Η «μαύρη διαφήμιση» στο τραπέζι του ΕΣΡ

Ήδη την περασμένη εβδομάδα εκλήθησαν σε απολογία δύο τηλεοπτικοί σταθμοί, η ΝΕΤ και το Alter. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν στο ΕΣΡ είναι ενδεικτικές της κατάστασης που έχει επιβληθεί πλέον στους τομείς ενημέρωσης της τηλεόρασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όλο θέμα περιπλέχτηκε με άλλες υποθέσεις καταγγελιών για διαφημιστική προβολή «ρεπορτάζ» ιδιωτικών εταιρειών, επειδή και αυτό συνιστά, κατά το ΕΣΡ, «έμμεση και συγκεκαλυμμένη διαφήμιση», αλλά και «μαύρη διαφήμιση».
Σε αυτήν την κατηγορία είναι και η ΝΕΤ, η οποία ελέγχθηκε για μετάδοση ρεπορτάζ στο κεντρικό της δελτίο σχετικά με την κυκλοφορία του νέου δίσκου του Στέλιου Καζαντζίδη. Ο εκπρόσωπος του καναλιού υποστήριξε στα μέλη του Συμβουλίου ότι επρόκειτο για ένα γεγονός και καλύφθηκε ως είδηση επειδή ενδιαφέρει τον κόσμο.
Οι υποθέσεις που αφορούσαν το κεντρικό δελτίο του Alter ήταν περισσότερες. Δύο σχετίζονται με την προβολή του «γεγονότος» των προσφορών της εφημερίδας «Real»: την κάλυψη για τον δίσκο του Γιάννη Πάριου και του Μιχάλη Χατζηγιάννη, για την οποία δόθηκε μεγάλος χρόνος προβολής από το σύνολο των ΜΜΕ στον Όμιλο Χατζηνικολάου – Κουρή. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κυριακάτικες εφημερίδες επιλέγουν πλέον να δίνουν συνεντεύξεις Τύπου στις οποίες αναγγέλλουν τις προσφορές τους.
Με αυτόν τον τρόπο τα τηλεοπτικά κανάλια που μετέχουν στους εκδοτικούς ομίλους ή είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους εκδότες λαμβάνουν την ειδοποίηση για την κάλυψη του ρεπορτάζ και έτσι καλύπτεται τυπικά η έννοια του ειδησεογραφικού γεγονότος.
Αυτό ήταν και το επιχείρημα του Alter στο ΕΣΡ, ότι πρόκειται για «καλλιτεχνικά γεγονότα», για τα οποία το κανάλι έχει μεγάλη ευαισθησία.
Ειδικά για το Alter εξετάστηκε και η μετάδοση στην εκπομπή «Ζούγκλα» προβολής προσφοράς της εφημερίδας «Veto», η οποία ανήκει στον παρουσιαστή της τηλεοπτικής εκπομπής Μ. Τριανταφυλλόπουλο. Το κανάλι βέβαια απολογήθηκε στο ΕΣΡ και για άλλες υποθέσεις «συγκεκαλυμμένης διαφήμισης» στο κεντρικό δελτίο.
Η μία προέκυψε έπειτα από καταγγελία μεγάλου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου επειδή προβλήθηκε ρεπορτάζ για ανταγωνιστικό νοσοκομείο το οποίο, σύμφωνα με το Alter, διαθέτει μηχάνημα για χειρουργικές επεμβάσεις στο έμβρυο.


Σχολιάστε εδώ