Μαύρα σύννεφα μαζεύονται

Όπως έλεγαν, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετά τον πόλεμο μπαίνει σε τέτοιας τρομακτικής έκτασης πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση!
Στον ορίζοντα μαζεύονται μαύρα, απειλητικά σύννεφα τα οποία φοβίζουν ακόμα και τους ψυχραιμότερους οικονομικούς παράγοντες. Όπως τονίζουν μάλιστα διακεκριμένοι τραπεζίτες, ο κίνδυνος αυτήν τη στιγμή είναι να πάει η χώρα μας να δανειστεί και να μη βρει, να μην καταφέρει να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζονται.
Ένας ακόμη κίνδυνος είναι να φοβηθεί ο κόσμος μήπως χάσει τις καταθέσεις του και πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες για να τα βγάλει εκτός Ελλάδας ή να τα πάρει σπίτι του! Ό,τι και να γίνει πάντως οι επόμενες 60 μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Γιατί η χώρα μας θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τέτοια απελπιστικά δεινή θέση. Και μάλιστα χωρίς να περιμένει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν… βάζει πλέον το χέρι στην τσέπη, γιατί αν δώσει σ’ εμάς βοήθεια θα της ζητήσουν και όλοι οι άλλοι οικονομικά αδύναμοι εταίροι (Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί κ.ά.) και θα απειληθεί να δημιουργηθεί μπλοκ Βορρά – Νότου.
Το χειρότερο όμως είναι πως ούτε από το εσωτερικό είναι δυνατόν να βοηθηθεί η οικονομία, αφού οι πλούσιοι, οι μεσαίοι αλλά και οι μικρομεσαίοι δεν είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην ανάκαμψη και να χαμηλώσουν τον πήχυ. Μια χώρα όμως που κινδυνεύει να μη βρει τα χρήματα που χρειάζεται μέσω δανεισμού, που δεν μπορεί να βοηθηθεί ούτε από την ΕΕ ούτε από το εσωτερικό της, σε τι μπορεί να ελπίζει;
Αποκαλυπτικός τού πόσο ευάλωτη έγινε η οικονομία μας μετά την ένταξή μας στην Ευρωζώνη είναι ο πίνακας που δημοσιεύουμε και προκύπτει από επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι από το 2001 και μετά (την 1-1-2001 καταργήθηκε η δραχμή) τα έσοδα του κράτους άρχισαν να μειώνονται. Δηλαδή μέχρι το 2000 και προκειμένου να «πιάσει» η οικονομία μας τα κριτήρια του Μάαστριχτ είχαν… σφίξει τα λουριά και το κράτος «μάζευε» πόρους. Μόλις μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ παρατηρείται μια αδικαιολόγητη χαλάρωση και βλέπουμε ότι τα έσοδα μειώνονται διαρκώς! Η μείωση των εσόδων από τη μία, οι σπατάλες και η διεθνής συγκυρία από την άλλη, μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού. Με τα… χειρότερα να είναι μπροστά μας!
Όλα αυτά που διαπιστώνουν οι τραπεζίτες και οι οικονομικοί παράγοντες το «Π» τα είχε προαναγγείλει πριν από τρεις βδομάδες, όταν στο κύριο άρθρο του, τα «Θαρραλέα», ανέφερε ότι «έρχονται δάκρυα»…


Σχολιάστε εδώ