει στον… Τειρεσία! Αντί λοιπόν το κράτος να στηρίζει τους ανθρώπους που δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν και χρησιμοποιούν ένα πολυκαιρισμένο αυτοκίνητο, το οποίο τους στοιχίζει κι ένα σωρό λεφτά για να κινηθεί, πότε με τις βενζίνες και πότε με τα συνεργεία, προσπαθεί να τους το… στερήσει και να τους βάλει στο… λούκι της αγοράς νέου ΙΧ – δίκην… ντίλερ των αυτοκινητοβιομηχάνων!
Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις εξωφρενικές και ληστρικές αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας υπολογίζεται ότι σε 5 χρόνια το ύψος των τελών που θα έχει καταβάλει κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ θα ισούται με την αξία του αυτοκινήτου! Γιατί δεν έφθανε η αύξηση στα τέλη, αλλά από φέτος επιβλήθηκε και το… χαράτσι παλαιότητας, που ανεβάζει στα… ύψη το τελικό ποσόν που θα πληρώσει κάθε κάτοχος ΙΧ!
Πολλοί ιδιοκτήτες που δεν έχουν να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα τέλη πηγαίνουν και καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους! Άλλοι πάλι το κάνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Συνολικά εκτιμάται ότι τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα είναι αυξημένα από 70% έως 100% σε σχέση με πέρυσι!
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πέρυσι ένα τζιπ του 2003 πλήρωσε τέλη κυκλοφορίας 580 ευρώ, ενώ φέτος θα πληρώσει 1.230 ευρώ!
Ακόμη ΙΧ του 2001 που πέρυσι πλήρωσε 446 ευρώ τέλη, φέτος θα πληρώσει 671 ευρώ.
Η αγανάκτηση του κόσμου είναι τόσο μεγάλη, που πολλοί στην κυβέρνηση φοβούνται ότι θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, μια και θίγει μια εξαιρετικά μεγάλη κατηγορία πολιτών.
Ενδεικτική της απόγνωσης στην οποία έχουν περιέλθει οι
ιδιοκτήτες ΙΧ είναι και η επιστολή που έστειλε ο αναγνώστης μας Κ.Ν., στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Είμαι κάτοχος επιβατικού ΙΧ αυτοκινήτου (όπως οι άλλοι πολίτες) με χρονολογία 1ης άδειας κυκλοφορίας το 1995.
Το αυτοκίνητό μου, σε άριστη κατάσταση, χωρίς προβλήματα, ”χωρίς γηρατειά”, το καταδικάζετε πρόωρα σε ”ευθανασία”!
Με επιβαρύνετε οικονομικά για το αυτοκίνητο αυτό, που αν πήγαινε για απόσυρση στην πολτοποίησή του θα δακρύζατε. Ένα αυτοκίνητο που η σημερινή του αξία δυστυχώς εκτιμάται γύρω στα 2.000 έως 2.500 ευρώ και κάτω!
Από αυτό λοιπόν το αυτοκίνητο το κράτος επιχειρεί να καλύψει (ή, αν θέλετε, να συμψηφίσει) το κλεμμένο χρήμα από κάποιους που ήταν στην εξουσία.
Και μην τα ρίχνετε στη διεθνή κρίση, που πράγματι όχι απλώς συνετέλεσε σαν προσάναμμα στη φωτιά, αλλά ήταν βενζίνη στη φωτιά. Δεν είναι τιμωρία η εναλλαγή στην εξουσία που επικαλούνται οι πολιτικοί για την αμαρτωλή πολιτική τους;
Τα 352 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2010 είναι το 17,6% έως 14,8% της αξίας του αυτοκινήτου μου! Δηλαδή σε 5,5 χρόνια (το 2015) και χωρίς άλλη αύξηση θα έχει καλυφθεί η αξία του αυτοκινήτου μου.
Η αύξηση που θα πάρω το 12μηνο του 2010 δεν καλύπτει την εφάπαξ διαφορά των τελών κυκλοφορίας (2010-2009) που προκαταβολικά θα πληρώσω.
Άρα: Τι θα γίνει με τις ανάγκες του 12μηνου του 2010 [φαγητό, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συντήρηση αυτοκινήτου (σέρβις, κάρτα καυσαερίων, ΚΤΕΟ)], ερωτηματικό για τις ΔΕΚΟ και πολλά άλλα;
Αίσχος, αίσχος, αίσχος για τη μεταπολιτευτική εναλλασσόμενη δικομματική πολιτική».
Ξεσηκώνεται ο κόσμος
Η ληστρική αύξηση των τελών κυκλοφορίας «βγάζει» στον δρόμο ιδιοκτήτες ΙΧ και δικύκλων. Έτσι αύριο, Δευτέρα, στις 5 μ.μ. στο Καλλιμάρμαρο, το Μέτωπο Ενεργών Πολιτών διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα την κατάργηση των απίστευτων αυξήσεων.
Η πορεία θα γίνει με τα ΙΧ ή τα μοτό των συμμετεχόντων και αναμένεται να «κλείσει» για ώρες το κέντρο.
Σε σχετική ανακοίνωσή του το Μέτωπο αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Επειδή η ανάλγητη φορομπηχτική επιδρομή κατά ΙΧ – μοτό (και όχι μόνο) επιχειρείται να δικαιολογηθεί με οικολογικά προσχήματα, καλούμε την κυβέρνηση να μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν ένα Seat Ibiza SC E 1.2 1200 cc με μικρότερες εκπομπές 128g/km να πληρώνει διπλάσια τέλη από ένα ”οικολογικό” Lexus RX450h SC-L με εκπομπές148g/km;
Προφανώς το σκεπτικό των ”αρμοδίων” δεν έχει σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και τις ρυπογόνες εκπομπές, οι οποίες άλλωστε διαπιστώνονται με τον έλεγχο καυσαερίων. Στην πραγματικότητα φορολογείται η ηλικία των αυτοκινήτων, με θύματα τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Τοποθετούνται εκβιαστικά μπροστά στο δίλημμα να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους ή να πεινάσουν αγοράζοντας καινούργιο, για να στηρίξουν τις προβληματικές αυτοκινητοβιομηχανίες των δυτικών ”εταίρων” μας!
Η υπέρογκη αύξηση τελών είναι άδικη για τη δοκιμαζόμενη απ’ την κρίση πλειοψηφία του ελληνικού λαού».


Σχολιάστε εδώ