Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Την αντικατάσταση 55 διευθυντών ερευνητικών ινστιτούτων των ερευνητικών κέντρων της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης http://www. opengov.gr καταγγέλλει ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παρανομεί, καθώς στα σύγχρονα κράτη οι κυβερνήσεις οφείλουν να ακολουθούν τις σύννομες διαδικασίες που ισχύουν για την πλήρωση θέσεων σε δημόσιους φορείς, όπως είναι τα ερευνητικά ινστιτούτα, κάτι που δεν ισχύει στη συγκεκριμένη προκήρυξη. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι, ενώ από τη μία η κυβέρνηση επαγγέλλεται την αξιοκρατία, κάνοντάς τη σημαία κατά την πλήρωση των θέσεων των γενικών γραμματέων, τελικά φαίνεται να προτιμά μικροκομματικές πρακτικές, αντικαθιστώντας αναίτια και παράνομα διευθυντές ερευνητικών ινστιτούτων.
>Τους λόγους για τους οποίους εκκρεμεί η αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ζητά να πληροφορηθεί από την υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. Επισημαίνει ότι οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τα μέσα περίπου του προηγούμενου μήνα, δεδομένου ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη έντεκα μήνες εφημεριών, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος, αν αυτά τα ποσά δεν τακτοποιηθούν τις επόμενες μέρες, να διαγραφούν ως χρέη, αφού το οικονομικό έτος τελειώνει σύντομα.
>Μέτρα για τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις των συρμών του ΗΣΑΠ ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Όπως αναφέρει, οι εκτελούμενες εργασίες σε σταθμούς του ΗΣΑΠ, όπως και οι παρατηρούμενες αραιώσεις δρομολογίων με τη μείωση των βαγονιών στους συρμούς, στερούν από τους επιβάτες τη δυνατότητα προγραμματισμού του χρόνου τους για τη μετάβαση στην εργασία τους, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε καθημερινή ταλαιπωρία.
>Στην απόφαση Υ7α/ΓΠ/οικ 156415 της υπουργού Υγείας, με την οποία δίνεται για πρώτη φορά σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, και συγκεκριμένα στο Ερρίκος Ντυνάν, η δυνατότητα να παρέχει ειδικότητα σε γιατρούς αναφέρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, που την ερωτά αν η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο και σε άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Με άλλη ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας, ο Τ. Κουράκης ζητά να μάθει αν συμφωνεί με τον αποκλεισμό των αυτιστικών ατόμων από τις παροχές που δίνει ο νέος νόμος 3794/2009 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια των παιδιών με σοβαρές παθήσεις, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων κατά 5%.
>Σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ από αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης που συνεργάστηκαν με αφερέγγυο έμπορο ο οποίος δεν αποδίδει τα οφειλόμενα στο Δημόσιο, ερωτά τους υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, θεωρώντας άδικη την τακτική της αρμόδιας εφορίας να αποδίδει την ευθύνη σ’ αυτούς. Επίσης, ερωτά τον υπουργό Μεταφορών γιατί θα καθυστερήσει δύο ολόκληρα χρόνια η έναρξη λειτουργίας της πρώτης γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης και τι σκέφτεται να κάνει για να επισπευσθούν οι εργασίες.
>Τη λήψη μέτρων που θα εκσυγχρονίσουν την αγροτική πολιτική της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση του αγροτικού κόσμου, στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και στη δημιουργία μητρώων επαγγελματιών αγροτών, ώστε να μη συμπεριλαμβάνονται σε αυτά όσοι απλώς δηλώνουν «αγρότες».
>Στην 9χρονη καθυστέρηση διαβίβασης της μελέτης για την «προστασία και διαχείριση του ορεινού όγκου Ερύμανθου» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται στην ερώτησή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος ο Νίκος Τσούκαλης. Δεδομένου ότι ο Ερύμανθος είναι περιοχή Natura και πρέπει να ακολουθήσει και ειδική περιβαλλοντική μελέτη για την προστασία του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για το έργο;
>Με αφορμή επιστολή αναγνώστη μας, την οποία δημοσίευσε το «Παρόν» την περασμένη Κυριακή, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος ερωτά τον υπουργό Μεταφορών αν όντως είναι στις προθέσεις του ΟΣΕ να περικόψει δρομολόγια κατά τα τριήμερα αργιών, τα οποία μεταφράζονται σε προσαυξημένα μεροκάματα, επειδή θέλει να μειώσει το έλλειμμα;
>Στο βιβλίο του Β. Γκουρογιάννη «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» και στην ανεκδιήγητη πρόταση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (τελικά την πήρε πίσω) να το βραβεύσει ως το «αγαπημένο μυθιστόρημα» του 2009 αναφέρεται με ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης, τονίζοντας ότι εξυβρίζει τους έλληνες πολεμιστές στην Κύπρο το 1974 ως βιαστές, τοξικομανείς και εγκληματίες πολέμου, ενώ μιλάει για εθνοκάθαρση στη Μακεδονία το 1911 από τον ελληνικό στρατό.
>Να χαρακτηριστούν πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Θίσβης και του Δήμου Πλαταιών Ν. Βοιωτίας, να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου και να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Τσόνογλου-Βυλλιώτη.
>Σχετικά με τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν -και τον χρόνο λήψης τους- για την αποκατάσταση των ζημιών, την αποζημίωση των πληγέντων πλημμυροπαθών και την προώθηση μελετών και έργων ώστε να μη συμβούν στο μέλλον παρόμοιες καταστροφές στον Νομό Μαγνησίας ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νάκος.
>Στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και στους ιδιώτες παρέπεμψε η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου τον βουλευτή της ΝΔ Σίμο Κεδίκογλου για τα έργα «Αναστήλωση, μετατροπή, αποκατάσταση κτιρίου ιαματικών λουτρών Αγίων Αναργύρων Αιδηψού» και «Μαρίνα τουριστικών σκαφών Σκύρου», καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες ούτε του Γ΄ ΚΠΣ ούτε του ΕΣΠΑ.
>Τον κώδωνα του κινδύνου για τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια κρούει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας επειδή τα περισσότερα απ’ όσα ελέγχθηκαν από τους αρμόδιους φορείς που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίαζαν υψηλό επίπεδο μη συμμόρφωσης προς τις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας.
>Σχετικά με τη στήριξη των επαγγελματιών εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης ερωτά τον υπουργό Οικονομικών η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη. Συγκεκριμένα ζητάει να μάθει εάν θα συνεχίσει να ισχύει το όριο των 300 ευρώ για εμπορικές συναλλαγές για τις οποίες δεν θα υπάρχει υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, καθώς και να καταργήσει την ειδική διάταξη που προβλέπει πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της διαφοράς του οφειλόμενου ΦΠΑ σε όσους αποδειχθεί ότι -ενώ έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας τμηματικής καταβολής- δεν έχουν καταθέσει δήλωση, ενώ αυτή ήταν χρεωστική, ή έχουν καταθέσει ανακριβή περιοδική δήλωση.


Σχολιάστε εδώ