«Θύελλα» ξεσήκωσαν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Οι αντιδράσεις των κορυφαίων συνδικαλιστικών στελεχών προοιωνίζονται όχι μόνο δυσκολίες στην εφαρμογή της διαφαινόμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και εκδήλωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων με το «καλημέρα» του 2010.
Η πιο μετριοπαθής προσέγγιση στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της παράταξης, η έκφραση της βούλησης του κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε αναδιανομή του εισοδήματος χωρίς να παγώσει τις χαμηλές αμοιβές και συντάξεις είναι θετική. Η
ΠΑΣΚΕ αναμένει το φορολογικό και το αναπτυξιακό (απασχόληση) νομοσχέδιο, προκειμένου να κρίνει συνολικά την κυβερνητική πολιτική. Σε περίπτωση που οι τελικοί σχεδιασμοί θίγουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν
αποκλείονται κινητοποιήσεις και απεργίες. «Δεν είμαστε δεδομένοι», υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι της παράταξης.
Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Παπαντωνίου (κορυφαίο στέλεχος της
ΠΑΣΚ/ΔΥ) διαφοροποιήθηκε, τονίζοντας σε δηλώσεις του τα εξής:
«Έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με μείωση του εισοδηματικού ρεύματος στην οικονομία, με μείωση του διαθέσιμου πραγματικού εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών τάξεων, με μείωση της ζήτησης άρα και με μείωση της παραγωγικής βάσης. Για το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση της κυβέρνησης για πάγωμα των μισθών για δεύτερη χρονιά. Το 80% των δημοσίων υπαλλήλων έχουν αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ καθαρά, μαζί με τα καθολικά επιδόματα».
Δηκτικός στον σχολιασμό του εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και κορυφαίο στέλεχος της ΔΑΚΕ Γ. Τσαλικάκης: «Άνθρακας ο θησαυρός! Αυτοί που πείστηκαν είναι οι χειροκροτητές του Ζαππείου, που συμφώνησαν και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ότι ”θα πονέσουν αυτοί που πρέπει και όχι οι μισθωτοί” και με τις εκ διαμέτρου αντίθετες εξαγγελίες του Ζαππείου, για ”πάγωμα μισθών, μείωση επιδομάτων”».
Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Η. Ηλιόπουλος προτείνει τα εξής:
• Όλες οι αποδοχές των αμοιβομένων από το δημόσιο ταμείο να είναι σε δημόσια πληροφόρηση.
• Κανένας αμοιβόμενος του Δημοσίου, όποια θέση κι αν κατέχει, να μην ξεπερνά τα 3.000 ευρώ (καθαρά) τον μήνα για όσο χρόνο διαρκέσει η οικονομική κρίση.
• Να γίνει γνωστό πού θα απορροφηθούν τα έσοδα που θα εισπραχθούν και θα χρησιμοποιηθούν κατά της οικονομικής κρίσης και σε δημιουργική πορεία ανάπτυξης της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος σχολίασε σύντομα και απορριπτικά τις εξαγγελίες Παπανδρέου: «Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι σε βάρος της εργατικής τάξης και υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο, για να χαλάσουμε τα κυβερνητικά σχέδια που πλήττουν τα λαϊκά εισοδηματικά στρώματα».
Από την Αυτόνομη Παρέμβαση, τέλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης ανέφερε τα εξής: «Η πολιτική της κυβέρνησης δεν πρόκειται να βγάλει τη χώρα από την κρίση, διότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι κυρίως δημοσιονομικό αλλά πρωτίστως αναπτυξικαό, για το οποίο έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τη χώρα από το 1990 και μετά. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν για μια ακόμη φορά να γίνουν τα θύματα στο όνομα αδιέξοδων πολιτικών».


Σχολιάστε εδώ