Κλίμα ρήξης στη ΓΣΕΕ και έντασης στην ΑΔΕΔΥ

Σε επίπεδο ΓΣΕΕ η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ (Γ. Παναγόπουλος, Φιλ. Θωμάς, Βαγγ. Μουτάφης, Στ. Ανέστης) τηρούν στάση ανοχής και αναμονής, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πρόσφατη η λαϊκή εντολή προς το ΠΑΣΟΚ για τη διακυβέρνηση της χώρας και ότι τα πρώτα δείγματα γραφής κινούνται προς θετική κατεύθυνση για τους εργαζόμενους. Όταν μάλιστα τέθηκε θέμα απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής, ο κ. Παναγόπουλος «πέταξε το γάντι» προς τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, λέγοντας ότι, αν το επιθυμούν «ας πάρουν απόφαση για απεργία, εφόσον διαθέτουν οριακή πλειοψηφία».
Για «τερτίπια» της ΠΑΣΚΕ μιλούν οι εκπρόσωποι των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης (ΔΑΚΕ) υποστηρίζει ότι σκοπίμως δεν συγκλήθηκε συνεδρίαση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, αλλά αντίθετα οργανώθηκε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου όπου η ΠΑΣΚΕ έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να λάβει τις αποφάσεις που τη «βολεύουν». Βεβαίως προκύπτει το ερώτημα γιατί ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβαση δεν προχώρησαν σε απόφαση για συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Η απάντηση που δίνεται είναι ότι όλοι προεξοφλούν πως σε περίπτωση λήψης απεργιακής απόφασης η ΠΑΣΚΕ δεν επρόκειτο να ακολουθήσει, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες στην επιτυχία της απεργίας. Εξάλλου η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία την Πέμπτη, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πρωτοβάθμιες οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, οδήγησε σε μετωπική σύγκρουση με την ΠΑΣΚΕ -κυρίως μετά την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ με την οποία διευκρινιζόταν ότι «η Συνομοσπονδία δεν έχει κηρύξει απεργία». Η διευκρίνηση αυτή, κατά τη ΓΣΕΕ «κρίθηκε απαραίτητη και για λόγους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και για την προστασία των εργαζομένων, καθώς δεν καλύπτονται όσοι δεν ανήκουν στα σωματεία που έχουν προκηρύξει την απεργία». Και συνεχίζει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέροντας πως «ο ψευδεπίγραφος τίτλος γενική απεργία που χρησιμοποιεί μία παράταξη, αφορά μόνο την πρωτοβουλία της να καλέσει σωματεία που ελέγχει να απεργήσουν με πλαίσιο τα αιτήματα του ΠΑΜΕ».
Αιχμηρή η απάντηση του ΠΑΜΕ, που χαρακτήρισε άθλια την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ με την κατηγορία ότι κάλεσε σε απεργοσπαστική δράση και με χαρακτηριστικό σχόλιο: «Γεια σου Παναγόπουλε εργατοπατέρα – οι εργάτες θα είναι στο δρόμο κάθε μέρα».
Η αντιπαράθεση στα ηγετικά κλιμάκια της ΓΣΕΕ δεν περιορίζεται όμως στη σύγκρουση ΠΑΜΕ – ΠΑΣΚΕ. «Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ ΠΑΜΕ – Αυτ. Παρέμβασης όταν η τελευταία σε ανακοίνωσή της, αφού ανέφερε για την απόρριψη πρότασης του εκπροσώπου της Γ. Γαβρίλη για 24ωρη απεργία εν όψει της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού με ευθύνη κυρίως των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ, απέδωσε ευθύνες και στο ΠΑΜΕ. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Αυτ. Παρέμβασης «οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αρνούνται πεισματικά την κοινή δράση των εργαζομένων», ενώ καλούσε τους εργαζομένους όπου οι οργανώσεις τους πήραν απόφαση για απεργία να συμμετάσχουν μαζικά. Η αναφορά όμως της παράταξης «να αγνοήσουν τις κομματικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ και να συμμετάσχουν σε ενωτικά συλλαλητήρια όπου πραγματοποιούνται» είχε συνέπεια την εντονότατη αντίδραση του ΠΑΜΕ που κατηγορεί την Αυτ. Παρέμβαση ότι «αναγκάστηκε να στηρίξει την απεργία, στην κήρυξη της οποίας πρωτοστατεί το ΠΑΜΕ», ενώ καταγγέλλει τα «περί κομματικών συγκεντρώσεων».
Από τις δραματικές εξελίξεις, αίσθηση προκαλεί η απουσία κάθε παρέμβασης από πλευράς ΔΑΚΕ, η Εκτελεστική Επιτροπή της οποίας επρόκειτο να συνεδριάσει την Πέμπτη το απόγευμα. Η ΔΑΚΕ τηρεί σιγήν ιχθύος – εκτός και αν τοποθετηθούν οι επικεφαλής Κ. Πουπάκης, Γ. Τσιλικάκης, Φιλ. Ταυρής, στο γενικό συμβούλιο της Παρασκευής.
Για την ιστορία: Στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης συμμετείχαν 15 Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της χώρας, 11 Ομοσπονδίες και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία. Τρίωρη στάση εργασίας κήρυξαν δεκάδες άλλα Σωματεία ενώ η ΕΣΗΕΑ και οι τεχνικοί Τύπου πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία.


Σχολιάστε εδώ