ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στη Ρηγίλλης αποφασίσθηκε ότι στο εξής… απαγορεύεται κάθε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, η οποία αναπόφευκτα τροφοδοτεί την ενδοκομματική διαμάχη. Προσχωρούν δηλαδή στην τακτική που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια ο Κ. Καραμανλής, ότι δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης δικαιούται να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του, ακόμη κι αν αυτές απέχουν από τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαφώνησαν εξαρχής με την κίνηση του Κ. Μαρκόπουλου να απαντήσει με έντονο ύφος στον κ. Μητσοτάκη (προκαλώντας την οξεία αντίδραση του τελευταίου). Άλλωστε στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο τελευταίος δεν είχε ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στον κ. Σαμαρά, αντιθέτως έδειξε συγκαταβατικότητα για τις έως τώρα αποφάσεις του. Πάντως είναι σχεδόν απίθανο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να κινήθηκε αυτοβούλως, χωρίς δηλαδή προηγούμενη συνεννόηση.
Από το επιτελείο του νέου αρχηγού υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση για ρεβανσισμό, προσθέτοντας ότι «κοιτάμε μπροστά και στόχος μας είναι να φέρουμε ξανά την παράταξη στην εξουσία». Αντιλαμβάνονται ότι οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις λειτουργούν ανασταλτικά στην προσπάθεια του κόμματος να ανακάμψει πολιτικά και παράλληλα δημιουργούν νέα ρήγματα στη συνοχή των ψηφοφόρων και οπαδών. Εκτιμούν ωστόσο ότι η «αντίπαλη πλευρά» δεν σκοπεύει «να θάψει τα όπλα του πολέμου», ότι στο κοντινό μέλλον θα πρέπει να είναι έτοιμοι για νέες προκλήσεις, αλλά και να διαχειρισθούν τις κρίσεις που αναπόφευκτα θα προκύψουν. Εκτίμηση που ενισχύεται αφενός από την ένταση της αντίδρασης της πλευράς Μητσοτάκη και αφετέρου από την τακτική που ακολουθεί μέχρι τώρα η Ντ. Μπακογιάννη. Πρώτα δεν συμμετείχε στο ταξίδι στη Βόννη, επικαλούμενη ένα πρόβλημα ωτίτιδας, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να αναλάβει το πόστο του τομεάρχη Παιδείας και Πολιτισμού με το… επιχείρημα ότι υπάρχουν νεώτεροι βουλευτές για τη συγκεκριμένη θέση. Από το περιβάλλον της σημειώνουν ότι η πρόταση ήταν το λιγότερο υποτιμητική, στη λογική ότι «ένα στέλεχος που μέχρι πριν από δύο μήνες ήταν υπουργός Εξωτερικών δεν το ορίζεις σκιώδες σε ένα κατώτερης σημασίας κυβερνητικό πόστο». Προσθέτουν ακόμη ότι κατά βάθος η πρόταση έγινε για να την «εκθέσει», να εμφανισθεί προς τα έξω ότι αρνείται να βοηθήσει το κόμμα από πίκα και μόνο επειδή δεν εξελέγη αρχηγός. Υπάρχουν βέβαια και οι πιο «θερμόαιμοι» από τους υποστηρικτές της που υποστηρίζουν ότι «με τις κινήσεις που κάνει ο Σαμαράς την εξωθεί να φύγει από τη Νέα Δημοκρατία»! Ως τέτοια κίνηση χαρακτηρίζουν και την απόφαση του προέδρου του κόμματος να συμφωνήσει με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή στην υπόθεση Ζήμενς. Όπως λένε χαρακτηριστικά, οι όποιες ευθύνες έχουν ούτως ή άλλως παραγραφεί και απλώς θα δοθεί η ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να ανακυκλώσει τις φήμες περί ευθείας εμπλοκής της κ. Μπακογιάννη. Δεν πέρασε απαρατήρητη και η στάση της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς παρακολούθησε σκυθρωπή την ομιλία του κ. Σαμαρά, μετά βίας χειροκρότησε μια – δυο φορές και αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να ανταλλάξει μαζί του ούτε κουβέντα, έστω μια τυπική χειραψία. Είναι εμφανές από τη στάση της ότι δεν έχει ξεπεράσει το σοκ της ήττας, ενώ πληροφορίες τη φέρουν αποφασισμένη να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο ως εκπρόσωπος του 40% που συγκέντρωσε στις εκλογές. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας τι έχει απομείνει από αυτό το 40%, αφού αρκετά στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά της έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη, ενώ παγίως και οι ψηφοφόροι πηγαίνουν με τον νικητή. «Η Ντόρα δήλωσε στρατιώτης του κόμματος και θέλει να την αντιμετωπίζουν σαν στρατηγό» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο συνεργατών του κ. Σαμαρά.
Ο νέος πρόεδρος ολοκλήρωσε τη συγκρότηση της «σκιώδους» κυβέρνησης, ωστόσο παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα ως προς τον ρόλο που θα έχουν ορισμένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη που έμειναν εκτός. Την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, αλλά δεν διέρρευσε καμιά ουσιαστική πληροφορία για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχαν. Το μόνο που έγινε γνωστό ήταν ότι ο κ. Σαμαράς δεν του πρότεινε κανέναν συγκεκριμένο ρόλο και πως η συνάντηση εξελίχθηκε σε κλίμα αμηχανίας και από τις δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν διακινηθεί σενάρια περί υποψηφιότητας του κ. Σπηλιωτόπουλου για τον Δήμο Αθηναίων. Προχθές ο κ. Σαμαράς συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ευρ. Στυλιανίδη (θα τον δει τις προσεχείς ημέρες), που επίσης δεν ανέλαβε ρόλο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σύντομα. Την ίδια ημέρα ο κ. Σαμαράς δέχθηκε στο γραφείο του δύο ακόμη βουλευτές που είχαν στηρίξει ανοιχτά την Ντ. Μπακογιάννη, τους Μ. Βαρβιτσιώτη και Σ. Κεδίκογλου, αλλά και τον Αργ. Ντινόπουλο, που ήταν στους λεγόμενους «ουδέτερους».


Σχολιάστε εδώ