Μετά την καταιγίδα η ηρεμία; Εξαρτάται

δ Ο λόγος για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς πριν και αμέσως μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον περίφημο νέο «οδικό χάρτη» για την οικονομία και την ακόλουθη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, που θεωρητικά έληξε με το μίνιμουμ έστω της πολιτικής συναίνεσης.
δ Συναίνεση, αποφασιστικότητα και κυρίως ανοχή από τους κοινωνικούς εταίρους ζητά και η ίδια η αγορά για να μπορέσει να απεμπλακεί από την περίοδο κλυδωνισμών που διάγει εδώ και μήνες. Προσοχή! Δεν πρόκειται να γίνει πιο ισχυρή η αγορά μας εάν οι πολιτικοί αρχηγοί αποφασίσουν να κινηθούν με σύμπνοια προς μια νέα σελίδα στην οικονομία της χώρας μας. Όμως σίγουρα μόνο κακό δεν θα κάνει στο ΧΑ να καταγραφεί επιτέλους στη χώρα μια περίοδος όπου πρώτα οι εγχώριοι επενδυτές και κυρίως οι ξένοι θα έχουν τη βεβαιότητα πως καμία «περίεργη έκπληξη» δεν θα τους περιμένει! Οψόμεθα πάντως ως προς αυτή την παράμετρο…
δ Κατά τα λοιπά, εκείνο που επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά είναι το γεγονός πως ό,τι συμβαίνει στην αγορά μας «περνάει» από τις τράπεζες και εξαρτάται από τα κελεύσματα των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων. Οι τράπεζες είναι αυτές που δίνουν τον τόνο στην αγορά, οι ξένοι είναι αυτοί που δίνουν τον τόνο στον τραπεζικό δείκτη. Μην έχετε αμφιβολίες περί τούτου, αφού αρκεί να θυμηθείτε πως σε χέρια ξένων επενδυτών βρίσκεται σχεδόν το 45% της συνολικής αποτίμησης των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας!
δ Κάτι που σημαίνει πως εάν οι ξένοι συνεχίσουν να πιέζουν τον τραπεζικό δείκτη με αθρόες πωλήσεις και μεγάλα πακέτα -όπως έπραξαν τις προηγούμενες ημέρες- προκοπή δεν θα δούμε. Χώρια του ότι περιμένουμε κι εκείνη την περιβόητη έκθεση της Moody’s για την ελληνική οικονομία…
δ Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν να συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες το ΧΑ να είναι «ευάλωτο» στα κελεύσματα των ξένων παικτών. Με την αγορά να διακρίνεται από έντονες διακυμάνσεις, περιορισμένο ενδιαφέρον για την πλειονότητα των τίτλων της μεσαίας και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης και αναλόγως μειωμένο τζίρο και όγκο. Στο πνεύμα των ημερών δηλαδή…
δ Επίσης, για όσους επιμένουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την τεχνική ανάλυση, να πούμε πως τις προηγούμενες ημέρες ο Γενικός Δείκτης επαναπροσέγγισε τα χαµηλά έτους (του περασμένου Ιουλίου). Όμως αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά πως μπορεί να επαναληφθεί το μετέπειτα εκείνης της ημερομηνίας ανοδικό ράλι, που όλοι παρακολουθήσαμε μέχρι σχεδόν τα τέλη Οκτωβρίου!


Σχολιάστε εδώ