«Μέτωπο» με όλους ανοίγει το ΚΚΕ

Ήταν μια καλά σχεδιασμένη και προετοιμασμένη κίνηση, η οποία έμπρακτα έδειξε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσει την κυβέρνηση να περάσει χωρίς αντιδράσεις τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και για το Ασφαλιστικό. Η απεργία αυτή έγινε εν μέσω αντιπαραθέσεων, αφού η ΓΣΕΕ στην ουσία την κατήγγειλε λέγοντας ότι οργανώθηκε από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά κυριολεκτικά έγινε μάχη και τελικά δεν έφυγαν τα καράβια, παρότι η απεργία των ναυτεργατών κρίθηκε από το δικαστήριο παράνομη.
Το ΚΚΕ επιδιώκει με τη δράση του να δείξει ότι είναι η πραγματική αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και πως η συμμετοχή της Α. Παπαρήγα στην -υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν σήμαινε σε καμία περίπτωση συναίνεση στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Έτσι ο Περισσός κρατάει όλα τα μέτωπα της αντιπαράθεσης ανοιχτά και δεν εξαιρεί ούτε τη ΓΣΕΕ, με την οποία άλλωστε είναι σε χρόνια αντιπαράθεση. Η ίδια η Α. Παπαρήγα με δήλωσή της παραμονή της απεργίας της Πέμπτης κατήγγειλε τη ΓΣΕΕ ως όργανο των εργοδοτών και της κυβέρνησης, με αφορμή τη δήλωση της Συνομοσπονδίας ότι η απεργία δεν είναι «γενική», αλλά οργανώνεται από τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ και όσοι εργαζόμενοι πάρουν μέρος χωρίς απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου δεν καλύπτονται σε περίπτωση κυρώσεων εκ μέρους των εργοδοτών.
Το σίγουρο είναι ότι το ΚΚΕ στο μέτρο των δυνάμεών του θα συνεχίσει όλο το επόμενο χρονικό διάστημα να αντιπαρατίθεται στις κυβερνητικές επιλογές, επιδιώκοντας να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά τη συνέχιση των κυβερνήσεων της ΝΔ. Αυτό γίνεται όχι μόνο επειδή πάγια το ΚΚΕ αντιπάλευε τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και γιατί στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ένα μέρος των ψηφοφόρων του (περίπου 60.000) μετακινήθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ. Έτσι το ΚΚΕ προσπαθεί να στεγανοποιήσει τον χώρο του όχι μόνο για να σταματήσει τυχόν νέες διαρροές -οι οποίες όσο προχωράει η θητεία της κυβέρνησης και θα υλοποιούνται τα μέτρα για το Ασφαλιστικό και την οικονομία αποκλείεται να υπάρξουν-, αλλά και για να επαναπατρίσει αυτούς τους ψηφοφόρους και να προσθέσει και νέους που θα απογοητευθούν από τη νέα κυβέρνηση.
Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για «αντιδραστική προπαγάνδα» σχετικά με την οικονομική κρίση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα «έκτακτης ανάγκης» που απαιτεί την «εθνική ομοψυχία» για το ξεπέρασμά της.
Στην ουσία λένε, στο ΚΚΕ, η προπαγάνδα αυτή έχει στόχο την εξάλειψη οποιασδήποτε λαϊκής αντίδρασης στα «επώδυνα μέτρα» που θα πάρει η κυβέρνηση, αφού με την πρόταξη του κινδύνου ότι θα βουλιάξει οικονομικά η χώρα εάν δεν παρθούν μέτρα, θα υπάρξουν κάποιοι -κι όχι λίγοι- που θα πουν: «Ας κάνω μια θυσία για το γενικό συμφέρον της χώρας».
Η μόνη λύση, τονίζουν, είναι να υπάρχει ένα δυνατό ΚΚΕ το οποίο θα αποτελεί το στήριγμα όλων όσοι θίγονται από τη «νέα αντιλαϊκή επέλαση». Το είπαμε, λένε, και προεκλογικά: «Δυνατό ΚΚΕ, δυνατός λαός». Αυτό το σύνθημα, υπογραμμίζουν, είναι πιο επίκαιρο μετεκλογικά και αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αν μετεκλογικά είχε γίνει αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, το άθροισμα των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) να είναι πολύ πιο κάτω και το ΚΚΕ πιο ψηλά, δεν θα αναιρούσε τις επιλογές τους, αλλά θα ήταν πιο δύσκολο να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδιά τους».


Σχολιάστε εδώ